Imamo li konačno „najodrživiju“ staklenu bocu na svijetu?

Uspješno minimizirana emisija CO2 u procesu proizvodnje stakla

Tvrtka Encirc sa sjedištem u Derrylinu u Sjevernoj Irskoj krenula je u misiju stvaranja „najodrživije staklene boce na svijetu“

U usporedbi s drugim materijalima koji se koriste za pakiranje, staklo je jedno od održivijih rješenja. Za razliku od plastike, staklo se može beskonačno reciklirati i upotrijebiti kao sirovina za proizvodnju nove staklene ambalaže, a izrađuje se od prirodnih sirovina poput kvarcnog pijeska, kalcita, sode i staklenog loma (otpadnog stakla). Međutim, proizvodni proces stvaranja stakla najviše se kritizira zbog njegove velike potrošnje energije, a jedna je tvrtka iz Sjeverne Irske upravo uspjela minimizirati emisiju CO2 u procesu proizvodnje stakla.

Biogorivo kao budućnost proizvodnje stakla?

Tvrtka Encirc uspješno je proizvela boce od obnovljivih biogoriva kojima se prema riječima Fiacrea O'Donnella, voditelja održivosti u matičnoj tvrtki Vidrala, najavljuje „svijetla i održiva budućnost“ u širokoj industrijskoj primjeni.

„Također, istražujemo primjenu vodika i unapređujemo proces taljenja kako bismo uistinu pokrenuli održivu proizvodnju stakla. Ove boce s ultra niskim udjelom CO2 proizvodimo za neka od najvećih brendova u industriji pića“, kazao je Fiacre O'Donnell.

Prelazak s fosilnih goriva na alternativne materijale s vrlo niskim udjelom CO2, k tome izrađenih od recikliranih otpadnih materijala, može smanjiti ugljični otisak svake proizvedene boce i do 90 posto, tvrde u Encircu, a korištenjem 100-postotnog recikliranog stakla vjeruju da još više mogu ograničiti okolišni utjecaj svojih proizvoda.

„Sada znamo da staklo može biti najodrživiji od svih ambalažnih materijala i trudimo se usavršiti njegovu proizvodnju“, izjavio je direktor Encirca Adrian Curry.

Staklo ima i svoje nedostatke

Iako je staklo jedan od rijetkih materijala koji se mogu beskrajno reciklirati, jedna je studija objavljena u studenom prošle godine otkrila da bi energija i resursi koji se koriste za njegovu proizvodnju u konačnici mogli značiti da je ovaj materijal četiri puta opasniji za okoliš od plastike.

Potrebna je ogromna količina energije da se sirovine, uključujući kvarni pijesak, sodu i kalcit, pretvore u staklo, a degradacija zemljišta i onečišćenje vodnih resursa predstavljaju potencijalne opasnosti koje nereciklirano staklo može imati za okoliš. Također, staklo sadržava silicijev dioksid (SiO2), čije sitne čestice mogu imati štetne posljedice za zdravlje ljudi.

Unatoč visokoj trajnosti, što znači da se mogu ponovno koristiti do 20 puta, većina staklenih boca baca se nakon samo jedne upotrebe. Iako je recikliranje stakla korisno, autori studije sa Sveučilišta u Southamptonu u Velikoj Britaniji tvrde kako je sustav povratne naknade samo jedan od načina smanjenja štetnog utjecaja stakla na okoliš.

U Encircu pak tvrde kako bi njihova upotreba biogoriva mogla biti održivo rješenje i nova alternativa s niskim udjelom CO2 koje industrija traži.

Tvrtka Encirc je dio grupe Vidrala, a kao tržišni lider u dizajniranju, proizvodnji, punjenju i logističkim rješenjima za staklenu ambalažu surađuje s brojnim proizvođačima hrane i pića u Velikoj Britaniji, Irskoj i Europi. S više od 1.500 zaposlenih u svojim pogonima u Sjevernoj Irskoj i Italiji, tvrtka godišnje proizvede oko četiri milijarde staklenih boca i druge ambalaže, a svoje boce godišnje puni s 250 milijuna litara različitih vrsta pića. Integrirana ponuda i jedinstven pristup ove tvrtke značajno skraćuju opskrbni lanac te omogućuju znatne uštede troškova i zaštite okoliša.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

U Beču se staklo odvojeno prikuplja još od 1977. godine

Austrijski glavni grad uzor je mnogim drugim europskim i svjetskim gradovima i možda najbolji primjer uspješnog upravljanja gradovima. Beč svakako prednjači i na području gospodarenja otpadom, a njegov nam se model zbrinjavanja otpada iz tristotinjak kilometara udaljenog Zagreba najblaže rečeno čini nedostižnim.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER