Festival održivosti 2020.

Rijeka, 18. i 19. rujna

Festival održivosti širi filozofiju i praksu samoodrživosti kroz radionice koje pružaju praktične prijedloge i znanja o tome kako postati neovisan u različitim područjima svakodnevnog života.

Teme radionica su izgradnja prirodnim materijalima, prirodni uzgoj, očuvanje biološke raznolikosti hrane čuvanjem i razmnožavanjem sjemena starih sorti. Druge teme uključuju izradu kruha, identificiranje samoniklog jestivog bilja i njihovih ljekovitih svojstava, korištenje samoniklog bilja u kuhinji, kao i kućno kompostiranje. Posjetitelji mogu razmijeniti znanje i ideje u opuštajućem prirodnom okruženju, uz ugodnu etno i ambijentalnu glazbu i ukusnu lokalnu hranu. Za djecu će se organizirati poseban program „Igra u prirodi s prirodom“ koji će voditi lokalna izviđačka jedinica Primorje. 

Radionice su besplatne za sve posjetitelje, no sa sobom je potrebno ponijeti vlastiti pribor za jelo i piće te stare omiljene majice od kojih ćete si moći napraviti torbu.

Otvorenje Festivala je u petak 18. rujna u 18:30 ispred Prirodoslovnog muzeja Rijeka, projekcijom filma „Moć zajednice“ i predavanjima dva izvrsna predavača. Program festivala nastavlja se 19. rujna u 10 sati u parku Vladimira Nazora, a ulaz je kod bazena s kornjačama.

U Tranzicijskoj inicijativi Rijeka napominju da će se program u slučaju kiše odgoditi za tjedan dana.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Europski dan održivih zajednica 2020.

Zajednice diljem Europe kreativno odgovaraju na suvremene globalne izazove. Od uzgajanja hrane i proizvodnje energije, preko njegovanja lokalne ekonomije, do osnaženja društvenih veza, zajednice stvaraju bolji svijet. Europski dan održivih zajednica obilježava se upravo kako bismo slavili lokalne zajednice i čestitali im što aktivno stvaraju regenerativniju, pravedniju i inkluzivniju Europu.

Sanjaju li biljke sutrašnjicu?

Razgovor između vizualnog umjetnika Igora Eškinje i biologa Boštjana Surine (Prirodoslovni muzej Rijeka) održat će se u sklopu programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture u prostoru Delta Laba (Delta 5, Rijeka), u četvrtak 16. srpnja u 20 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER