Spomen park znamenitih Klanjčana uskoro dobiva pozornicu

Odobrena EU sredstva iz LAG natječaja za rekonstrukciju Spomen parka znamenitih Klanjčana

Gradu Klanjcu odobrena su sredstva u iznosu od 266.850,00 kn za projekt rekonstrukcija Spomen parka znamenitih Klanjčana koji je Grad prijavio na 2. 2. LAG natječaj za provedbu tipa operacije 3.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Kako su izvijestili iz Grada Klanjca, Upravni odbor LAG-a Zagorje-Sutla na svojoj je 5. sjednici održanoj 30. siječnja 2020. u Zaboku donio jednoglasnu odluku o odabiru  prijavljenog projekta, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provela je administrativnu kontrolu i utvrdila intenzitet potpore u visini od 90 posto za prijavljeno ulaganje.

Rekonstrukcija postojećeg Spomen parka znamenitih Klanjčana s posljednjim počivalištem autora hrvatske himne Antuna Mihanovića, slikara hrvatske povijesti Otona Ivekovića i antifašiste Krste Ivekovića nastavak je uređenja parka koje je započelo još 2011. godine uz 150. godišnjicu Mihanovićeve smrti.

S obzirom da je prijaviteljima omogućeno da se EU sredstvima sufinancira i uređenje tematskih parkova, Grad Klanjec će urediti postojeće polukružno „odmorište“  te na njemu urediti pozornicu na otvorenom kao komemorativni prostor amfiteatralnog tipa. Tu se planiraju održavati razne prigodne manifestacije s ciljem promocije kulturne i povijesne važnosti Grada Klanjca, poznatih Klanjčana te obogatiti postojeća kulturno–turistička ponuda. Također, planira se postavljanje kamenih klupa  iz punih kamenih blokova s uklesanim stihovima originalne pjesme „Horvatska domovina“.

Ovaj se projekt istovremeno nadovezuje i na projekt uređenja Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše čiji su sastavni dio outdoor ture za posjetitelje koje povezuju kulturno-povijesne znamenitosti u okolici i lokalitete povezane s pričom o himni – Spomenik Antunu Mihanoviću na klanječkom trgu, Spomen park, utvrdu Cesargrad, Spomenik himni u Zelenjaku, ostatke dvorca Novi Dvori Cesargradski, Dvorac Mihanović, Kuriju Razvor, Memorijalno groblje s nadgrobnim spomenikom majke Antuna Mihanovića u Velikoj Erpenji te mjesto Mihanovićeva rođenja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

  • Rekonstrukcija postojećeg Spomen parka znamenitih Klanjčana predstavlja nastavak uređenja parka koje je započelo još 2011. godine uz 150. godišnjicu Mihanovićeve smrti. / Grad Klanjec

Uskoro će tako na tri lokacije (Spomen park, Trg Antuna Mihanovića i Dvorac Mihanović) biti postavljene interaktivne table s QR kodovima i mogućnošću da posjetitelji zahvaljujući suvremenoj tehnologiji prate zanimljivu priču o Antunu Mihanoviću i himni.

Za provedbu projekta i izvođenje radova u tijeku je postupak javnog nadmetanja koji je otvoren do 7. rujna 2020.

Grad Klanjec / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Premijer Plenković obišao CGO Biljane Donje

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obišao je danas CGO Biljane Donje, najveći od četiri postojeća hrvatska centra za gospodarenje otpadom i vrijedan gotovo 90 milijuna eura, a koji je danas pušten u probni rad.

Ovog vikenda svi u Zagorje!

Drugi ovogodišnji LegendFest održat će se u dvorcu Veliki Tabor u Općini Desinić u subotu 24. kolovoza, a dan kasnije, u nedjelju 25. kolovoza ne smijete propustiti 5. Bučnica Fest u Zagorskim Selima!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER