U Rijeci od 1. ožujka niže cijene odvoza smeća!

Prosječni račun za četveročlano kućanstvo sada će iznositi 95,12 kn umjesto dosadašnjih 101,72 kn

KD Čistoća ugovorilo je povoljnije zbrinjavanje glomaznog otpada pa se smanjuje cijena koju za prikupljanje otpada plaćaju građani. Suglasnost na smanjenje cijene odvoza smeća dao je gradonačelnik Rijeke.

Nakon što je Ekoplus 1. listopada 2020. godine značajno povećao cijenu zbrinjavanja glomaznog otpada, te je iz tog razloga povećana i cijena za građane za uslugu prikupljanja otpada, KD Čistoća d.o.o. Rijeka je raspisala javni natječaj kako bi na tržištu pronašla povoljniju cijenu za zbrinjavanje glomaznog otpada, a time i omogućila smanjenje konačne cijene usluge za građane. Na navedeni natječaj javile su se četiri tvrtke od kojih je najpovoljniju ponudu poslala tvrtka Eko-flor plus d.o.o. s kojom je Čistoća i sklopila ugovor, navodi se u priopćenju Grada Rijeke.

S obzirom na postignute povoljnije uvjete obrade i zbrinjavanja glomaznog otpada, Čistoća je pokrenula proceduru donošenja novih cjenika za krajnje korisnike kojima se cijena obvezne minimalne javne usluge (OMJU) za korisnike umanjuje za prosječno  – 12 %, a ukupni mjesečni iznos računa za prosječno – 9 %. Suglasnost na novi cjenik u četvrtak je potpisao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Kao što je javnosti od ranije poznato, cijenu obrade i zbrinjavanja glomaznog otpada u CGO Marišćina, Ekoplus d.o.o. je od 1. listopada 2020. godine uvećao sa 232 kn/t  na 1.990,00 kn/t, iako su se predstavnici Grada Rijeke i Čistoće u Nadzornom odboru Ekoplusa protivili tom povećanju i glasali protiv njega. Nažalost, povećanje je ipak prošlo i upravo je ono značajno utjecalo na ukupni trošak javne usluge Čistoće, odnosno na prošlogodišnje uvećanje cijene javne usluge koju pruža KD Čistoća. Postizanjem povoljnijih uvjeta na tržištu ipak su se stekli uvjeti za donošenje novih umanjenih cjenika Čistoće za krajnje korisnike i oni će se primjenjivati od 1. ožujka 2021. godine.

Budući da Ekoplus, zahvaljujući razumijevanju novog direktora, u međuvremenu razmatra smanjenje cijene zbrinjavanja glomaznog otpada koju je ova tvrtka uvećala u listopadu prošle godine, Čistoća će, ukoliko doista dođe do smanjenja cijena Ekoplusa, nastaviti suradnju i s tom tvrtkom, no svakako bez povećanja cijena za krajnje korisnike.

Ovo smanjenje cijena koje Čistoća sada donosi i koje će vrijediti od 1. ožujka 2021. u praksi znači da će prosječni iznos mjesečnog računa za odvoz smeća za samce biti  46,61 kn umjesto dosadašnjih 51,42 kn, za dvočlano kućanstvo prosječni će mjesečni račun biti 58,49 kn umjesto dosadašnjih 63,30 kn, prosječni račun za četveročlano kućanstvo sada će biti 95,12 kn umjesto dosadašnjih 101,72 kn itd.

Cijena obavezne minimalne naknade za 0–2 člana, odnosno cijena fiksnog dijela za nekretninu koja se ne koristi smanjuje se sa dosadašnjih mjesečnih 39,54 kn na 34,73 kn. Obavezna minimalna naknada za 3-4 člana smanjuje se s 54,20 kn na  47,60 kn, za 3 člana odnosno 5 i više smanjuje se sa 98,22 kn na 86,21 kn.

Usporedba izmjene prosječnih mjesečnih računa za odvoz smeća na području Grada Rijeke dostupna je ovdje.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Problematika otočnog gospodarenja otpadom na primjeru Žirja

Skupina entuzijasta s otoka Žirja svake godine u proljeće očisti predio „kod stare škole“ koji se zbog divljeg deponija napuni sitnim i ambalažnim otpadom. To dodatno ukazuje na nužnost pronalaska dobrog rješenja gospodarenja otpadom u korist otočnih zajednica koje su ionako u nepovoljnom položaju.

Zagreb: Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

Ako ne želite plaćati drastično veće mjesečne račune za otpad, koje gradonačelnik Bandić želi nametnuti i ogorčeni ste višegodišnjim nefunkcionalnim sustavom gospodarenja otpadom koji svakodnevno rezultira smećem po ulicama, požarima i namještanjem poslova, dođite na prosvjed.

Čistoća upozorava: Ako u spremniku nije biootpad, usluga pražnjenja neće biti pružena!

Zagrebačka Čistoća ponovno apelira na građane da pravilno odvajaju otpad, a ovaj put problem predstavljaju spremnici za biootpad u koje građani odlažu „nepropisanu vrstu otpada“. Jasno je da ima i takvih slučajeva, i ne opravdavamo ih, no jesu li baš za sve probleme sa smećem u nikad prljavijem Zagrebu krivi isključivo njegovi građani?

Ulice Vječnog grada pune smeća, strahuje se od širenja zaraze

Nakon požara na odlagalištima, Rim se guši u tonama smeća na gradskim ulicama. Ovo nije prva, a vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom gradu, no ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje, a tužitelj pokrenuo istragu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER