Koprivnička kompostana Herešin godišnje će prerađivati 9.000 tona biootpada

Projekt bi prema ugovoru trebao završiti 4. siječnja 2022., no vrlo vjerojatno bit će završen još u ovoj godini!

Projekt izgradnje Kompostane Herešin bit će završen i prije planiranog roka, potvrđeno je na završnoj konferenciji projekta „Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“, izvijestili su iz GKP Komunalac Koprivnica.

Kako je na završnoj konferenciji projekta u utorak pojasnila njegova voditeljica, Robertina Zdjelar, cilj projekta je smanjenje količine otpada koja se odlaže na odlagalište. „Ideja je bila pronaći rješenje za otpad koji je najiskoristiviji, a to je biootpad, da se na kućnom pragu sakuplja, i da ga se tehnološki ubrzano i u kvalitetnim uvjetima preradi u kompost", kazala je Zdjelar.

Projekt je počeo na Dan grada Koprivnice 2019. godine, a po ugovoru bi trebao završiti 4. siječnja 2022., no vrlo vjerojatno bit će završen još u ovoj godini, potvrdili su iz GKP Komunalac Koprivnica.

„Ishodili smo uporabnu dozvolu te dozvolu za gospodarenje otpadom, kompostana je u probnom radu polučila očekivane rezultate. Iduća godina je referentna godina u kojoj pravdamo cijeli kapacitet od 9.000 tona prerađenog biootpada", pojasnila je Robertina Zdjelar.

Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž kazala je kako je koprivnička priča oko razdvajanja otpada krenula još davno prije, s izgradnjom pročistača otpadnih voda, a s bio kompostanom dodan je još jedan važan segment u priču o odvajanju otpada. Kako je navela Ostriž, koprivnička kompostana je već sada razlog posjeta brojnih stranih delegacija, od Brazila do onih iz susjednih država.

„Dokazali smo da je moguće urediti projekte odlaganja otpada u kratkom vremenu, da nam za njih ne treba 10 do 15 godina, a da bude prihvatljivo i za okoliš i za ljude", rekla je Ostriž.

Tehnički koordinator projekta i direktor sektora gospodarenjem otpadom Saša Grubačević predstavio je što se sve od mehanizacije i opreme nabavilo, da bi kompostana mogla funkcionirati u punom opsegu. Na kvalitetnom poslu Komunalcu je čestitao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, a svoje zadovoljstvo odrađenim projektom izrazila je i predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

Vrijednost projekta je 14,3 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna prihvatljivih troškova, od toga 50 posto od strane Fonda za zaštitu okoliša u energetsku učinkovitost  i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, odnosno Europske unije. Osim dogradnje i opremanja kompostane, projekt uključuje i obrazovne aktivnosti kako bi se povećala svijest građana o potrebi pravilnog odvajanja korisnog otpada te smanjenju količina otpada koji se odlaže na odlagalište. 

Projektno područje je uslužno područje Komunalca, Grad Koprivnica, osam prigradskih naselja te općine Drnje, Đelekovec, Legrad, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Molve, Novigrad Podravski i Sokolovac.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Koprivnica: Projekt dogradnje kompostane u Herešinu sve bliži realizaciji

Projekt „Dogradnja, unaprjeđenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“ kojeg je Komunalac d.o.o. Koprivnica u svibnju ove godine prijavio na natječaj „Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada“ ušao je u svoju treću fazu, izvijestili su iz Grada Koprivnice.

Potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt izgradnje kompostane Metković

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su u srijedu direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER