Ustavni sud RH ukinuo pojedine odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

„Vlada RH izašla izvan njezinih zakonom propisanih ovlasti“

Ustavni sud Republike Hrvatske na svojoj je sjednici održanoj 23. ožujka 2021. donio odluku kojom je ukinuo pojedine odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom ("Narodne novine" broj 50/17. i 84/19.) „u dijelu u kojem je utvrđeno da je Vlada RH izašla izvan njezinih zakonom propisanih ovlasti.“

Po objavi detaljnijih informacija doznat će se na koje se točno odredbe Uredbe odnosi današnja odluka Ustavnog suda. Naime, kako se navodi u priopćenju Ustavnog suda RH, „nakon što se odluke i rješenja otpreme strankama te protekom rokova određenih Poslovnikom Ustavnog suda RH za izradu izdvojenih mišljenja sudaca, iste će biti javno objavljene na web stranici Ustavnog suda www.usud.hr“.

Podsjećamo, nakon što je Ustavni sud RH dana 30. siječnja 2019. privremeno obustavio primjenu dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, usluge zbrinjavanja otpada se i dalje plaćaju po starim cijenama, a unatoč najavama poskupljenja nekih gradova i općina, cijene usluga ostale su nepromijenjene. Kako je navedeno u tadašnjem priopćenju, Ustavni sud RH je „vodeći se načelom pravne sigurnosti i objektivnog pravnog poretka ocijenio potrebnim privremeno obustaviti izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju tih odredaba do donošenja odluke o njihovoj suglasnosti s Ustavom i zakonom.“

  • „Vaga laže kako Ćorić kaže!“ / Foto: Zelena akcija

„Mala, ali itekako važna pobjeda za građane i građanke“

Zelena akcija / Zero Waste Croatia Network reagirala je na današnje priopćenje Ustavnog suda RH, a njihovu reakciju prenosimo u nastavku:

„Ustavni sud srušio štetne izmjene uredbe i spriječio planirana drastična poskupljenja odvoza otpada!

Krajem 2019. ovim smo performansom upozorili da izmjenama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom ministar Tomislav Ćorić i nadležno ministarstvo pokušavaju dodatno opljačkati građane i građanke. Veseli nas da je Ustavni sud napokon donio odluku da je "Vlada RH izašla izvan njezinih zakonom propisanih ovlasti"! Izmjenama Uredbe pokušao se dodatno derogirati ionako manjkav i nepravedan sustav naplate odvoza otpada te dati vjetar u leđa neodgovornim gradovima i općinama da građanima i građankama višestruko povećaju mjesečne račune za otpad.

Ustavni sud uvažio je zahtjeve za ocjenom ustavnosti izmjena Uredbe koje su podnijeli građani, udruge i pojedina komunalna poduzeća. Time je potvrđeno da smo cijelo vrijeme u pravu s tvrdnjom da je nesposoban ministar Tomislav Ćorić pokušao potaknuti dodatni kaos u sustavu gospodarenja otpadom i skupo to naplatiti iz džepova građana i građanki. Ovo je mala, ali itekako važna pobjeda za građane i građanke, a borba za bolji sustav i pravedniju naplatu odvoza otpada se nastavlja jer niti postojeći način naplate računa nije pravedan!“

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Španjolska zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

Španjolska je odlučila poduzeti novi korak u borbi protiv plastične krize i zabraniti plastiku koja se koristi za pakiranje voća i povrća u supermarketima. Zabrana bi trebala stupiti na snagu početkom 2023. godine, i to temeljem uredbe koju trenutno izrađuje Ministarstvo za ekološku tranziciju i prijelaz, izvijestio je španjolski El País.

Zelena akcija: Nastavimo pritisak za temeljite promjene kompletnog sustava!

Sudska odgoda poskupljenja usluge zbrinjavanja otpada je pohvalna, ali presude još nema i Bandićev kaos sa smećem se nastavlja! Stoga se Zagrepčanke i Zagrepčani pozivaju na prosvjed koji se održava u subotu 1. veljače u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića, a organiziraju ga udruga Siget te Zelena akcija i Pravo na grad.

Traži se hitno ispravljanje nepoštene dopune Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

Na održanoj sjednici Savjeta za gospodarenje otpadom grupacije PRE-KOM jednoglasno je prihvaćen stav da se ne može primijeniti „diskriminirajuća i nepoštena“ dopuna Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom jer je nepravedna prema kućanstvima i malim poduzećima koja rade najmanje otpada, a koji bi sada trebali plaćati i do 100 % skuplji fiksni dio cijene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER