Vrijedna donacija Talijanskog instituta za kulturu zagrebačkim školama

Program Talijanski jezični laboratorij omogućuje integraciju izvornih govornika talijanskoga jezika u redovnu nastavu

Talijanski institut za kulturu donira više od 300 tisuća kuna zagrebačkim osnovnim i srednjim školama kroz program Talijanski jezični laboratorij

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu, talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje, posredstvom Talijanskog instituta za kulturu (Istituto Italiano di Cultura Zagabria ) osiguralo je gotovo 43 tisuće eura potpore za projekt Talijanski jezični laboratorij. U projektu je sudjelovalo 18 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u kojima se uči talijanski jezik. Sredstva su namijenjena organizaciji susreta izvornih talijanskih govornika i učenika  odabranih škola s ciljem realizacije interesantnije, dinamičnije i uspješnije nastave.

U povodu realizacije programa i osiguranih potpora, Veleposlanik Italije Nj. E. gospodin Pierfrancesco Sacco izjavio je: „Značajna financijska sredstva (više od 40 tisuća eura) koje je talijanska Vlada dodijelila poboljšanju nastave talijanskog jezika u školama u Zagrebu jako su nas obradovala, posebno sada kada se u Hrvatskoj održava XX. izdanje Tjedna talijanskog jezika u svijeta.“

Izvorni govornici u redovnoj nastavi

Program Talijanski jezični laboratorij  omogućava da se gostujući profesori koji su isključivo izvorni govornici periodično integriraju u redovnu nastavu u sklopu programa nastave talijanskog jezika. Svi govornici koji se uključuju u program, kvalificirani su za podučavanje, a predavanja temelje na učenicima zabavnim, autentičnim materijalima poput video i audio zapisa, nastavnih listića, raznih igara – ukratko, potiču učenike na govornu interakciju i što aktivnije korištenje stranoga jezika. Istraživanja dokazuju da učenici koji imaju redoviti kontakt s izvornim govornicima i ovakvim načinom nastave imaju bolju motivaciju za učenjem, lakše proširuju leksičko znanje jezika kao i vokabular te u konačnici ostvaruju bolje rezultate u učenju jezika.

Učenje i promocija jezika – cilj manifestacije

„Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb, kao jedna od najvećih srednjih škola u Republici Hrvatskoj, uz prirodoslovlje veliku pažnju posvećuje i stranim jezicima. Iz tog razloga smo s velikim zadovoljstvom prihvatili donaciju Talijanskog instituta za kulturu s kojom smo osigurali izvornog govornika, što je izazvalo povećani interes učenika za učenje talijanskog jezika. Također, povećao se i interes za izvanučioničku nastavu u Italiju,  što olakšava učenje talijanskog jezika“ – izjavio je Zlatko Stić, jedan od ravnatelja škola uključenih u program.

Realizacijom programa Talijanski jezični laboratorij, učenici imaju priliku upoznati bogatstvo i ljepotu talijanskog jezika na iznimno prirodan i motivirajući način što su prepoznale osnovne i srednje škole integrirajući ovaj program u redovnu nastavu.

Talijanski institut za kulturu u Zagrebu / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Firenca će ove jeseni postati bogatija za 700 stabala

Sudjelovanjem u projektu „Doniraj stablo“ („Dona un albero“) građani pomažu u povećanju broja stabala u glavnom gradu talijanske regije Toskana. Osim što time štite klimu, svako posađeno stablo ili više njih mogu posvetiti voljenoj osobi.

Održan solarni festival u Slavonskom Brodu

U osnovnoj školi Antun Mihanović u Slavonskom Brodu jučer je održan solarni festival koji je okupio stotinjak ljudi. Na festivalu je predstavljeno 19 solarnih inovacija koje su izradili učenici, prezentirani su eksponati novoopremljenog solarnog laboratorija ove škole te solarni sustav postavljen na školskom krovu.

Pametne škole štede energiju

U Osnovnoj školi Antun Mihanović iz Slavonskog Broda zadnjih nekoliko dana u veljači odvijala se aktivnost opremanja solarnog laboratorija

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER