Energetska obnova velikogoričkih srednjih škola

Po završetku radova kompleks srednjih škola ostvarivat će uštede energije od čak 80 %, a značajno će se smanjiti i emisije CO2

Više od 30 milijuna kuna ulaže se u energetsku obnovu kompleksa zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici - Srednje strukovne škole, Ekonomske i Gimnazije Velika Gorica, zajedno sa sportskom dvoranom. Nositelj projekta je Zagrebačka županija, a radovi se sufinanciraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Ovo je financijski izuzetno značajan projekt, no bitno je ono što dolazi iza njega - smanjenje potrošnje energije i kvaliteta boravka u školi“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, podsjetivši da se u županiji trenutno energetski obnavljaju četiri školska objekta. Uz školu u Velikoj Gorici, i zgrade škola u Vrbovcu, Ivanić-Gradu i Rakovom Potoku.

„Srednja strukovna škola je naš najbitniji srednjoškolski objekt. Ne samo da će zgrada u kojoj je ona smještena dobiti novu toplinsku ovojnicu, nego ćemo poraditi da ova škola, kao budući centar kompetentnosti u strojarstvu bude sidrište kvalitete i znanja u ovom dijelu Hrvatske“, kazao je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Obnova kompleksa velikogoričkih srednjih škola obuhvaća građevinske, strojarske i elektrotehničke radove. Vanjski zidovi dobit će toplinsku fasadu, a vanjsku, dosad drvenu stolariju, zamijenit će energetski učinkovitija PVC stolarija. Rekonstruira se i krovište zgrada. Uklanja se postojeći limeni pokrov, nakon čega slijedi izvedba odgovarajuće toplinske zaštite ravnoga krova. Rekonstruirat će se i sustav grijanja te će se prilagoditi novoj toplinskoj podstanici.

U prostorijama u kojima se odvija nastava ugradit će se ventilacija za izmjenu zraka. Također, postojeća rasvjeta zamijenit će se energetski učinkovitijom LED rasvjetom, a obnovit će se i dotrajale instalacije. Uvest će se i daljinsko automatsko mjerenje potrošnje energenata i vode s unosom podataka u informacijski sustav za gospodarenje energijom.

U sportskoj dvorani će se instalirati dizalica topline zrak-voda za grijanje i hlađenje ventilacijskog sustava.

Realizacijom svih planiranih mjera, godišnja ušteda energije za grijanje iznosit će nešto više od 80 posto. Ukupna vrijednost projekta je 30,8 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno je dobiveno 15,1 milijun kuna, dok je u proračunu Zagrebačke županije osigurano 15,6 milijuna kuna. Planiranom dinamikom radovi bi trebali završiti do kraja ove godine, a kompletna provedba projekta energetske obnove do veljače 2021. godine.

Zagrebačka županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zelena Koprivnica: Puštena u rad nova solarna elektrana vrijedna 750 tisuća kuna

Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi i najnoviji projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su inicijative „Zelena Koprivnica“ koji se u Koprivnici provodi  već duži niz godina.

Energetska obnova škola u Velikoj Gorici

Najveće gradilište u Velikoj Gorici ovih su mjeseci zasigurno dvije osnovne škole na kojima traju radovi na energetskoj obnovi. Riječ je o osnovnim školama Nikole Hribara i Vukovina koje će početkom nove školske godine školarce dočekati u novom ruhu.

Energetska obnova škola Krapinsko-zagorske županije

Projekti uključuju nabavu radova, opreme i nadzora nad izvođenjem radova, izradu energetskih certifikata zgrada nakon obnove, tehničku pomoć za upravljanje i administraciju projektima te provedbu informativnih aktivnosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER