Koprivnica: Predstavljen projekt izgradnje nove kompostane u Herešinu

U Koprivnici je stopa odvojenog sakupljanja otpada u 2019. godini iznosila visokih 50,96 %

U Koprivnici je predstavljen projekt „Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenje za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“

Kako ističu u Gradu Koprivnici, projekt je vrijedan 14,3 milijuna kuna od čega 4,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, a korisnik projekta je tvrtka Komunalac d.o.o.

„Koprivnica je danas na 56-57 posto odvojenog prikupljanja otpada čime smo treći grad u Republici Hrvatskoj. Po planovima i projekcijama Nacionalne razvojne strategije mi smo već sada premašili ono što je nacionalni cilj ostvariti do 2030. godine“, rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Ovaj projekt je vrlo važan za mještane Herešina jer se već pet do deset godina tijekom ljetnih mjeseci opravdano tuže na neugodne mirise. „Veseli me da ćemo ovim projektom tim problemima napokon stati na kraj. Isto tako, dižemo jedan veći nivo u korist mještana Herešina i građana Koprivnice te u konačnici na korist našeg gospodarstva“, zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Komunalac u sklopu ovog Poziva želi dograditi, unaprijediti i opremiti postrojenje za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u prigradskom naselju Herešin. Isto tako, Komunalac samostalno radi na ovome projektu koji traje od 4. studenog 2019. do 14. studenog 2022. godine.

  • Foto: Grad Koprivnica

„Krećemo s pripremom javne nabave kako bi već početkom sljedeće godine mogli početi s izgradnjom kompostane koju svi željno iščekuju. Spremni smo na ovaj izazov i uopće ne sumnjam da ćemo ga uspješno realizirati. Voditeljica projekta je Robertina Zdjelar, a operativni dio poslova obavljat će direktor sektora za gospodarenje otpadom Saša Grubačević“, rekla je članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat.

Svrha i opravdanost prijave dogradnje kompostane je doprinos smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, za što je potrebno unaprijediti proces obrade biootpada, kao i doprinos razvoju društveno-gospodarskog okruženja.

Cilj projekta je povećati kapacitete Republike Hrvatske za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada i tako unaprijediti sustav gospodarenja komunalnim otpadom, posebice sustav odvojenog sakupljanja biootpada te smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Grad Koprivnica / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Koprivnica: Projekt dogradnje kompostane u Herešinu sve bliži realizaciji

Projekt „Dogradnja, unaprjeđenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“ kojeg je Komunalac d.o.o. Koprivnica u svibnju ove godine prijavio na natječaj „Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada“ ušao je u svoju treću fazu, izvijestili su iz Grada Koprivnice.

Zagrebačka Gradska skupština podržala odvoz biootpada u Novsku

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su na svojoj 20. sjednici u utorak većinom glasova prihvatili prijedlog prema kojem će Grad Zagreb, Grad Novska i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sklopiti Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Novskoj.

Potpisan Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu biootpada u Novskoj

Gradonačelnici Zagreba i Novske, Milan Bandić i Marin Piletić, i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba jučer su u nazočnosti državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvata u Novskoj potpisali Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER