Karlovcu odobreno financiranje projekta korištenja potencijala geotermalne energije

Projekt se financira iz programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020 u okviru incijative European City Facility

Projekt Grada Karlovca odabran je u konkurenciji 75 projektnih prijedloga iz 11 europskih zemalja. Dobivenom darovnicom od 60.000 eura financirat će se izrada Investicijskog koncepta, Studije izvodljivosti, Poslovnog plana i Plana provedbe projekta "Korištenje potencijala geotermalne energije na području grada Karlovca".

Gradu Karlovcu odobreno je financiranje projekta Geothermal Energy Utilization Potential in the city of Karlovac – GEO4KA u okviru programa Horizon 2020, iz inicijative European City Facility (EUCF), izvijestili su iz karlovačke gradske uprave. Inicijativa European City Facility (EUCF) pokrenuta je za podršku jedinicama lokalne samouprave u razvoju investicijskih dokumenata za ulaganja u održivu energiju te pruža stručnu i financijsku podršku gradovima u pripremi potrebnih analiza (npr. pravnih, ekonomskih, tržišnih) i studija izvodljivosti te daje pomoć u organizaciji i koordinaciji procesa izrade investicijskog koncepta.

U tu svrhu Gradu Karlovcu je osigurana darovnica od 60.000,00 eura i kontinuirana stručna podrška za svakog izabranog prijavitelja. Pored financijske i stručne pomoći, kroz provedbu EUCF-a uključene lokalne samouprave jačat će svoje vlastite kapacitete za pripremu sličnih investicijskih podloga te uspostaviti korisne kontakte s kolegama iz drugih gradova i predstavnicima financijskog sektora. 

Projekt Grada Karlovca odabran je u konkurenciji s još 75 projektnih prijedloga iz 11 europskih zemalja. Dobivenom darovnicom od 60.000,00 eura financirat će se izrada Investicijskog koncepta, Studije izvodljivosti, Poslovnog plana i Plana provedbe projekta "Korištenje potencijala geotermalne energije na području grada Karlovca". Izrada ovih dokumenata otvoriti će Gradu mnoga vrata za nastavak ulaganja u geotermalne izvore na području grada te su ovi dokumenti neophodni za prijavu naknadnih projektnih prijedloga na natječaje Europske unije.

Vrijeme provedbe projekta je od 17. veljače 2021. do 17. veljače 2022. godine.

VEZANE VIJESTI

Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

ZEZ: Novim projektima do ušteda energije

Zelena energetska zadruga, društveno poduzeće koje pomaže građanima i javnom sektoru u prelasku na obnovljive izvore energije, u Gradu Varaždinu će tijekom naredne tri godine testirati inovativne modele energetske učinkovitosti u korištenju obnovljivih izvora energije kroz dva nova projekta u sklopu europskog programa za Istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Kvartovi budućnosti

Zelena energetska zadruga u suradnji s Razvojnim centrom i tehnološkim parkom te Gradom Križevcima dana 13. ožujka 2019. organizira predstavljanje projekta Compile financiranog sredstvima EU iz programa Obzor2020 i nove kampanje grupnog ulaganja u fotonaponsku elektranu.

Križevački sunčani krovovi ponovno sjaje

Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga je pokrenula novu kampanju u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi”. Ponovno je omogućeno građanima da svojim vlastitim sredstvima financiraju sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER