U Nizozemskoj ni autocesta nije prepreka za gradnju biciklističkih staza

Nizozemska biciklistička infrastruktura upravo je postala bogatija za jedan lijepi biciklistički vijadukt preko autoceste A4

U zemlji čiji se premijer na posao vozi biciklom i gdje su većini stanovništva dobro poznate zdravstvene prednosti biciklizma, lako je razumljiv ozbiljan pristup planiranju novih biciklističkih staza i kvalitetnom povezivanju gradova i naselja.

Nizozemske su ravnice savršene za putovanja na dva kotača, no Nizozemci ipak pažljivo osmišljavaju svoju prometnu infrastrukturu. Zemlja u kojoj postoji više od 35.000 kilometara biciklističkih staza i jedna od najvećih podzemnih garaža za bicikle na svijetu, upravo je postala bogatija za još jedan biciklistički vijadukt preko autoceste A4.

Novoj ruti koja od središta Haga vodi do njegovih južnih predgrađa i dalje do grada Delfta ispriječila se autocesta A4, pa je umjesto 400 metara duge zaobilaznice preko nje izgrađen lijepi i praktični biciklistički vijadukt.

Autocesta A4 – nazvana Rijksweg, prometuje od Amsterdama prema jugu Nizozemske te povezuje gradove Hag i Rotterdam s belgijskom granicom blizu Zandvlieta, sjeverno od grada Antwerpena. Vijadukt je skratio putovanje između dva grada, a osim sigurnosti biciklistima i biciklisticama omogućuje lijep pogled i brži pristup ostatku biciklističke staze uz koju je, naravno, posađeno i mnoštvo stabala.

Zahvaljujući velikom broju korisnika bicikala u Nizozemskoj se postiže i ogromna korist za zaštitu okoliša. Naime, nizozemski Institut za analizu prometne politike dokazao je kako se zamjenom automobila biciklom u prosjeku uštedi i do 150 grama ugljikovog dioksida po prijeđenom kilometru.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Montrealska Crescent Street bez automobila do kraja ljeta

Lokalna udruga trgovaca zatražila je privremenu zabranu automobilskog prometa u središnjoj montrealskoj ulici Crescent Street, poznatoj po noćnom životu, brojnim restoranima i pubovima, kako bi se posjetiteljima omogućilo slobodno kretanje tijekom pandemije COVID-19.

Austrijski biciklistički samit ovog ožujka u Beču

U Beču se od 29. do 31. ožujka ove godine održava 13. Austrijski biciklistički samit. Radi se o najvažnijoj stručnoj konferenciji o biciklizmu u toj zemlji, a okupit će oko 500 austrijskih i stranih stručnjaka iz područja gospodarstva, uprave, znanosti te predstavnika politike i nevladinih organizacija.

U Utrechtu izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle

Nizozemska tvrtka Ector Hoogstad Architecten dovršila je podzemno parkiralište za bicikle koje se nalazi ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu. Ovdje se na tri razine može pohraniti čak 12.656 bicikala!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER