Amen za svoje svijeće koristi biorazgradivu ambalažu od micelija gljiva

Nova percepcija luksuza

Poznati francuski brend Amen svoje svijeće isporučuje u novoj biorazgradivoj ambalaži načinjenoj od micelija gljiva i poljoprivrednog otpada

U francuskoj tvrtki Amen nadaju se kako će im nova biorazgradiva ambalaža pomoći pri smanjenju korištenja plastičnih materijala potrebnih za isporuku lomljivih proizvoda poput svijeća. Kao što je poznato, iako se transportiraju u kartonskim pakiranjima, svijeće se najčešće prevoze u plastičnim omotima sa zračnim mjehurićima ili drugim plastičnim materijalima.

„Naše se svijeće prodaju u porculanskim posudama i kad smo poslali prvu isporuku u partnersku trgovinu u SAD-u, polovica ih se slomila tijekom transporta“, rekao je osnivač Amena Rodrigo Garcia Alvarez za Dezeen. „Morali smo promijeniti način pakiranja, ali sva tradicionalna rješenja izrađena su od plastičnih materijala. Krajnji kupac vidi samo recikliranu papirnatu ambalažu, no mnogi brendovi istovremeno koriste plastiku kako bi zaštitile svoje proizvode.“

  • Svijeće se izrađuju ručno u francuskom Grasseu koji se oduvijek smatrao svjetskom prijestolnicom parfema te se isporučuju u porculanskim posudama koje se mogu ponovno upotrijebiti © AMEN

Ovaj luksuzni francuski brend ponosno ističe kako se njihove netoksične i ekološki prihvatljive svijeće proizvode od prirodnog voska izrađenog od najkvalitetnijih biljnih ulja umjesto životinjskih nusproizvoda ili parafinskog voska dobivenog iz nafte. Prema Alvarezu, njihov fokus na održivosti posebno je važan za proizvode poput svijeća, a smatrali su kako bi se trebao proširiti i na ambalažu u kojoj se isporučuju.

„Vjerujemo da predmet dizajniran za samo 50 sati upotrebe mora biti daleko opreznije izrađen od predmeta koji je trajniji“, rekao je Alvarez. „Stoga za svijeću koja gori samo 50 sati odbijamo koristiti ambalažu kojoj je za razgradnju potrebno 500 godina.“

Amen je zbog toga započeo suradnju s biotehnološkim startupom Grown kako bi izradili cilindričnu kutiju od micelija gljiva za pakiranje svake pojedine svijeće. Kutije se u Grownu izrađuju ručno, korištenjem postupka američke tvrtke Ecovative koji traje sedam dana te uključuje miješanje micelija s poljoprivrednim otpadom poput konoplje i njegovog stavljanja u kalup.

Nitasta struktura micelija sastoji se od mase razgranatih i končastih tankih vlakana, koju gljive koriste za rast slično poput korijena biljke, koja se hrani poljoprivrednim otpadom, raste i ispunjava oblik kalupa, povezujući ga pritom u čvrst materijal. Nakon pet dana, materijal se uklanja iz kalupa te isušuje kako bi se spriječilo njegovo daljnje širenje. Tako se naposljetku dobije čvrsta biorazgradiva ambalaža.

„Micelij je sjajan jer proces njegovog stvaranja zapravo hvata CO2 iz okoliša, što ga čini idealnim rješenjem za pakiranje koje ne samo da nije štetno za okoliš, već ga aktivno štiti“, ističe Alvarez.

  • U Amenu nastoje stvoriti novu percepciju luksuza te spojiti etiku i estetiku © AMEN

Kako tvrdi osnivač startupa Grown, Jan Berbee, dobivena ambalaža je ugljično neutralna jer je tijekom svog životnog vijeka pohranila više ugljikovog dioksida nego što ga se emitira tijekom proizvodnje i transporta.

„Poljoprivredni otpad apsorbira CO2 tijekom svog rasta. Biljka konoplje, primjerice, apsorbira otprilike tri kilograma CO2 po svakom kilogramu svoje težine“, ističe Berbee. „Na kraju proizvodnog procesa uz prosječno putovanje do krajnjeg kupca od 200 kilometara, u ambalaži micelija ostaje još 1,8 kilograma CO2. S druge strane, kad se proizvod isporučuje u stiroporu, proizvodnjom, prijevozom i korištenim sirovinama emitira se 3,3 kilograma ugljikovog dioksida.“

Micelij je posljednjih godina sve popularniji te se ne koristi samo za pakiranje, već i za dizajn cijelog niza proizvoda, a prihvaća ga i sve veći broj luksuznih brendova kao što je francuski Amen. Ambalaža od gljiva određenom broju ljubitelja ovih svijeća možda ne djeluje pretjerano „otmjeno“, no u Amenu nastoje stvoriti novu percepciju luksuza te spojiti etiku i estetiku.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Možete li zamisliti plaćanje čokolade otpadom?

18. ožujka ipak nismo obilježili treći Svjetski dan recikliranja ♻️ Iako se trenutno bavimo drugim problemima, ne smijemo zaboraviti na problem otpada i potrebe njegovog zbrinjavanja!

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

Mogu li francuske tenisice Veja postati najodrživije na svijetu?

Kako bi pokazali da je i na području dizajna moguće promovirati ekološku održivost, utemeljitelji francuskog brenda Veja, Sébastien Kopp i François-Ghislain Morillion, nadaju se kako će njihove tenisice, čija izrada podrazumijeva upotrebu ekološki što održivijih materijala, uskoro osvojiti mnogobrojna svjetska tržišta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER