Francuska Nacionalna skupština dala zeleno svjetlo za poticanje prodaje proizvoda bez ambalaže

Veće trgovine će 20 % svoje prodajne površine morati namijeniti prodaji proizvoda u rinfuzi

Francuska Nacionalna skupština je u petak podržala mjere kojima će se poticati prodaja proizvoda bez ambalaže, istovremeno vodeći računa da osigura izuzeća za prodaju određenih proizvoda poput alkoholnih pića, kozmetike ili parfema koje je ipak teško prodavati u rinfuzi, izvijestila je Agence France-Presse (AFP).

Nakon što je francuska vlada 10. veljače 2021. pokrenula ubrzani postupak razmatranja nacrta zakona o „klimi i prilagodljivosti“ (N° 3875), a u cijeloj zemlji uoči prvog čitanja prijedloga održani prosvjedi na kojima se zahtijevala veća ambicioznost zakona o borbi protiv klimatskih promjena i izgradnji otpornosti za suočavanje s njihovim učincima, dana 29. ožujka počela je rasprava u Nacionalnoj skupštini.

Zastupnici u francuskoj Nacionalnoj skupštini su određene mjere, predviđene prvim poglavljem nacrta zakona o „klimi i prilagodljivosti“, usvojili već u prvom čitanju. Prvenstveno, riječ je o mjerama kojima će se poticati prodaja proizvoda bez ambalaže, odnosno u rinfuzi. Nacrtom zakona, točnije njegovim člankom 11., za trgovine s površinom većom od 400 četvornih metara predviđeno je da s ciljem smanjenja ambalažnog otpada do 2030. godine 20 % svoje prodajne površine moraju namijeniti prodaji robe i proizvoda u rinfuzi.

Izmjene i dopune zastupnika Thibaulta Bazina i Annie Genevard (LR), kao i suizvjestiteljice Aurore Bergé (LREM), usvojene su tako da provedbene uredbe uzimaju u obzir specifičnosti određenih tvrtki, primjerice proizvođača vina, kozmetike i parfema.

„Ne smijemo stvarati poteškoće brojnim distribucijskim mrežama“, izjavila je ministrica ekološke tranzicije Barbara Pompili, koja je istaknula kako je, primjerice, proizvođačima alkoholnih pića, kozmetike ili parfema ipak teško prodavati njihove proizvode u rinfuzi.

Smanjenje distribucije uzoraka i promotivnih letaka, povratna naknada za staklenu ambalažu

Predstavnici vladajuće većine i oporbe koji su na ovom pitanju surađivali sa Zakladom za zaštitu oceana Tara, zahtijevaju i usvajanje zabrane plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu koja se sastoji od polimera i kopolimera, a koja bi s ciljem poticanja prodaje i uporabe robe u rinfuzi trebala stupiti na snagu 2025. godine. U svrhu smanjenja količina otpada, zastupnici su također usvojili mjere za borbu protiv distribucije uzoraka, osim ako ih potrošač izričito ne zatraži.

Također, planira se provođenje trogodišnje mjere kojom bi se utjecalo na smanjenje distribucije promotivnih letaka u poštanskim sandučićima, ali i na procjenu utjecaja na proizvodnju papira te posebno na njegovo recikliranje.

Skupština je usvojila i članak 12. nacrta zakona čiji je cilj uvođenje povratne naknade za staklenu ambalažu, a poslanici su nastavili s potvrđivanjem obveza osiguranja rezervnih dijelova za određene kategorije proizvoda predviđenih člankom 13. Tako se, primjerice, od 2023. godine predviđa osigurati dostupnost rezervnih dijelova za vrtlarske alate, motocikle i bicikle i to najmanje pet godina od stavljanja proizvoda na tržište.

Zelena javna nabava

U večernjim satima odvijala se rasprava o jačanju primjene kriterija zašite okoliša u javnoj nabavi te važnosti uvođenja ekoloških klauzula s ciljem osiguravanja poštivanja obveza zelene javne nabave pri izvršenju ugovora. Tijekom razmatranja zastupnici su, zanemarujući upozorenja francuske vlade o mogućim pravnim rizicima, u članak 15. uključili odredbe koje pojačavaju „socijalne“ klauzule u dodjeli ugovora te uključivanje dugotrajno nezaposlenih, odnosno razvoj socijalne i solidarne ekonomije.

Zastupnici u francuskoj Nacionalnoj skupštini nastavljaju s razmatranjem članka 15. u utorak popodne.

Podsjetimo, novim zakonom o „klimi i prilagodljivosti“ predlažu se konkretne mjere kojima se planira smanjenje nacionalnih emisija stakleničkih plinova za najmanje 40 posto do 2030. u odnosu na 1990. Nacrt zakona izrađen je nakon prikupljanja prijedloga građana na inicijativu „Građanska konvencija za klimu (CCC)“ koju je potaknuo predsjednik Emmanuel Macron. Ukupno je predloženo 149 mjera za borbu protiv klimatskih promjena koje je uz stručnjake i političare sastavila skupina od 150 građana izabranih ždrijebom. Mjere su francuskoj vladi dostavljene 21. lipnja 2020., a predsjednik Republike obvezao se provesti njih 146 te naložio vladi i nadležnom ministarstvu da pokrenu proceduru za njihovu provedbu regulatornim, zakonodavnim ili bilo kojim drugim odgovarajućim modalitetom.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zamijenimo jednokratnu plastiku sustavima za ponovnu uporabu!

Zelena akcija, kao članica pokreta Break Free From Plastic, pokreće kampanju #WeChooseReuse s ciljem promocije i zagovaranja sustava za ponovnu uporabu kao jedne od nužnih mjera za smanjenje proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike

Break Free From Plastic: Otvoreno pismo Europskoj komisiji

Kapitalizirajući strahove koji proizlaze iz pandemije, industrija plastike nemilosrdno šalje lažne poruke donositeljima odluka i cijeloj svjetskoj javnosti, ističe se u otvorenom pismu pokreta Break Free From Plastic. Plastika za jednokratnu uporabu i naša kultura bacanja temelj su društvenih nepravdi koje je pandemija COVID-19 iznijela na vidjelo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER