Grad New York podiže tužbu protiv velikih naftnih proizvođača

Podiže se plima protiv korištenja fosilnih goriva

Zaštitnici okoliša su oduševljeno pozdravili jučerašnju najavu njujorških vlasti kako će tijekom sljedećih pet godina njihovi mirovinski fondovi preispitati i zaustaviti ulaganja u naftnu industriju te se u potpunosti okrenuti prema „čistoj“ energiji. Također, najavljeno je i podnošenje tužbe protiv pet najvećih naftnih kompanija zbog njihove uloge u onečišćenju okoliša i poticanju klimatskih promjena.

„Ovo je prvi korak prema zaštiti naše budućnosti i našeg planeta – kako za ovu, tako i za sljedeće generacije“, rekao je prvi čovjek New Yorka za financije i reviziju Scott M. Stringer.

Stringer je prošlog mjeseca priopćio kako će uskoro uputiti prijedlog upraviteljima mirovinskih fondova koji će uključivati i njihovu prodaju. Slijedom tog obećanja, u jučerašnjem priopćenju gradskih vlasti navodi se kako će gradonačelnik Bill de Blasio od upravitelja mirovinskih fondova zatražiti poduzimanje potrebnih koraka za njihovo povlačenje iz vlasništva naftne industrije, uz prethodnu detaljnu analizu financijskih učinaka.

Bill McKibben, suosnivač međunarodne neprofitne organizacije za zaštitu okoliša 350org, na Twitteru je objavio izjavu kako je to „jedan od najvećih dana u 30 godina borbe protiv klimatskih promjena“.

„Spašava“ se 5 milijardi dolara

Pet mirovinskih fondova grada New Yorka raspolaže imovinom vrijednom 189 milijardi dolara, od kojih je približno 5 milijardi dolara u vrijednosnicama u vlasništvu preko 190 naftnih kompanija.

Grad New York je, također, najavio podizanje tužbi protiv kompanija BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil i Royal Dutch Shell kojima će se tražiti odšteta od nekoliko milijardi dolara za dosadašnje štetno djelovanje klimatskih promjena i pripremu na njihove učinke koji se tek očekuju, uključujući „neposrednu prijetnju gradskoj imovini, infrastrukturi te zdravlju i sigurnosti građana New Yorka.“

Ova tužba grada New Yorka slijedi primjer sličnih tužbi koje su podnijele vlasti sedam gradova i okruga u Kaliforniji.

Obmane naftne industrije

Grad New York u svom priopćenju navodi kako su naftne kompanije namjerno provodile dezinformativnu kampanju kako bi prikrile učinke fosilnih goriva.

„Borbu protiv klimatskih promjena dovest ćemo ravno u naftne kompanije koje su znale za štetne učinke korištenja fosilnih goriva te javnost namjerno dovodile u zabludu kako bi zaštitile svoju vlastitu dobit“, izjavio je gradonačelnik Bill de Blasio. „Budući da se djelovanje klimatskih promjena i dalje pogoršava, naftne kompanije, čija nas je pohlepa dovela u ovu situaciju, moraju snositi odgovornost i pokriti troškove stvaranja New Yorka sigurnijim i otpornijim gradom za život“, odlučan je de Blasio.

Mjere za zaštitu građana New Yorka

Daniel Zarrilli, prvi čovjek grada za klimatsku politiku i programe zaštite od klimatskih promjena, dodatno je zaprijetio naftnoj industriji svojom izjavom: „Danas, nakon više desetljeća prevara i poricanja naftnih kompanija, New York tome staje na kraj. Tražeći odštetu radi nužnog provođenja mjera aktivnosti zaštite građana New Yorka od štetnih posljedica klimatskih promjena i izbacivanjem naftnih kompanija iz naših mirovinskih fondova, poduzimamo sve kako bismo se pripremili i suprotstavili sve dramatičnijoj klimatskoj krizi i pokrećemo odlučnu borbu protiv fosilnih goriva i štete koje su nam prouzročili.“

Ovu odluku snažno je podržala i demokratska senatorka Liz Krueger i poručila kako „više nije prihvatljivo podržavati tvrtke čijim se poslovanjem ugrožava budućnost cijelog društva“.

Zagovornici zaštite okoliša također su oduševljeno pozdravili odluku gradske vlasti.

McKibben je u svom priopćenju napisao kako „New York danas postaje glavni grad borbe protiv klimatskih promjena na ovom planetu".

„Sa svojim zajednicama iznimno ranjivim na porast razine oceana, grad pokazuje svoj duh po kojem je nadaleko poznat: neće nas spasiti suradnja s naftnim kompanijama, već upravo naše suprotstavljanje – na financijskim tržištima i na sudu“, dodao je McKibben.

Primjer New Yorka će slijediti mnogi gradovi

Najave je podržala i Carroll Muffett, predsjednica Međunarodnog centra za okolišno pravo, koja je izjavila da odgovornost za klimatske promjene najvećim dijelom snose upravo naftne kompanije i da je kranje vrijeme da se investitori suoče sa stvarnim i brzorastućim rizicima ulaganja u naftnu industriju“.

Poteze grada slijedi i savezna država New York najavom vlastitog „dekarbonizacijskog smjera“ i napuštanja fosilnih goriva.

New York je prvi veliki američki grad koji otvoreno poziva na napuštanje fosilnih goriva i vjerojatno će ga u podizanju tužbi protiv naftne industrije slijediti sve veći broj američkih gradova. Klimatski aktivisti su odlučni u svom stavu kako je riječ o podizanju plime protiv korištenja fosilnih goriva.

Empire State Building obojen zelenom bojom

Prema Betámiju Coronelu, koordinatoru iz organizacije 350.org, „spašavanje mirovinskih fondova naših gradova od najprljavije svjetske industrije je ogroman i težak korak, a sljedeći je dokazivanje odgovornosti tvrtki poput Exxona za njihovu ulogu u klimatskim obmanama. Odluka njuorških vlasti je signal gradovima širom svijeta da je stigao sumrak fosilnog svijeta.“

„Odaslan je jasan signal“, dodaje McKibben. „Naftna industrija pripada prošlosti i smatrat će se odgovornom za poticanje obmana o klimatskim promjenama, dok je istovremeno bila svjesna težine situacije“.

„Danas bi Empire State Building trebali obojiti u zelenu boju kako bismo obilježili korak kojim ćemo spasiti naš grad i cijeli planet“, zaključio je McKibben.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Jednokratna plastika i pandemija koronavirusa

Smanjenje upotrebe jednokratne plastike tijekom krize koronavirusa nužno je shvatiti kao izraz solidarnosti s našim sugrađanima i sugrađankama; i prema radništvu u proizvodnim pogonima i prema radništvu u poduzećima za gospodarenje otpadom, čiji su radni uvjeti i radnička prava ugroženi u situaciji povećanja priljeva otpada od jednokratne plastike koji može biti zarazan.

Pariz razmatra podizanje tužbe protiv industrije fosilnih goriva

Prošlog tjedna objavljena je vijest kako Grad Pariz ispituje mogućnost podizanja tužbe protiv industrije fosilnih goriva. U potrazi za rješenjem problema sve učestalijih razornih poplava i ogromnih šteta izazvanih izlijevanjem rijeke Seine kao izravnih posljedica klimatskih promjena, Pariz ovu mogućnost razmatra slijedeći primjer New Yorka i drugih američkih gradova.

Shell desetljećima skrivao dokaze o posljedicama globalnog zatopljenja

Naftne kompanije znale su već 1988. godine da su emisije CO2 uzrokovane izgaranjem fosilnih goriva uzrok pojačanog efekta staklenika, pa tako i globalnog zatopljenja. Upozorenja svojih znanstvenika su ignorirali, a novac uložili u promoviranje svojih proizvoda i prikrivanje istine.

Prljavo lobiranje naftnih giganata i blokada klimatskih zakona

Istraživanje „Big Oil’s Real Agenda on Climate Change“ britanske neprofitne organizacije InfluenceMap objavljeno 22. ožujka otkriva zapanjujuće podatke kako je pet najvećih svjetskih naftnih kompanija godišnje u prosjeku trošilo 200 milijuna dolara na vlastito brendiranje, sugerirajući da podupiru ambiciozne planove ublažavanja klimatskih promjena, dok su istovremeno isti iznos trošili na kontrolu, odgodu ili blokiranje obvezujućih klimatskih zakona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER