Potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt izgradnje kompostane Metković

Osigurano 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su u srijedu direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Vrijednost radova iznosi 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci, izvijestili su iz Grada Metkovića.

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1,8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unapređenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

„Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici“, istaknuo je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Grad Metković / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Metković: Za izgradnju kompostane potpisan Ugovor o dodjeli 12,1 milijun kuna

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja kompostane Metković“ u petak su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i Tomislav Jakić, direktor tvrtke Čistoća Metković d.o.o. koja je korisnik projekta.

Koprivnička kompostana Herešin godišnje će prerađivati 9.000 tona biootpada

Projekt izgradnje Kompostane Herešin bit će završen i prije planiranog roka, potvrđeno je na završnoj konferenciji projekta „Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“, izvijestili su iz GKP Komunalac Koprivnica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER