Čudo u Napulju, otvara se stanica Duomo

Nova čarolija napuljskog metroa

Konačno se bliži otvaranje stanice Duomo napuljske podzemne željeznice koja se često naziva jednom od najljepših na svijetu. Nova stanica linije 1 bit će svečano otvorena ovog proljeća, nakon gotovo 20 godina izgradnje.

Izgradnja je započela još 14. studenog 2001. godine i znatno je izmijenila izgled jednog od najljepših gradskih trgova Piazza Nicola Amore, koji povezuje ulice Via Duomo i Corso Umberto I. Stanica Duomo vrlo je važna za povezivanje ostatka grada s njegovom povijesnom jezgrom, a razlozi dugotrajnih radova, osim u karakterističnim talijanskim problemima s dovršetkom javnih radova, leže i u brojnim arheološkim nalazima koji su tijekom dvadesetogodišnje gradnje zahtijevali nekoliko izmjena izvornog projekta.

Nakon poteškoća i usporavanja radova u 2020. godini, neizbježno uvjetovanih pandemijom koronavirusa, ovu bi godinu u Napulju trebala obilježiti tri slova „A“: Arte (umjetnost), Archeologia (arheologija) i Architettura (arhitektura).

„Siguran sam kako će 2021. godina biti vrlo važna za budućnost grada i njegov javni prijevoz“, kazao je Ennio Cascetta, predsjednik Metropolitana di Napoli SpA. „Unatoč pandemiji činimo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali daljnji razvoj prometne infrastrukture, uređenje i opremanje novih stanica te ulaganje u umjetnička djela koja su na njima izložena.“ Naime, samo za umjetnička djela do sada je potrošeno 58 milijuna eura, odnosno oko četiri posto cjelokupnog proračuna za izgradnju dvije linije podzemne željeznice (3,8 milijardi eura za liniju 1 i 790 milijuna eura za liniju 6).

Tijekom proteklih godina na uređenju stanica napuljskog metroa radile su stotine umjetnika i arhitekata koji su ih pretvorili u prave podzemne umjetničke galerije u kojima se priređuju stalne i privremene izložbe. Jedna od najljepših i najpoznatijih stanica metroa svakako je Toledo katalonskog arhitekta Oscar Tusquets Blanca, koja je 2013. dobila nagradu LEAF Award u kategoriji Javne zgrade godine - promet i infrastruktura.

  • © Studio Fuksas

Vrijedni arheološki nalazi iz doba Rimskog Carstva trebali su biti detaljno istraženi i konzervirani, ali i prezentirani. Zahvaljujući staklenoj kupoli, najdojmljivijem dijelu nove stanice Duomo koju su dizajnirali arhitekt Massimiliano Fuksas i njegova supruga arhitektica Doriana Mandrelli, vrijedno kulturno-povijesno nasljeđe sad će biti vidljivo s trga Piazza Nicola Amore.

Kako navode talijanski mediji, silazak prema platformi bit će vrlo sugestivan, a uspoređuju ga s pogledom koji su imali astronauti kada su s Mjeseca promatrali Zemlju te pratili izmjene dana i noći.

„Zamislili smo da dnevna svjetlost prodire kroz staklenu kupolu ispod koje se nalaze ostaci rimskog hrama, a putnici će s jedne etaže niže još uvijek moći vidjeti nebo i palače na trgu. Duž platforme će se postaviti niz osvijetljenih ploha, čime će se postići dojam šetnje dijelovima dana uz stalnu izmjenu boja: od jutarnje svijetloplave do narančaste u vrijeme zalaska sunca i dalje, sve do noći“, objašnjava arhitekt Massimiliano Fuksas.

Arheološki nalazi bili su presudni za dizajn stanice Duomo, a arhitekti su ih iskoristili za uređenje jedinstvenog muzejskog prostora na prvoj podzemnoj razini. Staklena kupola propušta prirodnu svjetlost, omogućuje kontinuitet prostora te istovremeno „deformira“ urbanu os usmjeravajući pozornost na trg i hram koji se nalazi ispod njega. Druga podzemna razina vodi do platforme te se odlikuje različitim bojama, geometrijskim oblicima i reflektirajućim površinama koje prate ritam dana i izmjenu dnevnog svjetla.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Pariški Porte Maillot uskoro će zablistati novim zelenim sjajem

Porte Maillot je još jedno sjecište željezničkih i cestovnih prometnih pravaca, smješteno u sjeverozapadnom dijelu francuske metropole, koje će u narednom razdoblju doživjeti značajnu transformaciju. Uoči početka nove faze njegovog uređenja provodi se petotjedno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje završava 25. listopada 2020. godine.

Milanski javni prijevoznik ATM prestao prodavati papirnate karte

Milanski javni prijevoznik Azienda Trasporti Milanesi (ATM) prestao je prodavati jednokratne papirnate karte, a putnici za prijevoz autobusima, tramvajima, trolejbusima i podzemnom željeznicom od 7. svibnja koriste novu vrijednosnu karticu „RicaricaMi“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER