Extinction Rebellion Zagreb održao akciju ispred INA-e

„INA je mjesto klimatskog zločina“, poručio Extinction Rebellion Zagreb

Današnjom akcijom aktivista i aktivistkinja Extinction Rebellion Zagreb ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, 10-metarskom trakom ograđen je ulaz u zgradu te simbolički zabranjen pristup mjestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj – industriji nafte i plina.

„Znanost upozorava da se nalazimo u klimatskoj krizi i da se suočavamo s masovnim izumiranjem vrsta. Zato je nastavljanje ekstrakcije i industrija nafte i plina klimatski zločin“, poručuje Extinction Rebellion Zagreb. Današnjom akcijom ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, u kojoj je 10-metarskom trakom ograđen ulaz u zgradu, simbolički je zabranjen pristup mjestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj – industriji nafte i plina.

Time je XR Zagreb ukazao na nužnost sprječavanja daljnjeg zločina prema Zemlji i na nužnost borbe za opstanak svih vrsta koje na njoj žive.

„Republika Hrvatska, u čijem je djelomičnom vlasništvu INA, laže da se zalaže za prelazak na obnovljive izvore energije te dopušta daljnja zagađenja, devastaciju i eksploataciju. Nećemo to dopustiti, zahtijevamo da naša budućnost bude ispred tuđeg profita. I dok se to ne ostvari, ne odustajemo od bunta za opstanak!“, poručili su aktivisti i aktivistkinje današnjom akcijom.

Odluka nove vlade o spajanju ministarstva okoliša s ministarstvom gospodarstva najnoviji je dokaz sustavnog negiranja klimatskih promjena čijim razornim posljedicama već svjedočimo. Među glavnim krivcima za to su privatni interesi koji sprječavaju nužnu transformaciju na obnovljive izvore energije. Isti interesi koji su izvor korupcijskih afera Hrvatske u posljednja dva desetljeća, odgovorni su stoga i za klimatski zločin.

Extinction Rebellion Zagreb stoga nastavlja svoju borbu za pravednu tranziciju na obnovljive izvore energije i klimatsku pravdu te poziva sve da se uključe u bunt za opstanak.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

Extinction Rebellion Zagreb hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a nazvao sramotom

Zadnjeg dana hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, Extinction Rebellion Zagreb osudio je nedostatak angažmana predsjedajućih zbog nečinjenja po pitanju rješavanja klimatske krize. Aktivisti XR Zagreb razvili  su transparent na kojem su na različitim europskim jezicima ispisali riječ „sramota“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER