Riječki Klobučarićev trg ima nove žardinjere s biljem

Cilj projekta bio je oplemeniti i zazelenjeti prostor riječkog Klobučarićevog trga

Udruga za promicanje kvalitete urbanog života „Urbani separe“ krajem prosinca 2020. i početkom siječnja 2021. ozelenjela je lokalitete užeg riječkog centra

Članice i članovi riječke Udruge za promicanje kvalitete urbanog života Urbani separe krajem prosinca 2020. i početkom siječnja 2021. radili su na dvjema intervencijama u javnom prostoru, objema u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i objema s ciljem stvaranja ugodnijih prostora za odmor i druženje u užem centru grada – na Klobučarićevom trgu i kod Primorske kuće u Starom gradu.

Na Klobučarićevom trgu, kao dio aktivnosti programskog pravca Slatko i slano u sklopu projekta Rijeka 2020, već su u srpnju 2020. godine postavljeni drveni paviljoni za igru i odmor, kao dio programa projekta Šašavi Klobučar koji je Udruga Urbani separe osmislila kako bi pozornost skrenula na „šašavu“ situaciju u kojoj se taj lokalitet nalazi posljednjih dvadesetak godina. Naime, od 2016. kada je donesena odluka da se nova gradska knjižnica neće graditi na Klobučarićevom trgu već u kompleksu Rikard Benčić, prostor nije pronašao novu namjenu. Na neostvarene snove i nerealizirane investicije podsjećaju tek popularni “stećci” koje djeca koriste za igru i poligon za bicikliranje. Cilj je projekta bio oplemeniti i zazelenjeti prostor i time ga bar donekle učiniti ugodnijim za boravak, pa je u proteklom tjednu, uz postojeće drvene paviljone, uz pomoć susjeda i štićenika Udruge Oaza, postavljeno osam žardinjera u koje je posađeno grmoliko bilje.

  • Nove žardinjere i zelenilo oko paviljona / Foto: Urbani separe

Potreba ozelenjavanja ovog prostora proizašla je iz razgovora sa stanovnicima i korisnicima ovog kvadraturom najvećeg riječkog trga, a u tijeku je anketiranje kojim se želi ispitati na koji način i koliko često građani trg koriste, ustanoviti njihovo zadovoljstvo sadržajima na trgu (klupama, koševima za smeće itd.) i prikupiti prijedloge za namjenu i izgled tog prostora u budućnosti. Pristup anketi je moguć putem skeniranja QR kodova koji se nalaze na drvenim paviljonima, ili putem sljedeće poveznice, kao i u trgovini „Kosi toranj“ na Klobučarićevom trgu. U narednim mjesecima, ako to dopuste epidemiološke mjere, planira se i panel o budućnosti Klobučarićevog trga.

„Udruga ne može u potpunosti riješiti problem Klobučarićevog trga, ali smo zato tu da podsjećamo kako je nužno donijeti konkretne nove odluke koje idu u smjeru korištenja Klobučarićevog trga kao javnog prostora za igru i druženje”, poručuje predsjednica Udruge Urbani separe Nina Majcan Šprajc.

Druga lokacija je mini park u Starom gradu, koja je uređena krajem prosinca 2020., u sklopu programa Zeleni val projekta Rijeka 2020. Na toj lokaciji, koju je Grad Rijeka prije nekoliko godina uredio ljuljačkama i travnjakom, kroz projekt pod nazivom Primorski park u srcu grada željelo se ozelenjeti, urediti i za javnost otvoriti jednu od rijetkih zelenih površina u Starom gradu koja je u ljetnim mjesecima oaza prirodnog hlada. Urbani separe je u novonastali mini park postavio outdoor fitness spravu koja se može koristiti i kao klupica za sjedenje te sjedeću garnituru inspiriranu primorskim motivima “Adriatica”. Uz urbani mobilijar posađeno je i autohtono bilje, a sljedeći je korak postavljanje pločica s nazivima biljaka.

Rijeka 2020 / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Na riječkom Plumbumu niče 11-metarski Neboder za ptice

Nakon Kožarićevog Stoga sijena, riječki MMSU predstavlja novu umjetničku intervenciju u javnom prostoru iz programa Izvrnuti džep, u sklopu Europske prijestolnice kulture - „Neboder za ptice“ umjetnika Vladimira Perića Talenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER