Koprivnica: Predstavljen projekt izgradnje nove kompostane u Herešinu

U Koprivnici je stopa odvojenog sakupljanja otpada u 2019. godini iznosila visokih 50,96 %

U Koprivnici je predstavljen projekt „Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenje za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“

Kako ističu u Gradu Koprivnici, projekt je vrijedan 14,3 milijuna kuna od čega 4,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, a korisnik projekta je tvrtka Komunalac d.o.o.

„Koprivnica je danas na 56-57 posto odvojenog prikupljanja otpada čime smo treći grad u Republici Hrvatskoj. Po planovima i projekcijama Nacionalne razvojne strategije mi smo već sada premašili ono što je nacionalni cilj ostvariti do 2030. godine“, rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Ovaj projekt je vrlo važan za mještane Herešina jer se već pet do deset godina tijekom ljetnih mjeseci opravdano tuže na neugodne mirise. „Veseli me da ćemo ovim projektom tim problemima napokon stati na kraj. Isto tako, dižemo jedan veći nivo u korist mještana Herešina i građana Koprivnice te u konačnici na korist našeg gospodarstva“, zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Komunalac u sklopu ovog Poziva želi dograditi, unaprijediti i opremiti postrojenje za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u prigradskom naselju Herešin. Isto tako, Komunalac samostalno radi na ovome projektu koji traje od 4. studenog 2019. do 14. studenog 2022. godine.

  • Foto: Grad Koprivnica

„Krećemo s pripremom javne nabave kako bi već početkom sljedeće godine mogli početi s izgradnjom kompostane koju svi željno iščekuju. Spremni smo na ovaj izazov i uopće ne sumnjam da ćemo ga uspješno realizirati. Voditeljica projekta je Robertina Zdjelar, a operativni dio poslova obavljat će direktor sektora za gospodarenje otpadom Saša Grubačević“, rekla je članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat.

Svrha i opravdanost prijave dogradnje kompostane je doprinos smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, za što je potrebno unaprijediti proces obrade biootpada, kao i doprinos razvoju društveno-gospodarskog okruženja.

Cilj projekta je povećati kapacitete Republike Hrvatske za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada i tako unaprijediti sustav gospodarenja komunalnim otpadom, posebice sustav odvojenog sakupljanja biootpada te smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Grad Koprivnica / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Koprivnička kompostana Herešin godišnje će prerađivati 9.000 tona biootpada

Projekt izgradnje Kompostane Herešin bit će završen i prije planiranog roka, potvrđeno je na završnoj konferenciji projekta „Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“, izvijestili su iz GKP Komunalac Koprivnica.

Koprivnica: Projekt dogradnje kompostane u Herešinu sve bliži realizaciji

Projekt „Dogradnja, unaprjeđenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“ kojeg je Komunalac d.o.o. Koprivnica u svibnju ove godine prijavio na natječaj „Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada“ ušao je u svoju treću fazu, izvijestili su iz Grada Koprivnice.

Potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt izgradnje kompostane Metković

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su u srijedu direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER