Knežija obranila park!

Inicijativa najavljuje nastavak borbe za Knežiju i Zagreb po mjeri građana, a ne privatnog profita!

Inicijativa „Knežija brani park“ danas je na svojoj Facebook stranici potvrdila primitak rješenja o poništavaju Rješenja Ureda za prostorno uređenje Grada Zagreba i lokacijske dozvole za spornu izgradnju stambeno-poslovne osmerokatnice u parku na Knežiji.

„Danas smo zaprimili rješenje Ministarstva graditeljstva kojim se poništavaju Rješenje Ureda za prostorno uređenje Grada Zagreba i lokacijska dozvola za izgradnju u parku na Knežiji te se obustavlja postupak izdavanja lokacijske dozvole po zahtjevu trgovačkog društva Nova Knežija“, stoji u objavi Inicijative Knežija brani park.

„Ovo je pobjeda svih građana i građanki Knežije i Zagreba koji su u proteklih devet mjeseci sudjelovali u akcijama sprečavanja izgradnje i tako izvršili pritisak na institucije i investitora koji je od gradnje u parku konačno i odustao“, dodaju iz Inicijative.

Podsjetimo, na zelenoj površini u zagrebačkoj četvrti Knežija, na uglu ulica Davorina Bazjanca i Ludovika Zelenka najavljena je izgradnja osmerokatnice sa 60-ak stanova za koju je krajem lipnja prošle godine Grad Zagreb izdao lokacijsku dozvolu. Stanovnici Knežije ujedinili su se protiv planirane izgradnje, osnovali Facebook grupu Knežija brani park, a potom organizirali i potpisivanje peticije protiv izgradnje ovog stambeno-poslovnog objekta koji bi sa svojih osam katova znatno nadvisio ostale, mahom četvero- i petokatne zgrade, najvjerojatnije dodatno opteretio prometnice i komunalnu infrastrukturu te uništio javnu površinu sa zelenilom i klupama koje građanima ovog dijela Knežije predstavlja mjesto susreta i druženja.

  • Inicijativa „Knežija brani park“ uspjela je obraniti javnu površinu sa zelenilom i klupama koje građanima ovog dijela Knežije predstavlja mjesto susreta i druženja. / Foto: Ekovjesnik

U Inicijativi napominju kako je gradonačelnik Bandić na svojoj Facebook stranici početkom prosinca 2020. objavio da izgradnje u parku na Knežiji neće biti i to samo dan nakon što je investitor Kaić predao pisani zahtjev za obustavom postupka izdavanja lokacijske dozvole. Poučeni dosadašnjim iskustvom, u Inicijativi navode kako se time „ispunilo Bandićevo cinično obećanje da će naći zamjensku lokaciju ili za zgradu, ili za park - odnosno, da će osigurati da privatni profit ostane neupitan čak i ako javni pritisak postane prevelik.“

No, u Inicijativi „Knežija brani park“ ističu kako neće odustati od praćenja najave novih građevinskih projekata na već preizgrađenoj Knežiji. „Iako je lokacijska dozvola za izgradnju u parku poništena, nećemo odustati od traženja odgovora na pitanje kada, kako i pod kojim okolnostima su dijelovi gradske parcele, odnosno našeg parka, ustupljeni privatniku Kaiću i o kojim se točno dijelovima parcele radi“, navode u Inicijativi.

Stanovnici Knežije su dokazali da udruženi mogu pobijediti zagrebačku gradsku upravu koja umjesto interesa svojih građana, o čijoj je dobrobiti dužna brinuti, besramno zastupa interese privatnih investitora. Uostalom, kako upravlja gradom i koliko je spremna pomoći svojim građanima i građankama, ova je gradska vlast najbolje pokazala tijekom svih nedavnih i aktualnih kriznih situacija.

Međutim, u Inicijativi „Knežija brani park“ poručuju kako će se nastaviti boriti za Knežiju i Zagreb po mjeri građana, a ne privatnog profita.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

U Knežiji se brane sve zagrebačke zelene površine

Prije nekoliko dana Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba na društvenim mrežama pohvalio se infografikom kojom ponosno ističe da zelene površine čine 75,3 posto površine Grada Zagreba. Prema tom podatku Zagreb je očito „zeleniji“ i od samog Beča - „najzelenije prijestolnice svijeta“, koji eto jedva jedvice godinama uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 posto.

Najavljena obnova njujorškog trga Union Square

Očekuje se detaljnije predstavljanje projekta obnove njujorškog parka i trga Union Square iza kojeg stoji organizacija Union Square Partnership, a njegova se vrijednost procjenjuje na čak 100 milijuna dolara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER