Zastupnici u Europskom parlamentu dali zeleno svjetlo novom ZPP-u

Reforma poljoprivredne politike EU-a: Trebala bi biti zelenija, pravednija, fleksibilnija i transparentnija!

Europski parlament je u utorak odobrio reformu poljoprivredne politike EU-a, koja će biti „zelenija, pravednija, fleksibilnija i transparentnija“, priopćili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Tijekom pregovora o paketu zakonodavnih reformi zastupnici su isticali da će bolja zaštita bioraznolikosti i usklađenost s propisima i obvezama Unije u području okoliša i klime biti ključni za provedbu reformirane zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja će na snagu stupiti 2023. godine. Komisija će nadgledati i ocjenjivati jesu li nacionalni strateški planovi u okviru ZPP-a usklađeni s tim obvezama, a poljoprivrednici će morati primjenjivati prakse kojima se štite klima i okoliš. Također, države članice EU-a morat će osigurati da najmanje 35 % sredstava za ruralni razvoj i najmanje 25 % izravnih plaćanja bude iskorišteno za mjere u području okoliša i klime.

Veća potpora za mala gospodarstva i mlade poljoprivrednike, veća transparentnost i bolje poštovanje pravila o radu

Zastupnici su osigurali da se najmanje 10 % izravnih plaćanja namijeni malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima te da se najmanje 3 % proračuna ZPP-a dodijeli mladim poljoprivrednicima. Zatražili su i da pričuva za krizne situacije s godišnjim proračunom od 450 milijuna eura (u tekućim cijenama) bude stalno dostupna za pomoć poljoprivrednicima u razdobljima nestabilnosti cijena ili tržišta.

Zahvaljujući pritisku Parlamenta poboljšana je kontrola poštovanja pravila Unije o radu u poljoprivrednom sektoru, a kršenja će se kažnjavati putem suradnje nacionalnih inspektora rada i agencija za plaćanja iz ZPP-a.

Informacije o krajnjim korisnicima potpora EU-a trebale bi biti transparentnije zahvaljujući alatu EU-a za rudarenje podataka. Države članice će pomoću tog alata moći provjeravati podatke u javnim bazama, što će im olakšati utvrđivanje mogućih prijevara.

>>> Pročitajte još >>> EU u okviru ZPP-a pruža potporu klimatski neprihvatljivim praksama

  • Prema tvrdnjama znanstvenika, kad bi barem 10 % površine svake farme u Europi bilo prirodno stanište poput živice, cvjetne trake ili bare, priroda bi se mogla obnoviti. / Foto: Pixabay

Uredba o strateškim planovima usvojena je s 452 glasova za, 178 protiv i 57 suzdržanih, horizontalna uredba s 485 glasova za, 142 protiv i 61 suzdržanih, a Uredba o zajedničkoj organizaciji tržišta s 487 glasova za, 130 protiv i 71 suzdržanih.

„Odobravanjem reforme ZPP-a jamčimo sigurnost planiranja ne samo za države članice, već prije svega za europske poljoprivrednike. Pobrinuli smo se da taj ZPP bude održiviji, transparentniji i predvidljiviji. Novim modelom ostvarivanja ciljeva smanjit će se birokratsko opterećenje poljoprivrednika poljoprivrednom politikom. Današnjim glasanjem pokazalo se da želimo zaštititi i promicati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ljude koji održavaju i čuvaju naš kulturni krajolik.“ – kazao je izvjestitelj za Uredbu o strateškim planovima Peter Jahr (EPP, Njemačka).

„Danas obilježavamo povijesni dan novog ZPP-a, dan kada napredujemo prema ekološki ambicioznijoj, socijalno osviještenoj poljoprivrednoj politici usmjerenoj na uspjeh. Novim modelom osigurat će se veća usmjerenost ZPP-a na postizanje njegovih ciljeva, a manje na puko poštovanje pravila. Također smo osigurali veću transparentnost plaćanja u okviru ZPP-a i bolju zaštitu financijskih interesa EU-a. ZPP će zaista biti uspješan.“ Izvjestiteljica za horizontalnu uredbu Ulrike Müller (Renew Europe / Obnovimo Europu, Njemačka).

Važeća pravila o ZPP-u istekla su dana 31. prosinca 2020., ali su produljena prijelaznim pravilima koja će se primjenjivati do kraja 2022. godine. Nakon što ih Vijeće odobri, nova će se pravila primjenjivati od 1. siječnja 2023. Usvojeni tekst dostupan je ovdje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER