Najavljena obnova njujorškog trga Union Square

Cilj projekta je stvaranje novog zelenog središta grada za sve građane New Yorka

Očekuje se detaljnije predstavljanje projekta obnove njujorškog parka i trga Union Square iza kojeg stoji organizacija Union Square Partnership, a njegova se vrijednost procjenjuje na čak 100 milijuna dolara.

Početkom tjedna Wall Street Journal objavio je vijest o projektu 100 milijuna dolara vrijedne obnove njujorškog trga i parka Union Square kojom bi se učetverostručila površina parka, a pješačke površine povećale za 33 % i to nauštrb kolnika. Kako se navodi, projekt se ne odnosi na prostor postojećeg parka, već prostora koji ga okružuje, čime bi se površina Union Square Parka sa sadašnjih 0,8 povećala na ukupno 3,5 hektara.

Iza projekta pod nazivom „Union Square 14th Street Vision Plan“ stoji neprofitna organizacija Union Square Partnership koja podržava poslovanje lokalnih tvrtki koje Union Square čine najboljim susjedstvom u New Yorku, promiče ozelenjavanje i pomaže u održavanju zelenih površina u gradskom vlasništvu. Prema najavi, organizacija bi dana 26. siječnja 2021. trebala predstaviti projekt čijom će se realizacijom tijekom narednih godina povećati površina parka te oko njega i u susjednim ulicama urediti znatno veća pješačka zona te, naravno, unaprijediti poslovanje tvrtki ovog dijela grada.

Zasad je samo poznato da se projekt razvija već više od dvije godine, a čelnici organizacije priopćili su kako je njihova vizija širenja Union Square Parka postala relevantnija tijekom pandemije koronavirusa, jer se pokazala velika potreba za uređenjem novih zelenih površina i otvorenih javnih prostora.

U svakom slučaju, prema riječima izvršne direktorice organizacije Union Square Partnership, Jennifer Falk, „glavni cilj projekta je stvaranje novog zelenog središta grada za sve građane New Yorka.“

Ovaj park je prepoznatljiva lokacija u New Yorku, na kojoj se nalazi najstarija zelena tržnica koja je otvorena četiri dana u tjednu. No, prostor trga Union Square poznat je i po održavanju brojnih prosvjeda, kako onih ranijih protiv rata u Vijetnamu, tako i onih koji su u proteklih godinu dana održani u znak solidarnosti s pokretom Black Lives Matter i antirasističkim prosvjedima u SAD.

U organizaciji Union Square Partnership tvrde kako se u budućnosti prostor trga namjerava sačuvati i poboljšati kao platforma za aktivizam u zajednici, uz istovremeno proširenje i kvalitetno uređenje javnog prostora namijenjenog za razne aktivnosti i javno okupljanje. „Cilj nam je ojačati pravedan pristup parku za sve raznolikiju populaciju stanovnika, radnika, studenata i posjetitelja u narednim desetljećima“, navode u organizaciji.

Prema trenutno dostupnim renderima i izjavama čelnika organizacije Union Square Partnership, može se zaključiti kako je cilj projekta „protjerivanje“ automobila i ograničenje prometa te „poticanje tranzitno bogatog, dinamičnog i uključivog urbanog prostora koji poziva na šetnju, okupljanje i slavljenje raznolikosti njujorške zajednice kako bi širi prostor trga postao najprihvatljivije i najpristupačnije mjesto za sve građane i posjetitelje New Yorka.“

Union Square Partnership za realizaciju projekta planira izdvojiti od dva do deset milijuna dolara te prikupiti dodatnih 10 do 20 milijuna dolara od privatnih ulagača. Međutim, iako će projekt i dalje zahtijevati najmanje 40 milijuna dolara javnog novca tijekom 10 do 20 godina izvođenja radova, u organizaciji tvrde kako ih to trenutno ne zabrinjava jer „imaju bogato iskustvo prikupljanja sredstava za realizaciju velikih kapitalnih projekata.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Pariške Elizejske poljane do 2030. postaju „izvanredan park“

Ovako skup i ambiciozan projekt nije moguće realizirati bez potpore gradonačelnice Anne Hidalgo, a ona je svoju potporu projektu „Poljane mogućnosti“ izrazila još tijekom prošlogodišnje kampanje za francuske lokalne izbore. Sada je kao ponovno izabrana gradonačelnica u svom drugom mandatu dala zeleno svjetlo za realizaciju ovog projekta vrijednog 250 milijuna eura, kojim će se najraskošnija pariška avenija u potpunosti transformirati.

Nove pariške „Poljane mogućnosti“

Smanjenje broja prometnih traka, sadnja više od tisuću stabala, preuređenje trgova Place de l'Etoile i Place de la Concorde... Jedna od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mogla bi se znatno promijeniti do 2030. godine te od Elizejskih poljana (Les Champs-Élysées) prerasti u „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER