Energetska obnova škola u Velikoj Gorici

Do početka školske godine bit će završena glavnina radova

Najveće gradilište u Velikoj Gorici ovih su mjeseci zasigurno dvije osnovne škole na kojima traju radovi na energetskoj obnovi. Riječ je o osnovnim školama Nikole Hribara i Vukovina koje će početkom nove školske godine školarce dočekati u novom ruhu.

„Radovi su gotovi u rekordnom roku, na discipliniran i korektan način. Sve one radnje koje su preduvjet za početak škole bit će gotove do početka školske godine, a radovi koji nam preostaju kroz rujan i listopad, to su većinom vanjski radovi i radovi na sportskim dvoranama, neće ometati školski i obrazovni proces“, kazao je gradonačelnik Dražen Barišić koji je sa suradnicima obišao škole.

Vrijednost radova u Osnovnoj školi Nikole Hribara je oko 20 milijuna kuna, od čega je gotovo 40 posto sufinancirano sredstvima iz EU fondova. U školi se obnavljaju stolarija i krovište, ugradit će se novi kondenzacijski sustavi po učionicama, u sportskoj dvorani te ventilacija. Do obnove škole se na razne energetne godišnje trošilo čak 900 tisuća kuna, a osim što će već početkom nove školske godine biti ljepša i suvremenija, ostvarit će se velike uštede i to do 76 posto.

  • Osnovne škole Nikole Hribara i Vukovina će početkom nove školske godine školarce dočekati u novom ruhu / Foto: Grad Velika Gorica

I na staroj osnovnoj školi u Vukovini radi se punom parom. Škola će dobiti novu stolariju, fasadu, suvremeno grijanje koje će omogućiti značajne uštede, novu sportsku dvoranu s podnim grijanjem, smanjit će se troškovi struje i drugih energenata. Investicija je teška 9,3 milijuna kuna, od kojih su 3,7 milijuna bespovratna sredstva iz EU fondova, dok je ostatak novca, uz Grad Veliku Goricu, osigurala Zagrebačka županija i resorno ministarstvo.

Radovi se pak izvode i u drugim školama. Osnovna škola Jurja Habdelića dobiva novo sjenilo s istočne strane kako bi se djeci omogućio nesmetani boravak.

„Uz blagovaonu koju smo napravili prošle godine i ove sad radove možemo reći da je škola spreman za kompletnu energetsku obnovu, stolariju, fasadu i druge potrebne izmjene kako bi se novim i modernim uvjetima prilagodila djeci“, zaključio je gradonačelnik Barišić.

  • OŠ Eugena Kumičića dobila je okretište autobusa, a slijedi joj i energetska obnova / Foto: Grad Velika Gorica

Također, u tijeku su završni radovi izgradnje nove pristupne prometnice i okretišta za autobuse uz Osnovnu školu Eugena Kumičića u Velikoj Gorici što će uvelike doprinijeti sigurnosti i kvaliteti boravka njezinih 978 učenika.

„Osnovna škola Eugen Kumičić oduvijek je bila na jednom prekrasnom mjestu, ali nije imala siguran pristup učenika i roditelja. Konačno smo ove godine uspjeli organizirati i ishoditi svu dokumentaciju za prometno rješenje te izvesti projekt. Ovaj ćemo tjedan dobiti novi rotor uz školu, gdje će biti osigurano mjesto za pristup autobusima te jedan dio parkirnih mjesta uz sportsku dvoranu za posjetitelje. Možemo reći da smo školu organizacijski sveli na jedno održivo stanje, a ono što nas čeka je energetska obnova“, najavio je gradonačelnik Barišić

Grad Velika Gorica / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

IRENA: Potrebno je udvostručiti godišnja ulaganja u obnovljive izvore

Godišnja ulaganja u obnovljive izvore energije trebala bi se udvostručiti do 2030. – s oko 330 milijardi dolara koliko se ulaže danas na gotovo 750 milijardi dolara, navodi se u izvještaju „10 Years: Progress to Action“ (10 godina: Napredak na djelu) Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), prenosi portal OIE Hrvatska.

Regionalna konferencija „Energetska vizija za budućnost”

Zagrebačka županija u suradnji s Poslovnim dnevnikom i  REGEA-om organizira Regionalnu konferenciju pod nazivom „Energetska vizija za budućnost” koja će se održati u srijedu, 3. travnja 2019. godine u hotelu „International“ s početkom u 10:00 sati.

Energetska obnova škola Krapinsko-zagorske županije

Projekti uključuju nabavu radova, opreme i nadzora nad izvođenjem radova, izradu energetskih certifikata zgrada nakon obnove, tehničku pomoć za upravljanje i administraciju projektima te provedbu informativnih aktivnosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER