Riječka pomorska policija prijavila muškarca zbog izlova zaštićene periske

Unatoč svim apelima i podizanju svijesti o važnosti očuvanja zaštićene vrste plemenite periske (Pinna nobilis)

Policijski službenici pomorske policije proveli su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog izlova periske, školjke koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta morskih organizama, javlja Novi list.

Kako je u srijedu ujutro objavio riječki Novi list, 38-godišnjaku je oduzeta izlovljena periska te je zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode, protiv njega podnesen optužni prijedlog.

Od petka, 14. kolovoza posade policijskih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka zabilježile su 29 prekršaja nedozvoljenog glisiranja. U nedozvoljenom glisiranju na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale zatečeno je deset državljana Njemačke, osam državljana Slovenije, pet državljana Italije, tri državljana Mađarske, dva državljana Austrije i državljanin Slovačke. Spomenuti su zatečeni u akvatoriju Lošinja, Cresa, Krka, Raba te u moru ispred Kraljevice.

Zbog počinjenja prekršaja iz domene Pomorskog zakonika svima koji su nedozvoljeno glisirali izrečene su novčane kazne. Pomorska policija će i nadalje pojačano nadzirati sigurnost prometa na moru te poziva nautičare da se radi svoje osobne i sigurnosti drugih osoba pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru.

Policija također poziva i kupače da paze na svoju sigurnost, plivaju do mjesta koja su označena plutačama, odnosno ne plivaju na udaljenosti većoj od sto metara od obale. Ronioci imaju obvezu propisnog označavanja mjesta na kojem rone.

Novi list / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ proširena na plemenitu perisku

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, provodi se s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. Ovog ljeta akcija se proširuje na plemenitu perisku (Pinna nobilis).

Apel za spas plemenite periske

Znanstvenice i znanstvenici će ovih dana uputiti apel predsjedniku Republike, premijeru i predsjedniku Sabora s ciljem da se angažira sve državne resurse i da se preostale žive primjerke plemenitih periski odmah stavi u karantenu te iz njih ostvari intezivan uzgoj mlađi.

Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula je i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, objavilo je u petak Društvo istraživača mora - 20000 milja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER