Predstavljanje Centra za genetičku edukaciju Medicinskog fakulteta u Rijeci

Primarni cilj Centra za genetičku edukaciju je genetičko opismenjivanje zajednice

U četvrtak 10. prosinca u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se predstavljanje Centra za genetičku edukaciju (GENRi) koji je pokrenut pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci

S obzirom na preporučene epidemiološke mjere zaštite od korona virusa, promocija će biti održana u hibridnom obliku. Počet će u 11.00 sati i moći će se pratiti online na poveznici koja će biti aktivna od 10:50 sati ili putem platforme YouTube.

Centar za genetičku edukaciju osnovan je 2020. godine s osnovnim ciljem podizanja razine genetičke pismenosti u liječnika koji nisu specijalisti medicinske genetike i drugih zdravstvenih djelatnika, ali i opće populacije, prvenstveno pacijenata i njihovih obitelji.

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke skupu će se obratiti:

 • Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke,
 • Saša Ostojić, predstojnik Zavoda za medicinsku biologiju i genetiku Medicinskog fakulteta u Rijeci,
 • Nina Pereza, voditeljica Centra za genetičku edukaciju Medicinskog fakulteta u Rijeci,
 • Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
 • Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci,
 • Alen Ružić, ravnatelj KBC Rijeka,
 • Vladimira Vuletić, zamjenica ravnatelja KBC Rijeka i predstojnica Klinike za neurologiju,
 • Jelena Roganović, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC Rijeka.
 • Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC Rijeka.
 • Gaia Bellesi, predsjednica CroMSIC-a

Video vezom  i video porukama skupu će se obratiti:

 • Vili Beroš, ministar zdravstva Republike Hrvatske,
 • Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije,
 • Borut Peterlin, predsjednik Europskog društva za humanu genetiku,
 • Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja, HZJZ,
 • Vlasta Zmazek, predsjednica Hrvatskog Saveza za rijetke bolesti,

Osnovni cilj Centra za genetičku edukaciju bit će ostvaren kroz znanstvena istraživanja, edukativno i stručno djelovanje. Sva znanstvena istraživanja bit će usmjerena unaprjeđenju edukacije, čime će biti omogućeno stjecanje znanja, vještina i stavova šire i stručne javnosti prema medicinskoj genetici. Kroz stručno djelovanje i uspostavljanje suradnje s ekspertnim centrima u Europi i svijetu, Centar će aktivno sudjelovati u unaprjeđenju genetičke edukacije sudjelovanjem i organiziranjem stručnih skupova. Medicinska genetika jedna je od najbrže razvijajućih medicinskih specijalizacija, a genetičko opismenjivanje zajednice kao primarni cilj Centra za genetičku edukaciju, originalni je koncept osuvremenjivanja javnozdravstvenih planova promicanja zdravlja, prevencije te ranog otkrivanja bolesti.

Velika podrška akademske zajednice i struke

Osnivanje Centra za genetičku edukaciju dobilo je i veliku podršku akademske zajednice, koju su iskazali voditelj Kliničkog instituta za genomsku medicinu Univerzitetskog medicinskog centra Ljubljana i predsjednik Europskog društva za humanu genetiku Borut Peterlin, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija te dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Goran Hauser.

Možda najveće koristi od ulaganja i istraživanja medicinske genetike ima upravo sama struka, kao temeljni korisnik Centra za genetičku edukaciju kroz doprinosu Centra osnaženju ideje stvarnog ožitvorenja Sveučilišne bolnice i neraskidive isprepletenosti edukacije, struke i znanosti

Centar je već proveo niz aktivnosti – od provođenja istraživanja do pokretanja izrade edukativnih igračaka. Tako su rezultati prvog istraživanja o utjecaju edukacije na promjenu stava prema medicinskoj genetici, provedenog među riječkim studentima medicine, objavljeni u prestižnom i klinički najvažnijem časopisu iz medicinske genetike „European journal of human genetics“. Također, Centar je dobio priliku prvi u svijetu izraditi tematski broj o važnosti genetičke edukacije u medicini u suradnji s medicinskim časopisom „Frontiers in genetics“. Sljedeće istraživanje uključuje ispitivanje znanja, stavova i ponašanja vezanih uz medicinsku genetiku kod liječnika koji nisu specijalisti medicinske genetike, a koji skrbe o pacijentima s genetičkim poremećajima. Trenutno se u suradnji sa studentskom udrugom CroMSIC i tvrtkom za izradu edukativnih igračaka Linit Desing provodi projekt „Postani student – genetički edukator“.

Iduće godine trebale bi započeti radionice, s pratećim slikovnicama i didaktičkim igračkama, o osnovama genetike za djecu predškolske dobi, koja bi educirale o osnovnim podacima o genetici, ali i ukazivale na poštivanje različitosti, ali i života općenito.Nakon što je već pripremljena „Slagalica nasljeđa“, priručnik za opismenjavanje iz medicinske genetike namijenjen liječnicima, studentima i pacijentima, kojeg su napravili studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci, sada slijedi prijevod priručnika na strane jezike i izrada zabavnog interaktivnog online sučelja. Trenutno se izrađuje poslijediplomski specijalistički studij „Genomska medicina“, tek treći takav u svijetu, a planira se i organizacija prvog europskog kongresa iz genetičke edukacije u medicini.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka 2020: Majstorska radionica suhozidne gradnje

Susjedstvo Kampus, jedno od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, poziva sve zainteresirane građane na besplatnu majstorsku radionicu izrade suhozida, namijenjenu svim uzrastima (od djece do umirovljenika), koja će se održavati od 24. veljače do 1. ožujka 2020. godine, svakodnevno od 10 do 17 sati na Sveučilišnom Kampusu Rijeka (Radmile Matejčić 3, teren pored Građevinskog fakulteta).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER