U Rijeci održana trodnevna besplatna online edukacija o pravilnoj prehrani

Pozitivni primjeri i podrška temelj su usvajanja i održavanja pravilne prehrane među mladima

U organizaciji Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke održana je trodnevna besplatna online edukacija o pravilnoj prehrani za stručne suradnike srednjih škola i učeničkih domova

Tijekom trodnevne online edukacije, koja je trajala od 24. do 26. veljače 2021. godine, sudionici su dobili recentne i pouzdane informacije, ali i korisne upute koje će moći koristiti u svom svakodnevnom radu i koje će ih motivirati za razvijanje novih edukativnih projekata za mlade s kojima rade

Svoja znanja i iskustva o važnosti pravilne prehrane sudionicima su prenijele prof.dr.sc. Greta Krešić, voditeljica Katedre za hranu i prehranu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, psihologinja Marina Njegovan iz zdravstvene ustanove Thalassotherapia Opatija, te prof. dr. sc. Alessandra Pokrajac-Bulian s Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U usvajanju i u održavanju navika pravilne prehrane za mlade  važno je hraniti se redovito, količinski umjereno, raznoliko i uravnoteženo te ne izbacivati nijednu skupinu namirnica iz prehrane. Također, važno je baviti se sportom, ne prihvaćati bezrezervno trenutne društvene standarde vezane uz izgled, naučiti prihvaćati vlastitu sliku tijela, razvijati samopoštovanje i otpornost na stres, te se okružiti ljudima koji će im biti pozitivan primjer i podrška, najvažniji je zaključak online edukacije, a sudionicima su ponuđeni načini i alati koje mogu ponuditi mladima i na taj im način olakšati usvajanje i održavanje navika pravilne prehrane.

Pravilna prehrana u mladosti preduvjet je pravilnog razvoja, ali i veliki zalog za budućnost, kako za tjelesno tako i mentalno zdravlje

Da je skretanja pozornosti na važnost pravilne prehrane nužno govore i podaci recentnog istraživanja na adolescentima u Primorsko-goranskoj županiji, koje je vodila prof.dr.sc. Alessandra Pokrajac-Bulian i koji su pokazali da je četvrtina mladih preuhranjena ili pretila, da se oko 15 % mladih prejeda barem jednom mjesečno te da je više od polovice mladih nezadovoljno svojim tijelom.

Među značajnijim izazovima u usvajanju i u održavanju navika pravilne prehrane kod mladih je s jedne strane velika dostupnost i poticanje konzumiranja jeftine visokoenergetske hrane i napitaka, a s druge strane sveprisutno idealiziranje mršavosti, pogotovo kod žena, što u konačnici dovodi do razvijanja nepravilnih obrazaca prehrane, pa čak i poremećaja u hranjenju kao ozbiljnih mentalnih poremećaja među kojima su najpoznatije anoreksija nervoza, bulimija nervoza, prejedanje, a u zadnje vrijeme govori se i o tzv. ortoreksiji nervozi, odnosno nezdravoj opsesiji zdravom i pravilnom prehranom.

Sve je te bolesti važno na vrijeme prepoznati, svaku sumnju na poremećaj provjeriti sa stručnom osobom obzirom da se radi o poremećajima koji u nekim slučajevima mogu imati fatalne posljedice. 

U online edukaciju uključili su se stručni suradnici Učeničkog doma Podmurvice, Gimnazije Andrije Mohorovičića, Ekonomske škole Mije Mirkovića, Medicinske škole, Prve sušačke hrvatske gimnazije, Škole za primijenjenu umjetnost i Ugostiteljske škole Opatija. 

Edukacija o pravilnoj prehrani za stručne suradnike srednjih škola i učeničkih domova je jedna od programskih aktivnosti Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje od 2018. do 2022. godine. Njezin glavni cilj je stvoriti mrežu edukatora koji će mlade u svojim sredinama poučavati pravilnoj prehrani, ali i osigurati platformu za njihovo međusobno povezivanje i buduću suradnju sa stručnjacima za tu temu i Gradom Rijeka.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER