Extinction Rebellion Zagreb: „Hrvatska u šoku, rasipanje na Cmroku“

„Dok vlasti stvaraju umjetni snijeg, žrtvama potresa pomaže solidarnost dobrih ljudi“

Otvaranje „sanjkališta“ na zagrebačkom Cmroku izazvalo je brojne, mahom negativne komentare na društvenim mrežama, a Extinction Rebellion Zagreb tim je povodom održao novu akciju pod nazivom „Hrvatska u šoku, rasipanje na Cmroku“.

Kako XR Zagreb navodi na svojoj Facebook stranici, "i ove iznadprosječno tople zime, u Gradu Zagrebu besramno se rasipaju resursi i novac na umjetni snijeg. Danas je otvoreno sanjkalište na Cmroku. Za takvu stazu debljine približno 30 centimetara, potrebno je oko milijun litara vode po hektaru staze. Pritom se troši oko 4 kWh energije za proizvodnju jednog metra kubičnog snijega. Kako se na visokim temperaturama snijeg ne bi topio, dodaju mu se kemikalije koje su štetne za tlo i vegetaciju. Dugotrajni pokrov umjetnog snijega iznimno je štetan za ekosustav, posebice na Medvednici koja ima status parka prirode te brojni stručnjaci upozoravaju da se takva praksa treba zaustaviti.“

Extinction Rebellion Zagreb navodi kako je u Zagrebu pravi snijeg postao rijetkost, a dijelovi Europe bore se s nezapamćenim snježnim nevremenima. „Sve je jasnije da se klima ozbiljno mijenja i da ulazimo u klimatsku krizu. Iako je topla zima dosad bila sretna okolnost za stanovnike Banije, Zagreba i ostalih koji su u potresima ostali bez domova i provode zimu u teškim uvjetima, nevjerojatna je neosjetljivost i izostanak prave pomoći vlasti u ovoj kriznoj situaciji. Dok oni stvaraju umjetni snijeg, posve je jasno da je jedino što zaista pomaže - solidarnost dobrih ljudi."

Zagrebačka gradska uprava još je jednom pokazala manjak empatije i razumijevanja problema velikog broja građana i građanki pogođenih pandemijom i razornim potresima. Podsjetimo, nakon što je gradskom uredu za obrazovanje uzeo 3,35 milijuna kuna i preusmjerio ih za održavanje Snježne kraljice, Bandić je u subotu ujutro otvorio i sanjkalište s umjetnim snijegom uz poruku kako se Cmrok treba što više približiti malim Zagrepčanima. Naime, djeca osim na Sljeme „sada i ovdje mogu doći sa svojim roditeljima ili djedovima i bakama, kako bi uživali u sanjkanju“, rekao je Bandić. Naravno, nije precizirao kada će na Sljeme moći „najljepšom žičarom u Europi“.

Kako ističu u Gradu Zagrebu, umjetni snijeg se pripremao posljednja četiri tjedna uz pomoć tvornice snijega i stroja za ravnjanje, a sanjkalište će biti otvoreno kroz naredna tri mjeseca. Prema podacima Telegrama, Bandić je tijekom cijele 2019. godine za proizvodnju snijega na Cmroku potrošio 304.657 kuna (PDV uključen). Samo u prosincu 2020. potrošeno je 67.945,51 kuna bez PDV-a, odnosno 84.931 kuna s PDV-om.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Panel diskusija: Privatizacija gradova ili ekocid na vodi?!

Muzej suvremene umjetnosti Beograd (MSUB) poziva vas na panel diskusiju pod nazivom „Privatizacija gradova ili ekocid na vodi?!“ u okviru projekta „Efekt pregleda” koja će se na platformi Zoom održati u četvrtak 21. siječnja 2021. od 18-19:20 sati.

Extinction Rebellion Zagreb održao akciju ispred INA-e

Današnjom akcijom aktivista i aktivistkinja Extinction Rebellion Zagreb ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, 10-metarskom trakom ograđen je ulaz u zgradu te simbolički zabranjen pristup mjestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj – industriji nafte i plina.

Extinction Rebellion Zagreb hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a nazvao sramotom

Zadnjeg dana hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, Extinction Rebellion Zagreb osudio je nedostatak angažmana predsjedajućih zbog nečinjenja po pitanju rješavanja klimatske krize. Aktivisti XR Zagreb razvili  su transparent na kojem su na različitim europskim jezicima ispisali riječ „sramota“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER