Populacija trčki u Njemačkoj pala za više od 90 %, zna se i zašto!

Najmanje deset posto poljoprivrednog krajolika trebalo bi rezervirati kao staništa za ovu vrstu te ruralnu biološku raznolikost

U Njemačkoj se od 1980. godine populacija trčki (poljskih jarebica, lat. Perdix perdix) smanjila za 91 posto i sada je preostalo tek između 21.000 i 37.000 parova. Prema izračunima nevladine organizacije NABU, za očuvanje populacije potrebno je najmanje 335.000 parova.

Njemački savez za zaštitu prirode (Naturschutzbund Deutschland - NABU) danas je podnio Europskoj komisiji službenu žalbu protiv Njemačke zbog dramatično lošeg stanja populacije trčki (poljske jarebice), što je prije svega posljedica pogrešne poljoprivredne politike.

Poljska jarebica ili trčka je nekoć bila uobičajena poljska ptica koju se moglo vidjeti u svim poljoprivrednim područjima Njemačke. Od 1980. godine populacija trčki u Njemačkoj smanjila se za 91 posto i sada je preostalo tek između 21.000 i 37.000 parova, a prema izračunima nevladine organizacije NABU, za očuvanje populacije trebalo bi najmanje 335.000 parova. Nepokošena i neprskana područja važna su za preživljavanje trčki, u kojima se ženke mogu gnijezditi dobro skrivene od grabežljivaca poput lisica. Također, važna su im cvjetna područja bogata insektima na kojima mlade jedinke mogu pronaći dovoljno hrane.

Dramatičan pad populacije trčki, ističe NABU, predstavlja znak za uzbunu jer ukazuje na nedostatak insekata i samoniklog bilja u području koje je pod pretjerano intenzivnom poljoprivrednom obradom. Pritom naglašavaju kako pesticidi mogu zaustaviti štetnike, ali ne mogu zamijeniti funkcionalni ekosustav.

Kao važnu mjeru, NABU zahtijeva da najmanje deset posto poljoprivrednog krajolika bude rezervirano kao stanište za trčku i ruralnu biološku raznolikost te smatraju da bi u budućnosti to također trebao postati osnovni uvjet za isplatu subvencija poljoprivrednim gospodarstvima.

Predstojeća glasanja ministara poljoprivrede i Europskog parlamenta o budućoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) u listopadu pružaju priliku da se to utvrdi u cijeloj EU, poručili su u priopćenju. Ako to ne uspije, Njemačka mora donijeti nacionalne propise, inače joj prijeti presuda Europskog suda pravde.

Udruga Biom / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

Pravednija poljoprivreda u EU nakon 2020. godine

Zajednička poljoprivredna politika - Zastupnici imaju ambiciozne planove za reformu, od pravednijeg financiranja, davanja veće potpore mladim i novim poljoprivrednicima i regijama s poteškoćama do jamčenja bolje opremljenosti poljoprivrednika u EU za suočavanje s krizama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER