Extinction Rebellion Zagreb održao akciju ispred INA-e

„INA je mjesto klimatskog zločina“, poručio Extinction Rebellion Zagreb

Današnjom akcijom aktivista i aktivistkinja Extinction Rebellion Zagreb ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, 10-metarskom trakom ograđen je ulaz u zgradu te simbolički zabranjen pristup mjestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj – industriji nafte i plina.

„Znanost upozorava da se nalazimo u klimatskoj krizi i da se suočavamo s masovnim izumiranjem vrsta. Zato je nastavljanje ekstrakcije i industrija nafte i plina klimatski zločin“, poručuje Extinction Rebellion Zagreb. Današnjom akcijom ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, u kojoj je 10-metarskom trakom ograđen ulaz u zgradu, simbolički je zabranjen pristup mjestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj – industriji nafte i plina.

Time je XR Zagreb ukazao na nužnost sprječavanja daljnjeg zločina prema Zemlji i na nužnost borbe za opstanak svih vrsta koje na njoj žive.

„Republika Hrvatska, u čijem je djelomičnom vlasništvu INA, laže da se zalaže za prelazak na obnovljive izvore energije te dopušta daljnja zagađenja, devastaciju i eksploataciju. Nećemo to dopustiti, zahtijevamo da naša budućnost bude ispred tuđeg profita. I dok se to ne ostvari, ne odustajemo od bunta za opstanak!“, poručili su aktivisti i aktivistkinje današnjom akcijom.

Odluka nove vlade o spajanju ministarstva okoliša s ministarstvom gospodarstva najnoviji je dokaz sustavnog negiranja klimatskih promjena čijim razornim posljedicama već svjedočimo. Među glavnim krivcima za to su privatni interesi koji sprječavaju nužnu transformaciju na obnovljive izvore energije. Isti interesi koji su izvor korupcijskih afera Hrvatske u posljednja dva desetljeća, odgovorni su stoga i za klimatski zločin.

Extinction Rebellion Zagreb stoga nastavlja svoju borbu za pravednu tranziciju na obnovljive izvore energije i klimatsku pravdu te poziva sve da se uključe u bunt za opstanak.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Knežiji se brane sve zagrebačke zelene površine

Prije nekoliko dana Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba na društvenim mrežama pohvalio se infografikom kojom ponosno ističe da zelene površine čine 75,3 posto površine Grada Zagreba. Prema tom podatku Zagreb je očito „zeleniji“ i od samog Beča - „najzelenije prijestolnice svijeta“, koji eto jedva jedvice godinama uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 posto.

Extinction Rebellion Zagreb hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a nazvao sramotom

Zadnjeg dana hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, Extinction Rebellion Zagreb osudio je nedostatak angažmana predsjedajućih zbog nečinjenja po pitanju rješavanja klimatske krize. Aktivisti XR Zagreb razvili  su transparent na kojem su na različitim europskim jezicima ispisali riječ „sramota“.

Extinction Rebellion Zagreb: „NE fosilnoj industriji u planiranju budućnosti!“

Danas je Extinction Rebellion Zagreb, pokret klimatskih i okolišnih aktivista/kinja, povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj održao performans ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, mjesta odakle Hrvatska predsjedava Vijećem Europske unije do kraja lipnja 2020. godine.

Opravdava li hitnost klimatskih akcija građanski neposluh?

Gotovo 400 svjetskih znanstvenika podržalo je prosvjede klimatskih aktivista koji su se prošle jeseni proširili cijelim svijetom kako bi se upozorilo na klimatsku i ekološku katastrofu koja prijeti cijelom čovječanstvu. Znanstvenici su tada naglasili kako nam neuspjeh u borbi protiv klimatske krize može nanijeti „neizrecivu patnju“ te su mnogi od njih opravdali mirne prosvjede i građanski neposluh čiji je cilj prisiljavanje svjetskih vlada i političara na poduzimanje hitnih klimatskih akcija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER