Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Europska komisija pokrenula javna savjetovanja o direktivama EU-a o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Planiranom revizijom Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora i Direktive o energetskoj učinkovitosti u lipnju 2021. osigurat će se da politike EU-a o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti doprinesu smanjenju emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990.

„Komisija uspostavlja instrumente kako bi ispunila klimatske ambicije. Put prema klimatskoj neutralnosti zahtijeva povećanje i ubrzavanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te jačanje našeg djelovanja u području energetske učinkovitosti. Danas pokrenuta savjetovanja pomoći će u oblikovanju prijedloga koje ćemo predstaviti sljedeće godine", kazala je povjerenica za energetiku Kadri Simson. 

Procjenom učinka Plana za klimatske ciljeve do 2030. procijenjeno je da bi udio energije iz obnovljivih izvora do 2030. trebao dostići 38 % do 40 % te da potrebna povećanja energetske učinkovitosti iznose od 36 % do 39 % za krajnju potrošnju energije i od 39 do 41 % za potrošnju primarne energije. Javna savjetovanja (Direktiva o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora i Direktiva o energetskoj učinkovitosti) pokrenuta 17. studenog bit će otvorena 12 tjedana. Građani i dionici pozvani su da iznesu svoje mišljenje.

Više informacija dostupno je ovdje.

 

VEZANE VIJESTI

Od sljedeće godine u Parizu se uvodi ograničenje brzine od 30 km/h

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo planira uvesti ograničenje brzine na području cijelog grada već početkom 2021. godine. Grad Pariz je stoga pokrenuo e-savjetovanje putem kojeg Parižani i Parižanke do 27. studenog imaju priliku dati svoje mišljenje i prijedloge.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER