Borba protiv trovanja pesticidima na primjeru Južnog Tirola

Jedna od deset jabuka proizvedenih u Europi dolazi iz Južnog Tirola

Za mnoge od nas Južni Tirol je simbol netaknute prirode, ali stvarnost je malo drugačija. Ovaj dio Italije jedan je od najvećih korisnika pesticida u Europi!

U Malsu u Južnom Tirolu razvio se važan pokret građana protiv masovne upotrebe pesticida, uglavnom na plantažama jabuka koje se doslovno zamagljuju pesticidima i to do 20 puta godišnje. Građani su referendumom odlučili da ne žele pesticide na svom području, ali njihova volja je blokirana otporom agroindustrijskog lobija, navodi Udruga Biom.

Općina Mals druga je po veličini u Južnom Tirolu, dijelu autonomne regije Trentino-Alto Adige (Trentino-Südtirol) u sjeveroistočnoj Italiji. Južni Tirol je danas jedno od najvećih voćarskih područja u Europi, koje prvenstveno karakterizira intenzivna monokultura jabuka, stoga ne čudi podatak da jedna od deset jabuka proizvedenih u Europi dolazi upravo odavde. No, plantaže jabuka doslovno se zamagljuju pesticidima i to do 20 puta godišnje, što ovo područje - za mnoge od nas simbol netaknute prirode, svrstava među najveće korisnike pesticida u Europi. Međutim, kao što znamo iz brojnih znanstvenih studija, pesticidi ne ostaju na mjestu gdje se izravno primjenjuju, već se šire daleko u okolicu.

Doista, pomoću vjetrova u ovoj regiji pesticidi dosežu čak i najviša planinska područja i vode do drastičnog pada brojnih vrsta insekata na cijelom području, kao što je to znanstveno dokumentirano na primjeru leptira iz porodice Zygaenidae. Drugim riječima, alpska idila masovno se zagađuje proizvodima agrokemijske industrije. Zbog toga se stvorio otpor širenju plantaža jabuka, osobito među ljudima koji se bave organskom poljoprivredom.

  • Na referendumu održanom u jesen 2014. godine, gotovo 76 % stanovništva Malsa reklo je „DA“ zabrani opasnih sintetičke kemijske tvari. / Foto: alexanderschiebel.com

Unatoč kontrapropagandi i političkim pritiscima, na referendumu održanom 2014. većina stanovnika (75,68 posto) u Malsu odlučila se za zabranu korištenja pesticida na području općine od 2018. godine. Do sada se u Njemačkoj, primjerice, preko 550 općina proglasilo područjima bez pesticida. No, nastavili su se snažni pritisci lobija koji su se opirali ovoj referendumskoj odluci. Tako je 130 poljoprivrednika 2016. i 2019. uložilo tužbu protiv zabrane pesticida, a sudski spor još uvijek traje.

Otpor većine stanovnika Malsa pesticidima pravno je blokiran na više načina i do sada nije proveden. Pristalice otpora, autor i novinar Alexander Schiebl, zatim Karl Bär s minhenskog Instituta za okoliš (Umweltinstitut München) i vlasnik izdavačke kuće Oekom koja je izdala knjigu „Das Wunder von Mals“ zaradili su tužbe za klevetu. Glavni cilj tih blokada je očito nastojanje da se dizanjem buke oko korištenja pesticida ne kvari imidž Južnog Tirola, odakle većina izvoza ide u Njemačku.

Primjer Malsa pokazuje usku povezanost korištenja pesticida i agrobiznisa te djelovanje države koja u mnogim slučajevima ne jamči zaštitu javnog dobra već partikularne gospodarske interese. No, građani Malsa pokazali su da je sudjelovanje građana nužno za osiguravanje zajedničkih interesa poput zdravlja i bioraznolikosti.

Iz tog razloga Zaklada EuroNatur je građanima Malsa u listopadu dodijelila nagradu za 2020. godinu, u znak priznanja za njihovu upornost u borbi protiv poljoprivrednih otrova, navodi Udruga Biom.

Napomenimo još i to da je o ovom slučaju Alexander Schiebl snimio dokumentarni film „Das Wunder von Mals“ („Čudo u Malsu“) koji je 2019. godine osvojio glavnu nagradu na filmskom festivalu Öko-Film-Tour u Potsdamu.

Udruga Biom / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otkriveni detalji pariškog plana sadnje 170.000 stabala do 2026.

Duž ulica, glavnih avenija i prometnih žila kucavica niknut će novi vrtovi i drvoredi, planira se i sadnja pet urbanih šuma, izrada „bioklimatskog“ prostornog plana pariške aglomeracije... Ukratko, Pariz želi postati najzelenija prijestolnica svijeta, a plan za sadnju 170.000 stabala do 2026. godine otkiva zamjenik pariške gradonačelnice Christophe Najdovski.

Populacija trčki u Njemačkoj pala za više od 90 %, zna se i zašto!

U Njemačkoj se od 1980. godine populacija trčki (poljskih jarebica, lat. Perdix perdix) smanjila za 91 posto i sada je preostalo tek između 21.000 i 37.000 parova. Prema izračunima nevladine organizacije NABU, za očuvanje populacije potrebno je najmanje 335.000 parova.

Pesticidi: zastupnici predlažu nacrt za poboljšanje EU postupka odobravanja

Eurozastupnici su se složili da javnosti treba omogućiti pristup studijama koje se koriste u postupku odobravanja pesticida, uključujući sve prateće podatke i informacije u vezi s prijavama, čime se odobrava jedan od mnogih prijedloga „Posebnog odbora za postupke odobrenja Europske unije za pesticide“ koji se bavio ovim problemom tijekom protekle godine.

Njemačka politika potiče klimatske promjene i propast poljoprivrednih gospodarstava

Održiva poljoprivredna reforma - to je ono što su desetine tisuća prosvjednika zahtijevali na skupu pod nazivom „Sad je dosta!“, održanom prošlog petka u Berlinu. Čak 35.000 okupljenih prosvjednika jasno je poručilo ministrici poljoprivrede Juliji Klöckner, kao i sudionicima 11. međunarodne konferencije Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA), na potrebu zaustavljanja provedbe loše i nepravedne poljoprivredne politike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER