Grad Rijeka i Čistoća zajedno za uredan i čisti grad

U Rijeci počela jesenska akcija Grada Rijeke i KD Čistoće

Kako bi skrenuli pozornost na važnost urednog i uređenog okoliša u kakvom građani i građanke Rijeke mogu živjeti ako se svi pridržavaju komunalnog reda i odgovorno zbrinjavaju otpad, KD Čistoća i Grad Rijeka zajedno su pokrenuli veliku jesensku akciju čišćenja.

Moto akcije je „Zajedno do urednog i čistog grada!“, a u navedenoj akciji, koja je počela 21. rujna, KD Čistoća će u sljedećih desetak dana pokupiti nepropisno odložen otpad na području grada i posebno urediti zone dječjih igrališta, odmorišta i sportskih terena. Naravno, riječ je o čišćenju i uređenju zona na kojima neodgovorni pojedinci nepropisno odlažu krupni otpad i time nagrđuju izgled grada.  

Cilj je ove akcije apelirati na takve neodgovorne građane i osvijestiti činjenicu da grad može biti uredan onoliko koliko se svaki građanin trudi sudjelovati u njegovoj urednosti i čistoći.

Naime, nepropisno odlaganje otpada predstavlja veliki problem na riječkim ulicama. Neodgovorni pojedinci nerijetko ostavljaju svoj stari namještaj, opremu za stan pa čak i građevinski otpad ili orezano zelenilo pored spremnika za otpad umjesto da koriste dostupne i besplatne načine zbrinjavanja otpada. U Gradu Rijeci podsjećaju kako svi građani mogu naručiti odvoz glomaznog otpada do 2 m3 na kućnom pragu, a na raspolaganju su im i tri fiksna i dva mobilna reciklažna dvorišta na području Rijeke.

Neodgovorno nepropisno odlaganje otpada nagrđuje okoliš i stvara ružnu sliku grada u cijelosti, a ujedno se kod dijela građana stvara pogrešan dojam da je takvo odlaganje prihvatljiv način „rješavanja” vlastitog otpada.

KD Čistoća, osim redovnog rada na zbrinjavanju i uklanjanju otpada, svakodnevno uklanja i takav nepropisno odložen otpad. Njega na mjesečnoj razini ukloni više stotina kubnih metara što predstavlja značajan trošak i odljev financijskih sredstava koja bi mogla biti iskorištena na puno korisnije načine u cilju zajedničkog dobra za sve građane, a ne za saniranje posljedica neodgovornih pojedinaca.

>>> Pročitajte još >>> Grad Rijeka i A1 Hrvatska zajedno grade pametniji sustav gospodarenja otpadom

  • BUJSKA ULICA >>> Prije: Neodgovorno i nepropisno odložen krupni otpad u zoni oko spremnika >>> Poslije: Očišćen i uređen prostor

Upravo kako bi skrenuli pažnju svih građana na ovaj problem koji uzrokuju neodgovorni pojedinci, KD Čistoća u suradnji s Gradom Rijekom poduzima ovu akciju jednokratnog, intenzivnog i sveobuhvatnog čišćenja nereda u zonama oko spremnika na području čitavog grada Rijeke. Predviđa se da će se u akciji prikupiti velike količine raznovrsnog otpada, a po završenoj akciji sve će te zone oko spremnika osvanuti uredne i čiste.

No, konačni cilj ove jednokratne aktivnosti je podizanje svijesti građana/ki Rijeke u kojoj mjeri sami mogu pridonijeti stvaranju uredne slike grada.  Zone oko i u blizini spremnika za otpad mogu izgledati uredne i čiste ukoliko svi zajedno odgovornim ponašanjem održavaju takvo uredno stanje, otpad bacaju u spremnike, a krupni otpad zbrinjavaju na dostupne načine, ističu u Gradu Rijeci.  

  • ULICA DRAGE GERVAISA >>> Prije: Neodgovorno i nepropisno odložen otpad u zoni oko spremnika >>> Poslije: Očišćen i uređen prostor

Akcija Čistoće i Grada Rijeke obuhvatit će i pojačane aktivnosti uređenja zona dječjih igrališta, odmorišta i sportskih terena. Te su površine jako važne za ugodan boravak građana na otvorenom stoga su tijekom cijele godine u programu redovnog čišćenja. U tijeku su prve velike jesenske kiše, što dovodi do pojačanog rasta korova i druge vegetacije. Plan je ovom akcijom obuhvatiti sve već spomenute sadržajne zone. Tako će se obaviti kemijsko tretiranje korova i njegovo mehaničko uklanjanje. Po potrebi, uredit će se okolna vegetacija te očistiti neposredni okoliš. Naime, iskustvo na terenu pokazalo je kako su te zone mjesto okupljanja građana u večernjim satima, što posljedično dovodi do veće količine nepropisno odloženog ambalažnog otpada, prekrcanih koševa, razbijenog stakla, čepova i opušaka. Iako se te površine redovno čiste, ne održavaju se sve istim intenzitetom što povremeno stvara ružnu sliku, naročito nakon vikenda.

Provođenjem ove zajedničke akcije u Gradu Rijeci i KD Čistoća nadaju se kako će kod građana/ki osvijestiti važnost odgovornog ponašanja i prema površinama kojima je osnovna namjena igra, rekreacija i boravak na otvorenom. Stoga pokretanjem ove velike jesenske akcije čišćenja poručuju: „Podržite nas i doprinesite ovoj akciji svojim odgovornim ponašanjem. Jedino ćemo na taj način svi zajedno stvoriti uredniji i čišći grad.“

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rijeka izabrala model prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgradama

Nakon višemjesečne analize i razmatranja četiri prijedloga modela prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgrada, izabran je model prema kojem će se otpad prikupljati u nadzemnim spremnicima velikih kapaciteta. Spremnici su zaštićeni su od neovlaštenog korištenja i korisnici im mogu pristupiti pomoću kartice ili ključa.

U Rijeci od 1. ožujka niže cijene odvoza smeća!

KD Čistoća ugovorilo je povoljnije zbrinjavanje glomaznog otpada pa se smanjuje cijena koju za prikupljanje otpada plaćaju građani. Suglasnost na smanjenje cijene odvoza smeća dao je gradonačelnik Rijeke.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER