Velika Gorica postaje „grad dobre energije“

„Dobra energija“: U Velikoj Gorici potpisana Deklaracija dobre energije

Turneja „Dobra energija“ u četvrtak je stigla u Veliku Goricu koja je na dobrom putu da uskoro postane „grad dobre energije“. Kroz gradske poticaje i projekte omogućit će se izgradnja objekata na kojima su primjenjivi obnovljivi izvori energije poput solarnih panela, a najavljen je i mogući „zeleni popust” na komunalni doprinos prilikom izgradnje takvih objekta.

Velika Gorica bila je četvrti domaćin turneje „Dobra energija“ Zelene energetske zadruge zahvaljujući kojoj će građani i građanke desetak hrvatskih gradova do 18. rujna moći doznati sve što ih zanima o obnovljivim izvorima energije. Cilj turneje je građan(k)e i gradove upoznati s korištenjem obnovljivih izvora energije, posebice sunčeve, kako bi im pomogli i približili postupak ugradnje solarnih panela na njihove krovove.

U gradskoj upravi je potpisana Deklaracija dobre energije koja je svojevrsni pokazatelj da je Velika Gorica na dobrom putu da omogući primjenu obnovljivih izvora energije na što više javnih i privatnih objekata u gradu.

„Želimo građanima omogućiti da što lakše dođu do svojih malih solarnih elektrana na krovovima, da saznaju sve što trebaju znati, o tehnologiji, projektiranju i financiranju takvog projekta, a želimo i da gradovi u tome budu partner, da prepoznaju lokalne poduzetnike i inženjere ili financijske kuće koje mogu sudjelovati u realizaciji takvog projekta.“ – kazala je predstavnica Zelene energetske zadruge Sandra Vlašić.

Velik interes Goričana

Nakon Varaždina, Vrbovca i Karlovca Zelena energetska zadruga je svoj informativni štand postavila i u Velikoj Gorici, na kojem su se građani mogli informirati o ovoj temi, a kako potvrđuju iz ZEZ-a, zanimanje je bilo odlično.

„U Velikoj Gorici imamo najveći interes građana do sada što možemo pohvaliti. Zanima ih, žele i pitaju hoće li biti nekakvih poticaja u sufinanciranju od strane Grada bilo u izradi projekata, instalacije. Stoga, imate jednu lijepu priču u perspektivi Velike Gorice da postane „Grad dobre energije.“ – poručila je Sandra Vlašić.

Građanima koji bi sami željeli postaviti solarne panele na svojim domovima predloženo je da se najprije jave u Solarni klub nakon čega će dobiti daljnje upute.

  • U Gradu Velika Gorica potpisana je Deklaracija dobre energije. / Foto: Grad Velika Gorica

Solarni paneli uskoro na OŠ Novo Čiče

Prilikom sastanka u gradskoj upravi s gradonačelnikom Draženom Barišićem potpisana je spomenuta Deklaracija. Gradonačelnik je istaknuo kako Grad Veika Gorica želi biti promotor europskog „Green deala“ od ideje do realizacije za to vezanih projekata pa tako već postoje i brojni objekti u gradu potencijalni za ugradnju obnovljivih izvora energije, a najavio je i skorašnje postavljanje solarnih panela na OŠ Novo Čiče.

„Imamo nekoliko rezultata i analiza koje smo naručili za nekoliko potencijalnih objekata kao što su OŠ Novo Čiče, jedna višestambena zgrada u Ulici Slavka Kolara, krovovi reciklažnog dvorišta Mraclinske Dubrave, a za nekoliko će dana na OŠ Novo Čiče započeti postavljanje solarnih panela. Analizom smo utvrdili potrebe, i kroz aplikaciju Solarni grad možemo vidjeti žarišta krovova kod nas u Velikoj Goricu, pa nam ona pokazuje koji krovovi pružaju mogućnost primjene ove tehnologije.“ – kazao je gradonačelnik Dražen Barišić.

„Zeleni popust” za ekološki osviještene

„U narednim godinama ćemo kroz proračun omogućiti našim sugrađanima poticaje koji će biti inicirani iz našeg lokalnog proračuna ili iz državnog proračuna ili fondova koji će nam biti na raspolaganju, a time ćemo proaktivno doprinijeti širokoj borbi protiv klimatskih promjena koji je i krajnji cilj ovoga. I zgrade koje gradimo i koje smo izgradili, i nove zgrade su visokoenergetskog razreda, pa i zgrada gradske uprave i stara općina, centar za posjetitelje, komunalni centar, škole i vrtići sve koje smo radili imaju mogućnost primjene održive energije.“ - istaknuo je gradonačelnik Barišić.

Najavio je i da bi u skoroj budućnosti kod izgradnje objekata na koje su primjenjivi obnovljivi izvori energije Grad Velika Gorica mogao osigurati „zeleni popust“ na komunalni doprinos prilikom izgradnje objekata koji će primijeniti obnovljive izvore energije.

ZEZ će na turneji „Dobra energija“ posjetiti još šest hrvatskih gradova i to Križevce, Jastrebarsko, Poreč, Pazin, Rovinj i Pulu.

Grad Velika Gorica / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Energetska obnova velikogoričkih srednjih škola

Više od 30 milijuna kuna ulaže se u energetsku obnovu kompleksa zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici - Srednje strukovne škole, Ekonomske i Gimnazije Velika Gorica, zajedno sa sportskom dvoranom. Nositelj projekta je Zagrebačka županija, a radovi se sufinanciraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prijeđite na sunčanu stranu!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER