Prozirni solarni paneli mogu nas odvesti u novo doba personalizirane energije

Znanstvenici su dizajnirali novu prozirnu solarnu ćeliju koja učinkovito proizvodi energiju

Južnokorejski znanstvenici stvorili su prvu potpuno prozirnu solarnu ćeliju koja bi mogla dovesti do znatno šireg korištenja solarne energije u kućanstvima, ali i u svim područjima ljudske djelatnosti.

Nalazimo li se na početku puta prema proizvodnji potpuno nevidljivih solarnih panela i hoće li naši prozori u bliskoj budućnosti proizvoditi električnu energiju? Znanstvenici sa Sveučilišta Incheon u Južnoj Koreji uspjeli su primijeniti svoju teoriju u praksi te stvoriti novu, potpuno transparentnu solarnu ćeliju.

Pet godina nakon Pariškog klimatskog sporazuma, sve su oči uprte u svjetski napredak na putu prema klimatski neutralnoj budućnosti, pri čemu energetska tranzicija, odnosno prelazak s fosilnih goriva na korištenje obnovljivih izvora poput sunčeve energije te energije vjetra i valova, predstavlja ključni dio ovog cilja. Sunčeva energija uvijek se smatrala najpouzdanijim i najzastupljenijim izvorom energije na Zemlji, a tome u prilog ide i sve jeftinija tehnologija solarne energije, kao i njena učinkovitost i ekološka prihvatljivost. Međutim, solarne ćelije su još uvijek neprozirne, što sprječava njihovu širu upotrebu i integraciju u svakodnevnim materijalima, zbog čega su svoju primjenu našle najčešće na udaljenim solarnim farmama i krovovima zgrada.

No, profesor Joondong Kim s Odjela za elektrotehniku Nacionalnog sveučilišta Incheon u Južnoj Koreji smatra kako će se u bliskoj budućnosti proizvoditi solarne ćelije nove generacije koje će se moći integrirati u prozore, pročelja zgrada pa čak i u zaslone mobitela. U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Power Sources, profesor Kim i njegovi kolege detaljno opisuju svoj najnoviji izum: potpuno prozirnu solarnu ćeliju!

„Jedinstvene značajke prozirnih fotonaponskih ćelija mogle bi imati različite primjene u tehnologiji u svim područjima ljudske djelatnosti“, kaže profesor Joondong Kim.

Znanstveni tim sa Sveučilišta Incheon je za poluvodičke slojeve koji hvataju svjetlost i pretvaraju je u električnu energiju koristio titanijev dioksid (TiO2) i niklov(II) oksid (NiO). Oba materijala su netoksična i idealna za izradu ekološki prihvatljivih solarnih ćelija, imaju visoku optičku prozirnost te propuštaju svjetlost. Njihova su otkrića bila ohrabrujuća, a performanse ćelije prilično dobre s učinkovitošću pretvorbe snage od 2,1%. Ćelija je također vrlo brzo reagirala i radila u uvjetima slabog osvjetljenja, a kroz njene slojeve propušteno je više od 57 % vidljive svjetlosti. U završnom dijelu eksperimenta istraživači su pokazali kako se njihov uređaj može koristiti za napajanje malog motora.

„Iako je ova inovativna solarna ćelija još uvijek u povojima, naši rezultati snažno sugeriraju da je moguće daljnje poboljšanje prozirnih fotonaponskih sustava optimiziranjem optičkih i električnih svojstava solarne ćelije“, sugerira prof. Kim.

Sad kad su pokazali praktičnost prozirne solarne ćelije, nadaju se da će u bliskoj budućnosti dodatno poboljšati njezinu učinkovitost. Samo daljnja istraživanja mogu potvrditi hoće li prozirne solarne ćelije doista postati stvarnost i pronaći široku primjenu, no ova nova tehnologija doslovno otvara prozor u budućnost čiste energije.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obiteljske kuće u selu Bjelajci od danas konačno imaju električnu energiju

Direktor Fonda Siniša Kukić i potpredsjednik Vlade Boris Milošević obišli su danas obiteljske kuće u selu Bjelajci, koje od danas imaju električnu energiju. Ove kuće dio su pilot projekta ruralne elektrifikacije koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao jednog od načina borbe s energetskim siromaštvom u Hrvatskoj. 

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

Jeftinije organske solarne ćelije konačno spremne za tržište

Organske solarne ćelije relativno su nova tehnologija, a zadnja istraživanja pokazala su značajan napredak u njihovoj učinkovitosti, koja je do sada priječila njihovu komercijalizaciju. Zahvaljujući istraživačima sa Sveučilišta Michigan, novi dizajn organskih solarnih ćelija povećava njihovu učinkovitost na 15 posto, čini ih fleksibilnijima, jeftinijima, a ujedno i komercijalno održivim.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER