Riječani planiraju pokazati da „plastična nije fantastična”

Projekt mladih Riječana ima za cilj podizanje svijesti o štetnosti upotrebe jednokratne plastike

U subotu 7. studenog od 9 do 11 sati, na glavnoj tržnici u Rijeci, prodavačima i kupcima dijelit će se dizajnirane platnene vrećice za dugotrajnu uporabu koju mogu koristiti prilikom kupovine

„Plastična nije fantastična“ je novi projekt mladih Riječana koji za cilj ima podizanje svijesti o štetnosti upotrebe jednokratne plastike, odnosno plastičnih vrećica, javlja Novi list.

Andrej Belančić, Paola Depope, Toni Holjević, Marko Mesarić i Mirna Pavić, uz podršku Rotary kluba Rijeka Novi val, u veljači ove godine prijavili su projekt „Plastična nije fantastična“ na natječaj Europskih snaga solidarnosti (Agencija za mobilnost i programe Europske unije). Njihov projekt izabran je kao jedan od 10 najboljih projektnih prijedloga u Hrvatskoj, za koji su odobrena namjenska sredstva financiranja u iznosu od 6.740 eura.

Uz suorganizaciju Rotary kluba Rijeka Novi val, financijsku pomoć Europske unije i potporu Grada Rijeke organizatori projekta osmislili su različite aktivnosti, predavanja i izložbe u Rijeci s ciljem podizanja svijesti svojih sugrađana i posjetitelja grada Rijeke o štetnosti plastike te poticanje na korištenje zamjenskih materijala i recikliranje.

Tako će u subotu 7. studenog od 9 do 11 sati, na glavnoj gradskoj tržnici, prodavačima i kupcima dijeliti dizajnirane platnene vrećice za dugotrajnu uporabu koju mogu koristiti prilikom kupovine, a isto će ponavljati kroz sljedećih šest mjeseci.

Osim toga, u sklopu projekta, od 9. do 16. studenog na izložbenim postamentima na Korzu, održat će se izložba fotografija koje prikazuju onečišćenje okoliša jednokratnom plastikom te različita i ponekad neuobičajena mjesta na kojima završe plastične vrećice, boce i brojni drugi artikli i ambalaža. Uz vizualni dio izložbe, šetači će na Korzu moći čuti zanimljive činjenice vezane uz plastično onečišćenje, a koje će se emitirati nekoliko puta dnevno.

Organizatori se nadaju kako će fotografije, zajedno s porukama o štetnosti upotrebe jednokratne plastike, potaknuti sugrađane i posjetitelje Rijeke na odgovorniju upotrebu plastike jer – plastična nikako nije fantastična!

Novi list / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Srpanj je u Rijeci mjesec bez plastike!

U Rijeci će se od ponedjeljka, 29. lipnja 2020. godine, uz akciju zamjene plastičnih vrećica i prigodnu radionicu obilježavati Međunarodni dan bez plastičnih vrećica i početak mjeseca  srpnja - Mjeseca bez plastike.

Europske snage solidarnosti

Europske snage solidarnosti predstavljaju novu inicijativu koja će okupiti mlade Europljane da pomažu drugima diljem EU-a. Europski parlament je potaknuo dodjelu novih sredstava Snagama solidarnosti, a dodatne aktivnosti kao što je zaštita okoliša i pomoć migrantima također će postati dio programa.

Webinar za medije: jednokratna plastika i zakonodavstvo

Zelena akcija, kao članica pokreta Break Free From Plastic, poziva sve zainteresirane novinare i novinarke da se u četvrtak 9. lipnja od 18 do 19.30 sati pridruže edukativnom webinaru na temu jednokratne plastike i zakonodavstva vezanog uz smanjenje određenih plastičnih proizvoda prema novoj Direktivi Europske unije.

 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER