Predstavnice pulske OŠ Monte Zaro predstavile projekt „Skroji svoju održivu priču“

Projekt ima za cilj osvijestiti učenike škole i širu zajednicu o važnosti očuvanja okoliša

U projektu „Skroji svoju održivu priču“ 120 pulskih učenica i učenika oslikavalo je platnene vrećice te izradilo prirodne sapune za vrtiće i Dom umirovljenika

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvirom Krizmanić Marjanović u četvrtak 15. listopada 2020. upriličila je prijem za predstavnice Osnovne škole Monte Zaro, ravnateljicu Branku Sironić, voditeljicu projekta „Skroji svoju održivu priču“ Dragicu Pršo i predsjednicu Učeničkog vijeća Eminu Hadžić.

Predstavnice pulske OŠ Monte Zaro tom su prigodom predstavile školski projekt „Skroji svoju održivu priču“ koji ima za cilj osvijestiti učenike škole i širu zajednicu o važnosti očuvanja okoliša.

„Kroz projekt „Skroji svoju održivu priču“ napravili ste puno hvalevrijednih aktivnosti. Ponosni smo što odgajamo naše najmlađe koji su proaktivni i koji kroz svoje aktivnosti djeluju na osvještavanju vršnjaka i šire zajednice o važnosti očuvanja okoliša recikliranjem, korištenjem platnenih vrećica i izradom prirodne kozmetike“, rekla je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

U školski projekt uključeno je 120 učenika, a indirektno i svi učenici škole, njih 230. Nositelji školskog projekta su izvannastavne aktivnosti Čitateljski klub i školska zadruga Eko znalci Montezarci.

„Školski projekt traje dvije godine, a cilj projekta je da se učenici i roditelji aktiviraju u školi i djeluju u lokalnoj zajednici. Planirali su surađivati s Domom umirovljenika Alfredo Štiglić, ali zbog pandemije koronavirusa ne možemo, ali ćemo im poslati naše proizvode. Budući da projekt traje do proljeća 2021. godine nadamo se da ćemo ih ipak uspjeti posjetiti. Kroz projekt ćemo unutar škole smanjiti, ali i osvijestiti u široj zajednici problem odbacivanja plastičnog otpada“, rekla je voditeljica projekta, knjižničarka Dragica Pršo te predložila da se Pula proglasi gradom bez plastičnih vrećica.

Problem kojeg su učenici prepoznali je zagađenje okoliša plastičnim vrećicama. Učenici su došli na ideju i prikupili pamučne majice ili plahte koje su u suradnji sa zaštitnom radionicom Tekop Nova, ustanovom za zapošljavanje osoba s invaliditetom pretvorili u platnene vrećice, koje učenici zatim oslikavaju. Učenici iz zadruge izradili su i prirodne sapune s aromatičnim uljem. U narednih mjesec dana planiraju proizvesti 500 platnenih vrećica i sapuna te će ih podijeliti vrtićima i Domu umirovljenika Alfredo Štiglić.

  • Učenica i predsjednica Učeničkog vijeća OŠ Monte Zaro Emina Hadžić i zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci / Grad Pula

Zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci je predsjednici Učeničkog vijeća Osnovne škole Monte Zaro Emini Hadžić poklonila ruksak, staklenu bočicu s logom Grada Pule i blok, dok su predstavnice Monte uzvratile platnenim vrećicama od recikliranog materijala i prirodnim sapunima.

Školski projekt „Skroji svoju održivu priču“ provodi se u sklopu šireg projekta „Znanje za održivo djelovanje“ čiji je nositelj Zelena Istra, a partneri su Centar za mirovne studije iz Zagreba, Eko-Krka iz Knina i pulske škole: Monte Zaro, Šijana, Kaštanjer, Gimnazija te OŠ Domovinske zahvalnosti i Srednja škola Lovre Montija, obje iz Knina.

Osnovna škola Monte Zaro prva je osnovna škola u Puli koja je 2005. godine stekla status Međunarodne eko škole sada već s dijamantnim statusom te odgajaju generacije učenika i roditelja o važnosti održivog razvoja i aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici.

Grad Pula / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Online tribina za mlade: „Budućnost na tankom ledu“

O tome što je klimatska pravda, što nam donose klimatske promjene te kako se mladi u Hrvatskoj bore za klimu razgovarat će se u četvrtak 8. listopada na online tribini za mlade „Budućnost na tankom ledu“ koju u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja organizira Centar za mirovne studije.

Potvrđena mogućnost širenja zaraze periski u Medulinskom zaljevu

U proljeće se životinjski i biljni svijet počinju buditi ne samo na kopnu, već i u moru. Nažalost, stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula otkrili su da je toplija temperatura mora potaknula razmnožavanje parazita koji uzrokuje masovni pomor periski.

Na jugu Istre potvrđeno širenje parazita odgovornog za pomor periski

Stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula prošlog su mjeseca otkrili da je toplija temperatura mora u Medulinskom zaljevu potaknula razmnožavanje parazita Haplosporidium pinnae koji uzrokuje masovni pomor periski. Slutnje o širenju smrtonosne zaraze sada su potvrđene analizom uzoraka u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER