Guterres pozvao gradove da prihvate generacijsku priliku za klimatske akcije i održivi razvoj

Gradovi širom svijeta poduzimaju konkretne napore kako bi ubrzali tranziciju prema niskugljičnom gospodarstvu i društvu otpornom na klimatske promjene

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda u petak je pozvao na pokretanje „revolucije“ u urbanom planiranju i javnom prijevozu kako bi se pobijedio utjecaj klimatskih promjena i izgradila zelena i održiva budućnost za sve

Obraćajući se gradonačelnicima globalne mreže vodećih svjetskih gradova C40 Cities and Climate Leadership Group, glavni tajnik UN-a António Guterres naglasio je da su gradovi i urbana središta „na prvoj crti“ klimatske krize - emitirajući više od 70 posto globalnih stakleničkih plinova, istovremeno su suočeni s rizicima od porasta razine mora do sve opasnijih olujnih nevremena i ekstremnih klimatskih pojava.

„No, gradovi također svojim učinkovitijim strategijama i politikama mogu potaknuti klimatske akcije, poticati korištenje obnovljivih izvora i održivi razvoj, posebno kad se oporave od utjecaja pandemije koronavirusa“, dodao je António Guterres. „Ulaganje u zeleni oporavak generacijska je prilika da se klimatske akcije, čista energija i održivi razvoj stave u središte gradskih strategija i politika“, rekao je.

„Način na koji proizvodimo električnu energiju, organiziramo javni prijevoz i gradimo zgrade u gradovima te kako uostalom oblikujemo i same gradove bit će presudan u postizanju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma i Ciljeva održivog razvoja (SDGs).“

  • Montreal je krajem prošle godine predstavio svoj klimatski plan kojim će tijekom narednih deset godina nastojati drastično smanjiti emisije stakleničkih plinova i postići klimatsku neutralnost do 2050.

Djelujte na tri fronte

Glavni tajnik UN-a pozvao je na hitnu akciju u tri ključna područja, pozivajući gradonačelnike da surađuju s čelnicima svojih država na razvoju i predstavljanju ambicioznih nacionalno utvrđenih doprinosa (NDCs), i to mnogo prije 26. zasjedanja Konferencije stranaka (COP26) Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime ovog studenog u Glasgowu.

„Morate ih upozoriti da klimatske akcije zajedno s politikama za pravednu tranziciju omogućuju dostojan rad i viši životni standard, a podržavaju ih vaši stanovnici“, rekao je Guterres te pozvao gradonačelnike da svoje gradove obvežu na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine i usvoje ambiciozne planove za sljedeće desetljeće.

Također ih je pozvao da maksimalno iskoriste mjere za oporavak od pandemije koronavirusa kako bi ubrzali ulaganja u čistu, zelenu infrastrukturu i prometne sustave.

>>> Pročitajte još >>> Kako prometnu gradsku ulicu pretvoriti u ugodnu zelenu oazu?

  • Latvijski arhitekt i urbanist Oto Ozols svojim je animacijama prikazao kako bi se bilo koja prometna gradska ulica – uglavnom podređena automobilskom prometu – mogla transformirati u ugodnu zelenu oazu, pogodnu za sve sudionike u prometu, ali sigurnu za šetnju i vožnju biciklom te poželjnu za stanovanje.

Zaustavimo upotrebu ugljena

Glavni tajnik UN-a također je naglasio važnost prestanka korištenja ugljena kao „najvažniji i najjednostavniji korak“ koji svijet može poduzeti kako bi osigurao ograničenje porasta globalne temperature na 1,5 Celzijevih stupnjeva.

„Gradovi će najviše profitirati postupnim ukidanjem ugljena kroz čist zrak, zelene površine, a samim time i zdravije ljude", rekao je Guterres, pozivajući na proizvodnju najmanje 80 posto električne energije u gradovima iz obnovljivih izvora energije do 2030. godine.

Osim toga, Guterres je napomenuo da će inovacije u javnom prijevozu i urbanom planiranju dodatno pomoći u smanjenju emisija i poboljšanju blagostanja te je naglasio važnost osiguranja financijskih sredstava potrebnih za poticanje takvih napora.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

António Guterres: „Moramo zaustaviti rat protiv prirode“

Svijet se suočava s velikom ekološkom opasnošću. U ponedjeljak 2. prosinca u Madridu počinje 25. konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP25), na kojoj će se sve države svijeta pozvati na suočavanje s globalnim zatopljenjem.

Svijet je na rubu klimatskog ponora, porast temperature se nastavlja

Prošla je godina bila jedna od tri najtoplije u povijesti mjerenja, a obilježili su je ekstremni vremenski događaji koji su uz pandemiju COVID-19 utjecali na milijune ljudi, navodi se u izvješću u kojem glavni tajnik UN-a António Guterres upozorava da je svijet „na rubu ponora“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER