Rijekom Strug počinju ploviti čamci na solarni pogon

Diskretno otkrivanje očuvane prirode Lonjskog polja

Gotovo nečujna plovila na solarni pogon turistima će omogućiti otkrivanje ljepote prirode i veličanstvenog životinjskog svijeta u rijeci Strug i oko nje

Vodeći se sloganom „Otkrij neotkriveno“ Park prirode Lonjsko polje nastavlja razvijati svoju turističku ponudu. Rijekom Strug iz pristaništa u selu Plesmo od ovog će vikenda ploviti dva čamca na solarni pogon. Riječ je o gotovo nečujnim plovilima koji će turistima omogućiti otkrivanje ljepote do sada samozatajnog pritoka rijeke Save. Tijekom vožnje čamcima pružat će im se diskretan pogled na prirodu kakva se u rijeci i oko nje razvija već tisućama godina – bez utjecaja čovjeka ili u minimalnom doticaju s njim.

  • Gradonačelnik Novske Marin Piletič / Foto: Tomislav Koran

„Novi turistički sadržaj doprinosi razvoju gospodarstva Novske, Plesma i okolnih mjesta, ali i poučava nas odgovornosti prema prirodi. Kako bismo rijeku Strug i njezine obale koje imaju važno mjesto u Parku prirode Lonjsko polje, očuvali u njihovu izvornom obliku, rijeci trebamo prilaziti s poštovanjem i u njezinoj se prirodi ponašati kao dobri gosti. Stanovnike ovoga kraja pozivam da među prvima dođu na vožnje čamcima na solarni pogon te otkriju kakvi se veličanstveni prizori skrivaju u njihovoj neposrednoj blizini“, kazao je gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Park prirode Lonjsko polje drugi je po veličini park prirode u Hrvatskoj. Kako bi posjetitelji iz njega otišli sa što više lijepih uspomena, velika se pozornost pridaje razvoju posjetiteljske infrastrukture i sadržaja.

  • Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje / Foto: Tomislav Koran

„Otkrij neotkriveno – slogan je kojim potičemo goste na dolazak u Park prirode Lonjsko polje, ali i koji nas usmjerava u razvoju posjetiteljske infrastrukture i sadržaja. Naime, upravo mi koji u Lonjskom polju radimo, kao i oni koji ovdje žive, znamo koliko je za doživljaj ljepote ovdašnje prirode važna perspektiva. Zbog toga posjetiteljima želimo pružiti jedinstven pogled na Lonjsko polje – kako onaj s vidikovaca, tako i onaj s rijeka. Vožnje čamcima na solarni pogon Strugom turistima omogućuju da nečujno uplove u predivnu prirodu. Prolazit će kraj nastambi dabrova, vidjeti stoku na ispaši, doživjeti nadlijetanje ptica po kojima je Lonjsko polje poznato među ornitolozima diljem svijeta…“, rekao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Park na ovom projektu surađuje s Gradom Novskom, Hrvatskim vodama te tvrtkama Novokom i Tanac. Uz čamce na solarni pogon posjetitelje u pristaništu u Plesmu očekuju i kanui.

  • Čamac na solarni pogon i kanui / Foto: Tomislav Koran

Sve će moći koristiti vikendima te praznicima uz prethodnu rezervaciju putem broja telefona 044 672 080, a preko tjedna po najavi. Od Posjetiteljskog centra Krapje do pristaništa u Plesmu posjetitelje će voziti oldtimer traktor s prikolicom. Kretat će svakih sat vremena od 10.30 do 15:30.

Izuzetno je važno da tijekom turističkog korištenja rijeka Strug i njezina okolina ostanu čiste te da posjetitelji, nakon boravka u Lonjskom polju, svoje smeće ponesu sa sobom ili ga odlože u spremnike za smeće koji su postavljeni u pristaništu za čamce te na obali na koju dolaze ribiči.

  • Strug / Foto: Tomislav Koran

Organizirana je i akcija čišćenja u kojoj su uz članove Sportskog ribolovnog društva „Karas“ Novska i Športskog ribolovnog društva „Jez“ Jasenovac sudjelovali djelatnici Grada Novske, komunalnih tvrtki, Turističke zajednice grada Novske i Parka prirode Lonjsko polje te članovi Mjesnog odbora i stanovnici sela Plesmo.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Žedni grad: žedni šetnje - pitka i druga voda u centru grada

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien počinje projekt „Žedni grad“, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons).

Novska gradi pristanište za solarne čamce

Posjetitelji Parka prirode Lonjsko polje uskoro će moći uživati u vožnji čamcima na solarni pogon i diviti se netaknutoj prirodi obale kanala Strug, izvijestili su iz Grada Novske.

Sisak: Brod „Juran i Sofija“ ponovno plovi rijekom Kupom

Brod „Juran i Sofija“, koji je prošle godine bio na temeljitom remontu, ponovno  plovi rijekom Kupom te je od subote, 27. lipnja, ponovno na raspolaganju posjetiteljima Siska i Parka prirode Lonjsko polje.

Park prirode Lonjsko polje ponovno otvoren za posjetitelje

U Parku koji je udaljen svega sedamdesetak kilometara od Zagreba, trenutačno buja život. Veličanstven biljni i životinjski svijet s kojim ljudi žive stoljećima u skladnom suživotu, u proljeće tradicionalno privlači sve zaljubljenike u stvaralačku moć prirode.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER