Velik porast broja individualnih gostiju u Lonjskom polju

Turizam po mjeri „novog normalnoga“

Ove godine Park prirode Lonjsko polje posjetilo je čak 5.300 individualnih gostiju. Ulaz za djecu do 10 godina je slobodan, a ostali posjetitelji zahvaljujući akciji „Tjedan odmora vrijedan“ ulaznice mogu kupiti u pola cijene.

Iako se zbog pandemije koronavirusa Park prirode Lonjsko polje za posjetitelje otvorio tek u svibnju, odnosno dva mjeseca kasnije nego inače, ove godine već ima 50 posto više individualnih gostiju u odnosu na prošlu godinu. Rezultat je to brze i sustavne prilagodbe Parka novim okolnostima koja je podrazumijevala novi način upravljanja posjetiteljima te jačanje komunikacijskih aktivnosti.

Naime, nakon što su otkazani organizirani dolasci vrtićke i školske djece te skupina umirovljenika, Park se orijentirao na obitelji s djecom te zaljubljenike u prirodu i aktivan stil života poput hodača i biciklista.

  • Čamac na solarni pogon i kanui / Foto: Tomislav Koran

„Poštujući mjere i preporuke epidemiologa iz aktualne smo situacije pokušali iznjedriti ono najbolje. Gotovo svi naši turistički sadržaji su na otvorenom, a njihova raznolikost te bogatstvo flore i faune Parka prirode Lonjsko polje omogućili su nam da Park postane poželjno turističko odredište. Ove godine bilježimo 5.300 individualnih posjeta što je dvije tisuće više nego prošle godine. Zahvaljujući lijepim jesenskim danima taj bi broj mogao i dodatno rasti“, kazala je Marija Kušmiš, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Kako bi posjet Lonjskom polju građanima iz drugih dijelova zemlje bio što zanimljiviji, Park je ojačao svoju turističku ponudu. Ustanova upravlja brodom „Juran i Sofija“ koji vozi Kupom u Sisku, a na Strugu su dostupni čamci na solarni pogon te kanui. Izuzetno vrijedan dio posla odrađuju vodiči koji posjetitelje upoznaju sa suživotom ljudi i Lonjskog polja u selu Krapje, pticama u ornitološkom rezervatu Krapje đol, poplavama u Mužilovčici te tradicionalnim pašarenjem stoke u Repušničkom polju. U posjetiteljskom centru Repušnica postavljaju se edukativne izložbe, a u suradnji s Hrvatskim fotosavezom organiziraju se fotografske radionice za djecu i odrasle.

  • Čamci na solarni pogon / Foto: Ninoslav Vizjak - JU PP Lonjsko polje

Budući da u Parku zaštita prirode i turizam idu ruku pod ruku, u oblikovanje, ali i pružanje turističkih usluga uključeni su razni odjeli – od čuvara prirode do stručnjaka za zaštitu prirode: šumara i agronoma.

„Turizam u Lonjskom polju treba biti održiv i u skladu s time napravili smo pomak u promociji Parka. Komunikacija je usmjerena prema našim ciljanim skupinama, prvenstveno putem društvenih mreža, i obuhvaća pružanje informacija te edukaciju. Ono što posjetitelje očekuje kad nam dođu, nadogradnja je te priče. Veliku pozornost pridajemo izravnoj komunikaciji s posjetiteljima. Želimo da ovdje nauče nešto novo, ali i da o svojem iskustvu pričaju ljudima iz svoje blizine. Ovakvim pristupom postižemo dvije stvari: gradimo zajednicu i uključujemo posjetitelje u stvaranje sadržaja te komunikaciju“, rekla je Helena Radić Bosanac, rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti i sustav posjećivanja u Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje.

Tijekom cijele godine ulaz za djecu do 10 godina je slobodan, a ostali posjetitelji ovog tjedna ulaznice mogu kupiti u pola cijene zahvaljujući akciji „Tjedan odmora vrijedan“.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sisak: Brod „Juran i Sofija“ ponovno plovi rijekom Kupom

Brod „Juran i Sofija“, koji je prošle godine bio na temeljitom remontu, ponovno  plovi rijekom Kupom te je od subote, 27. lipnja, ponovno na raspolaganju posjetiteljima Siska i Parka prirode Lonjsko polje.

Novska gradi pristanište za solarne čamce

Posjetitelji Parka prirode Lonjsko polje uskoro će moći uživati u vožnji čamcima na solarni pogon i diviti se netaknutoj prirodi obale kanala Strug, izvijestili su iz Grada Novske.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER