Nakon dvogodišnje potrage na obali Cornwalla spašen tuljan

Volonteri su više od dvije godine pokušavali spasiti tuljana koji se zapleo u odbačenu ribarsku mrežu

Tuljan je spašen od utapanja nakon što su ga sa strašnom ranom od ribolovne mreže na plaži Gwynver u zapadnom Cornwallu konačno pronašli volonteri humanitarne organizacije British Divers Marine Life Rescue (BDMLR).

©  British Divers Marine Life Rescue

Članovi organizacije Cornwall Seal Group Research Trust prvi su prije dvije godine primijetili tuljana zapletenog u odbačenu ribolovnu mrežu koja mu se duboko urezala u vrat. Potraga za nesretnim tuljanom bila je bezuspješna sve dok prošle srijede nije pronađen na plaži Gwynver u zapadnom Cornwallu. Tuljan se zaglavio između kamenih gromada i prijetila mu je nadolazeća visoka plima.

Spasilački tim kopnene obalne straže pomogao je volonterima organizacije British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) koji su tuljana pronašli s četiri centimetra dubokom ranom na vratu te su ga u dramatičnoj akciji morali spasiti prije utapanja u nadolazećoj plimi.

„Tuljan je bio zarobljen među stijenama koje nije bilo moguće pomaknuti, a prijetio nam je dolazak velike plime“, opisao je dramatičnu akciju spašavanja za BBC Dan Jarvis iz BDMLR-a.

©  British Divers Marine Life Rescue

Konačno spašen, iscrpljeni tuljan je s plaže odnesen u vreći za spašavanje te prebačen u sjedište BDMLR-a. Tamo je stabiliziran tijekom prvih kritičnih sati i potom preseljen u utočište Cornish Seal.

Tuljan je identificiran kao petogodišnja ženka i smatra se da je rana na vratu uzrokovana odbačenom ribarskom mrežom utjecala na njen rast.

Kako navodi Greenpeace, odbačena ribolovna oprema značajno onečišćuje more i čini najveći dio plastičnog onečišćenja oceana. Procjenjuje se da u oceane svake godine dospije čak 640.000 tona ovog otpada, što je ekvivalentno težini više od 50.000 dvokatnih „double decker“ autobusa.

Prema WWF-u, odbačena ribolovna oprema desetljećima pa čak i stoljećima može ugrožavati morski život nakon što prvi put dospije u ocean. Stoga organizacije za zaštitu okoliša pozivaju svjetske vlade na postizanje pravno obvezujućeg globalnog sporazuma kojim će onečišćenje plastikom postati prošlost.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren LIFE natječaj za 2022. godinu

Na program LIFE mogu se prijaviti sve pravne osobe registrirane na području Europske unije, kao i fizičke osobe koje imaju registriranu djelatnost poput obrtnika, trgovaca pojedinaca, nositelja OPG-a i dr.

Lastovsko podmorje čišće za tonu plastičnog otpada

Svake godine u morima završi oko milijun tona fantomskih ribolovnih alata, kojima treba do šesto godina da se razgrade. Time naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora koje glasi kao jedno od najzagađenijih na svijetu, postaje grobljem plastike.

Institut Ocean Voyages proveo dosad najveću akciju čišćenja oceana

Brod Instituta Ocean Voyages je tijekom 48-dnevne ekspedicije sjevernim Pacifikom uspješno uklonio čak 103 tone ribolovnih mreža i plastičnog otpada. Taj dio Pacifika, mjesta s najviše nakupljenog plastičnog otpada, poznatiji je kao Veliki pacifički otok smeća (GPGP - Great Pacific Garbage Patch).

Nova vrsta polimera brzo se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću

Ribarske mreže i užad čine velik dio plastičnog otpada u morima i oceanima te nanose veliku štetu njihovim ekosustavima. S ciljem rješavanja problema plastičnog onečišćenja morskog okoliša, kemičari sa Sveučilišta Cornell razvili su novi polimer koji se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER