Smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika

Dr.sc. Julije Domac: „Kao država, kao društvo, dugujemo mogućnost hrvatskim građanima da budu jednaki i slobodni, jednaki sa svim drugim građanima Europske unije.“

Smjernice je izradilo Vijeće predsjednika RH za energetsku tranziciju i vanjskih stručnjaka, u namjeri većeg poticanja integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika po ključnim kategorijama proizvođača i potrošača. Načela kojima se Vijeće pri izradi ovih smjernica vodilo su pravednost i transparentnost raspodjele troškova i koristi korištenja sunčane energije kao domaćeg obnovljivog izvora energije i nacionalnog dobra na korist svih građana RH.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na 4. sjednici Vijeća predsjednika Republike za energetsku tranziciju na kojoj su predstavljene Smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika. Smjernice je izradilo Vijeće pod predsjedanjem dr.sc. Julija Domca, posebnog savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu.

Smjernicama se nastoji značajnije potaknuti tzv. građanska energetika, odnosno ukloniti prepreke za veću izgradnju sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika po načelima pravednosti i transparentnosti. Stoga je Vijeće za energetsku tranziciju PRH predložilo njihovu ugradnju u Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji i u Zakon o tržištu električne energije, kako bi se osigurali preduvjeti za priključenje novih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika. Smjernice su uručene ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, koji je također sudjelovao na sjednici, i to u trenutku kada su tijeku izmjene i dopune zakonskog okvira u području obnovljivih izvora energije.

„Ovo je važna tema za mene. Radi se o nečemu što sam prepoznao kao temu koja je važna za Hrvatsku, a to je energetska obnovljivost, neovisnost, samostalnost Hrvatske, u ovom slučaju s naglaskom na sunčevu energiju. Vlada priprema zakon, zato i nudimo ove preporuke i ideje da se vidi koliko se one mogu uklopiti u zakon. Dakle, one su vremenski sinkronizirane da se zajedničkim snagama, ukoliko je moguće, približimo cilju da Hrvatska prije svega bude energetski neovisnija, produktivnija, žilavija i fleksibilnija u području korištenja sunčeve energije. Mi na tom području nismo napredovali koliko smo mogli, prostor za napredak je velik, to je životno pitanje. To su teme za razmišljanje i za akciju, a akcija je u tijeku. Ja se još jednom zahvaljujem ministru što se odazvao zajedno sa svojim timom suradnika i na ovaj način, i simbolički, a i stvarno dao do znanja da je ovo važna tema koja Hrvatsku zaista treba zanimati. A moj motiv za bavljenjem ovim pitanjem je upravo taj što mislim da je to rješivo“, rekao je predsjednik Zoran Milanović nakon sjednice Vijeća.

Ministar Ćorić je rekao da je rasprava na 4. Sjednici Vijeća predsjednika Republike za energetsku neovisnost prije svega pokazala visoki stupanj istog promišljanja, kako članova Vijeća s jedne strane, tako i ministarstva, odnosno Vlade RH s druge strane, o potrebi energetske tranzicije naše zemlje. „Fokus je bio na proizvodnji električne energije, na razvoju solara i tzv. građanskoj energiji jer Hrvatska tu doista ima prostora za veliki iskorak u narednom razdoblju. Naši strateški dokumenti otvaraju prostor da se ide u tom smjeru. Ideja je vrlo jasna – proizvodnja na krovovima kuća, tisućama kuća u Republici Hrvatskoj, odnosno industrijskih pogona. Tome treba stremiti. Kroz Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o tržištu električne energije, koji će u narednim mjesecima biti upućeni prema Hrvatskom saboru, omogućit ćemo da se ide u tom smjeru“.

Ministar Ćorić je pojasnio kako je, u odnosu na neke druge zemlje, dostignuti stupanj gospodarskog razvoja Hrvatske određena prepreka na tom putu. Međutim, modeli koji se pojavljuju na hrvatskom tržištu posljednjih nekoliko godina doskočit će, kaže, tom problemu. „Čitav niz opskrbljivača nudi sufinanciranje i zapravo je riječ o trendu koji će bit sve značajniji. Takav model otvara perspektivu povećanja udjela solara u proizvodnji iz obnovljivih izvora energije što će biti vrlo jasno i ostvareno u narednim godinama. Konačno, zajedno smo zaključili da Hrvatska ide u smjeru obnovljivosti i to je pozitivno i dobro, taj smjer je neupitan. Dinamika mora biti što je moguće brža i upravo zbog toga zahvaljujem Predsjedniku i Vijeću za energetsku tranziciju na smjernicama koje su danas komunicirane u kontekstu pripreme zakona i javnih rasprava koje slijede. Siguran sam da će nam biti dobra vodilja i platforma i za daljnju komunikaciju s Uredom predsjednika“, zaključio je ministar Tomislav Ćorić.

„Nikada u povijesti Republike Hrvatske tema građanske energije, tema obnovljivih izvora energije za hrvatske građane i poduzetnike nije bila predmet razgovora između Predsjednika Republike i nadležnog ministra gospodarstva i održivog razvoja. Hrvatska, nažalost, u području korištenja obnovljivih izvora energije, posebno u području korištenja energije sunca za građane, zaostaje za sličnim zemljama. Drago mi je da smo danas zaključili da na tome vrijedi raditi, da ćemo zajedno raditi i da ministarstvo kao i Vijeće ima slične poglede kako to poboljšati. Do kraja 2050. godine prema europskoj regulativi i planovima svaki drugi građanin Europske unije imat će vlastitu proizvodnju energije. Mislim da mi kao država, kao društvo, dugujemo mogućnost hrvatskim građanima da budu jednaki i slobodni, jednaki sa svim drugim građanima Europske unije. Smjernice daju vrlo konkretna rješenja i sugestije. Ministarstvo je u procesu izmjena i dopuna zakona koji to reguliraju i vjerujem da je ovo početak i dobar doprinos konstruktivnoj raspravi, dijalogu kojeg provodimo od prvog dana od kada smo ovdje“ - rekao je dr.sc. Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu i predsjednik Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju.

Sažetak Smjernica za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika dostupan je na stranicama Ureda predsjednika RH.

Ured predsjednika RH / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

Pariz želi ubrzati provedbu svog klimatskog plana

Nakon postavljanja solarnih elektrana na krovovima četiri škole u jesen 2019., pariška gradska uprava nastavlja s razvojem projekata obnovljivih izvora energije. Do kraja 2021. fotonaponski sustavi trebali bi se instalirati na krovovima deset zgrada u vlasništvu Grada Pariza.

Grčka kućanstva zajedno grade solarne elektrane snage 100 MW

Poljoprivredna zadruga Agrinio objavila je vijest o izvođenju radova na izgradnji fotonaponskih sustava lokalne energetske zadruge. Pet stotina kućanstava u prefekturi Etolija-Akarnija u zapadnom dijelu Grčke zajedno podižu solarne elektrane ukupne snage 100 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER