Veliki rast čiste energije ograničio porast globalnih emisija u 2023.

Kontinuirano širenje obnovljivih izvora energije pomaže u napuštanju fosilnih goriva i smanjenju emisija iz proizvodnje električne energije

Globalne emisije ugljikovog dioksida povezane s energijom prošle su godine porasle manje snažno u odnosu na 2022., i to čak uz ubrzan rast ukupne potražnje za energijom. To pokazuje najnoviji izvještaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja upozorava kako bi globalno povećanje emisija CO2 bez tehnologija čiste energije tijekom posljednjih pet godina bilo tri puta veće.

U usporedbi s 490 milijuna tona u 2022., emisije su prošle godine porasle za 410 milijuna tona ili 1,1 posto čime su dosegle rekordnu razinu od 37,4 milijarde tona. Međunarodna agencija za energiju (IEA) ističe kako su ekstremne suše u Kini, Sjedinjenim Državama i nekoliko drugih zemalja utjecale na smanjenje hidroenergije pa su elektrane na fosilna goriva doprinijele s oko 170 milijuna tona dodatnih emisija ugljikovog dioksida ili s preko 40 posto porasta emisija u 2023. U svom najnovijem izvještaju, objavljenom 1. ožujka 2024., IEA zaključuje kako bi ukupni porast emisija povezanih s energijom bio znatno manji da nije bilo neuobičajeno niske proizvodnje hidroenergije.

U godišnjem pregledu globalnih emisija CO2 povezanih s energijom, IEA ističe kako je rast čiste energije od 2019. do 2023. bio dvostruko veći od rasta fosilnih goriva, čime se tijekom ovog desetljeća ipak pruža prilika za ubrzanje prijelaza s fosilnih goriva. Primjerice, električna energija proizvedena diljem svijeta od 2019. godine korištenjem solarne energije i energije vjetra bila je dovoljna da se izbjegne količina godišnje potrošnje ugljena koja je jednaka onoj u indijskom i indonezijskom elektroenergetskom sektoru zajedno, kao i da se smanji godišnja potražnja za prirodnim plinom za količinu koja je jednaka ruskom izvozu u Europsku uniju prije ratne agresije na Ukrajinu.

„Tranzicija čiste energije nastavlja se ubrzano i utječe na smanjenje emisija, a svoju otpornost pokazala je u posljednjih pet godina tijekom pandemije, energetske krize i geopolitičke nestabilnosti. Obveze koje je preuzelo gotovo 200 zemalja na COP28 u Dubaiju u prosincu prošle godine pokazuju što svijet treba učiniti kako bi smanjio emisije“, izjavio je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Woodburn hrvatskim tvrtkama želi predstavit prednosti PPA ugovora

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International (Magna) potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

Povijesni pad potražnje za energijom u cijelom svijetu

Pandemija CoViD-19 izazvala je najveći šok za globalni energetski sustav kakav nije zabilježen tijekom proteklih sedam desetljeća, a ovogodišnji pad potražnje za energijom trebao bi umanjiti utjecaj financijske krize iz 2008. godine i rezultirati rekordnim godišnjim padom emisija CO2 od gotovo 8 %.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER