Pariz razmatra podizanje tužbe protiv industrije fosilnih goriva

Svjetski gradovi protiv korištenja fosilnih goriva

Prošlog tjedna objavljena je vijest kako Grad Pariz ispituje mogućnost podizanja tužbe protiv industrije fosilnih goriva. U potrazi za rješenjem problema sve učestalijih razornih poplava i ogromnih šteta izazvanih izlijevanjem rijeke Seine kao izravnih posljedica klimatskih promjena, Pariz ovu mogućnost razmatra slijedeći primjer New Yorka i drugih američkih gradova.

Francuska je jedna od glavnih predvodnica međunarodnih inicijativa za zaštitu okoliša, a francuska metropola odlučno se opredijelila za napuštanje korištenja fosilnih goriva, posebice otkad je prije tri godine na 21. zasjedanju Konferencije stranaka (COP 21) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC) postignut Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Gradsko vijeće Pariza namjera iskoristiti svoj utjecaj u sklopu C40 Cities Climate Leadership Group, kojim predsjedava gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, kako bi i druge velike svjetske gradove uključio u borbu za napuštanje fosilnih goriva.

Dvostruko povećane šanse za poplave

Ovog mjeseca Pariz je ponovno pretrpio ogromne štete uzrokovane poplavom rijeke Seine, koje prema gradonačelnici Hidalgo predstavljaju „jasno pitanje prilagodbe grada na klimatske promjene“. Naime, istraživanja provedena nakon poplava koje su ugrozile Pariz u svibnju 2016. godine pokazuju kako su klimatske promjene gotovo dvostuko povećale šanse za pojavu poplava.

Nakon one njujorške iz siječnja ove godine, pariška najava mogućnosti podizanja tužbe protiv industrije fosilnih goriva pokazuje kako su veliki svjetski gradovi ipak spremni poduzeti odlučne mjere radi ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

Industrija fosilnih goriva snosi odgovornost

Klimatska organizacija 350.org želi na radikalan i sasvim nesuzdržan način javnosti predstaviti vidljive i stvarne štete uzrokovane klimatskim promjenama, a koje se svake godine sve više osjećaju.

„Fantastična je vijest da se gradovi poput New Yorka i Pariza mobiliziraju kako bi zaštitili svoje građane i pritom se suprotstavljaju multinacionalnim tvrtkama koje drže odgovornima za štete koje uzrokuje korištenje fosilnih goriva. To je velik napredak u naporima za napuštanje fosilnih goriva i za tisuće ljudi diljem svijeta koji primoravaju gradove da se zauzimaju protiv onečišćivača koji uništavaju našu klimu i planet“, izjavila je Clémence Dubois iz francuske klimatske organizacije 350.org.

„Multinacionalne tvrtke kao što su Total, Shell, BP i Exxon uzrokuju poplave i toplinske valove koji se sve očitije pojačavaju i u Parizu, a u Francuskoj i širom svijeta uzrokuju velike poplave, suše, šumske požare i porast razine mora. Pozdravljamo namjeru Grada Pariza i smatramo je ključnim korakom prema budućnosti bez korištenja fosilnih goriva“, dodala je Dubois.

Pariz slijedi New York

Kao što smo već ranije izvještavali, dana 10. siječnja 2018. gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio, najavio je kako će tijekom sljedećih pet godina njujorški mirovinski fondovi vrijedni 189 milijardi dolara preispitati i zaustaviti ulaganja u naftnu industriju te se u potpunosti okrenuti prema „čistoj“ energiji. Također, najavljena je i tužba protiv kompanija BP, Shell, ExxonMobil, Chevron i ConocoPhillips.

Sličnom najavom Paris potvrđuje svoju solidarnost s hrabrom njujorškom odlukom. Veliki gradovi kao što su Sydney i Cape Town, kao i mnogi europski glavni gradovi poput Berlina, Osla, Kopenhagena i Stockholma, već su se obvezali na napuštanje fosilnih goriva.

Može li to biti početak velikog vala gradova i institucija koje tuže industriju fosilnih goriva za štetne posljedice klimatskih promjena?

Još 33 francuska grada, među kojima su Bordeaux, Lille, La Rochelle i Dijon, opredjelila su se za napuštanje fosilnih goriva po uzoru na Pariz i druge svjetske gradove.

Globalni pritisak se povećava

„Naša će se organizacija mobilizirati na lokalnoj razini kako bismo utjecali na odluke ostalih gradova. Zajednice imaju nevjerojatno veliku snagu i odlučno ćemo se boriti protiv korištenja fosilnih goriva. Mi imamo pravo utjecaja na Caisse des Dépôts et Consignations (francuska državna financijska institucija pod parlamentarnim nadzorom) koja upravlja našim mirovinama i tražit ćemo da ova ključna javna financijska institucija prati naš pokret koji se širi diljem zemlje“, izjavila je Clémence Dubois.

Pariškom najavom tužbe dodatno se povećava pritisak na industriju fosilnih goriva, a globalnom se pokretu dosad pridružilo više od 800 svjetskih institucija, uključujući sveučilišta, vjerske i medicinske organizacije. Protivnici fosilnih goriva i zagovornici zaštite okoliša ne miruju i pripremaju se za pokretanje vala lokalnih akcija širom svijeta kako bi fosilna goriva ostala pod zemljom i kako bi se ubrzao prijelaz na 100-postotnu obnovljivu energiju.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Grad koji pedalira je zdravi grad!“

Tako tvrdi francuski ekonomist i urbanist Frédéric Héran koji zagovara prijelaz na ekološki prihvatljive vrste prijevoza u gradovima. Unatoč pokušajima osporavanja provedbe planova održive mobilnosti, pa tako i što veće zastupljenosti bicikla, Héran vjeruje kako je u Parizu i drugim europskim gradovima već dovoljno razvijena svijest o nužnosti prelaska na „zelenu“ mobilnost.

Grad New York podiže tužbu protiv velikih naftnih proizvođača

Zaštitnici okoliša su oduševljeno pozdravili jučerašnju najavu njujorških vlasti kako će tijekom sljedećih pet godina njihovi mirovinski fondovi preispitati i zaustaviti ulaganja u naftnu industriju te se u potpunosti okrenuti prema „čistoj“ energiji. Također, najavljeno je i podnošenje tužbe protiv pet najvećih naftnih kompanija zbog njihove uloge u onečišćenju okoliša i poticanju klimatskih promjena.

Shell desetljećima skrivao dokaze o posljedicama globalnog zatopljenja

Naftne kompanije znale su već 1988. godine da su emisije CO2 uzrokovane izgaranjem fosilnih goriva uzrok pojačanog efekta staklenika, pa tako i globalnog zatopljenja. Upozorenja svojih znanstvenika su ignorirali, a novac uložili u promoviranje svojih proizvoda i prikrivanje istine.

Prljavo lobiranje naftnih giganata i blokada klimatskih zakona

Istraživanje „Big Oil’s Real Agenda on Climate Change“ britanske neprofitne organizacije InfluenceMap objavljeno 22. ožujka otkriva zapanjujuće podatke kako je pet najvećih svjetskih naftnih kompanija godišnje u prosjeku trošilo 200 milijuna dolara na vlastito brendiranje, sugerirajući da podupiru ambiciozne planove ublažavanja klimatskih promjena, dok su istovremeno isti iznos trošili na kontrolu, odgodu ili blokiranje obvezujućih klimatskih zakona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER