Emisije u snažnom porastu nakon povijesnog pada izazvanog pandemijom

Nakon naglog pada početkom 2020. godine, globalne emisije ugljikovog dioksida ponovno rastu

U prosincu 2020. globalne emisije CO2 povezane s energetskim sektorom bile su dva posto više u odnosu na isti mjesec 2019. godine, upozorava Međunarodna agencija za energiju (IEA)

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak je objavila najnovije podatke o porastu globalnih emisija CO2. Nakon najniže stope u travnju 2020. godine, globalne su emisije snažno porasle iznad razina izmjerenih u prosincu 2019., navodi se u priopćenju Međunarodne agencije za energiju. Naime, emisije energetskog sektora su u prosincu 2020. bile za dva posto ili 60 milijuna tona iznad razina iz prosinca 2019. godine. Glavna su svjetska gospodarstva predvodila ponovni rast jer je ubrzanje gospodarskih aktivnosti snažno potaknulo potražnju za energijom, uz izostanak potrebnih mjera za poticanje čiste energije. Nažalost, mnoga svjetska gospodarstva trenutno bilježe porast emisija iznad razine prije krize.

„Porast globalnih emisija CO2 krajem prošle godine ozbiljno je upozorenje da diljem svijeta nismo dovoljno učinili kako bismo ubrzali tranziciju na čistu energiju“, upozorio je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol. „U ožujku 2020. IEA je pozvala vlade da čistu energiju stave u središte svojih programa poticaja kako bi osigurale održivi oporavak, no naši podaci pokazuju da se vraćamo uobičajenom poslovanju s intenzivnim emisijama CO2. Ova je godina ključna za međunarodnu klimatsku akciju i započela je s velikim nadama, ali najnoviji nas podaci upozoravaju na goleme izazove s kojima se suočavamo u brzoj transformaciji globalnog energetskog sustava.“

>>> Pročitajte još >>> Povijesni pad potražnje za energijom u cijelom svijetu

Utjecaj najvećih svjetskih ekonomija

Trendovi iz prošle godine 2020. ističu važnost smanjenja globalnih emisija, uz istodobno osiguravanje gospodarskog rasta i energetske sigurnosti, navodi IEA. Sve veći broj svjetskih vlada i velikih kompanija ističe važnost cilja postizanja nultih emisija, no ponovni porast emisija pokazuje što će se najvjerojatnije dogoditi ako se ti ambiciozni planovi ne budu ispunjavali hitnim i odlučnim klimatskim akcijama.

Emisije su se u Kini tijekom cijele 2020. povećale za 0,8 %, odnosno 75 milijuna tona, u odnosu na razine iz 2019. što je potaknuo gospodarski oporavak te zemlje. Kina je bila prva velika ekonomija koja je izašla iz krize i ukinula ograničenja, što je potaknulo njezinu ekonomsku aktivnost i emisije od travnja nadalje. Kina je ujedno bila jedino veliko svjetsko gospodarstvo koje je zabilježilo rast u 2020. godini.

Od rujna 2020. su emisije počele rasti i u Indiji, istodobno s poboljšavanjem gospodarskih aktivnosti i ublažavanjem ograničenja. U Brazilu je oporavak aktivnosti cestovnog prijevoza od travnja potaknuo porast potražnje za naftom, dok je porast potražnje za plinom u kasnijim mjesecima 2020. utjecao na povećanje emisija iznad razina izmjerenih u zadnjem kvartalu 2019.

Emisije u SAU-u su se u 2020. smanjile za 10 posto, no nakon što su prošlog proljeća dosegle najniže razine, ponovno su počele rasti. U prosincu su se američke emisije približile razini zabilježenoj u istom mjesecu 2019. što je rezultat ubrzavanja gospodarskih aktivnosti, kao i kombinacije viših cijena prirodnog plina i hladnijeg vremena što je pogodovalo povećanju korištenja ugljena.

„Ako se potvrdi ovogodišnji očekivani gospodarski rast, a ne provede velika politička promjena u najvećim svjetskim gospodarstvima, tada će svjetske emisije vjerojatno rasti i u 2021.”, istaknuo je Fatih Birol.

Zaključavanje je znatno utjecalo na pad emisija

Emisije energetskog sektora su u cijelom svijetu prošle godine pale za 5,8 posto ili gotovo 2 milijarde tona CO2, čime je zabilježen njihov povijesni pad. Najveći dio - oko milijardu tona, što iznosi više od godišnjih emisija u Japanu – uzrokovan je manjom upotrebom nafte u cestovnom i zračnom prometu. S porastom gospodarskih aktivnosti i ubrzavanjem turističkih putovanja, širom svijeta ponovno raste potrošnja nafte, a posljedično i emisije. IEA također ističe kako ni rekordni porast prodaje električnih vozila nije dovoljan da nadoknadi rast emisija uzrokovanih porastom cestovnog prometa širom svijeta.

Globalne emisije iz energetskog sektora smanjile su se prošle godine smanjile za 450 milijuna tona, što je djelomično rezultat niže potražnje za električnom energijom, ali i povećanja proizvodnje električne energije u solarnim i vjetroelektranama. Kako bi svijet postigao ciljeve Pariškog klimatskog sporazuma, posebno ograničenje globalnog zatopljenja „na znatno ispod 2 °C“, svake bi se godine u energetskom sektoru trebao dogoditi pad emisija od oko 500 milijuna tona, a još veći godišnji pad emisija potreban je za ograničenje porasta temperatura do 1,5 °C, zaključuje Međunarodna agencija za energiju.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Povijesni pad potražnje za energijom u cijelom svijetu

Pandemija CoViD-19 izazvala je najveći šok za globalni energetski sustav kakav nije zabilježen tijekom proteklih sedam desetljeća, a ovogodišnji pad potražnje za energijom trebao bi umanjiti utjecaj financijske krize iz 2008. godine i rezultirati rekordnim godišnjim padom emisija CO2 od gotovo 8 %.

Veliki rast čiste energije ograničio porast globalnih emisija u 2023.

Globalne emisije ugljikovog dioksida povezane s energijom prošle su godine porasle manje snažno u odnosu na 2022., i to čak uz ubrzan rast ukupne potražnje za energijom. To pokazuje najnoviji izvještaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja upozorava kako bi globalno povećanje emisija CO2 bez tehnologija čiste energije tijekom posljednjih pet godina bilo tri puta veće.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER