ŽCGO Kaštijun radi po ekološkim standardima

FZOEU i MZOE osigurali dodatnih 12,6 mil. kuna za izvođenje radova na optimizaciji ŽCGO Kaštijun

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić je 7. srpnja u društvu istarskog župana Fabrizia Radina i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića obišao centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

„Istra je, upravo zahvaljujući centru Kaštijun među prvim hrvatskim županijama koja primjenjuje visoke standarde u gospodarenju otpadom. Usprkos svim početnim izazovima u radu centar je izgrađen i radi sukladno svim pravilima struke i dobivenim dozvolama“, rekao je direktor Fonda Siniša Kukić.

Direktor Fonda je upoznat s činjenicom kako je prošlog ljeta povremeno dolazilo do pojave neugodnih mirisa, što sigurno nije bilo ugodno za građane koji žive u blizini. No, kako se navodi, uzrok tome nije loša tehnologija niti nestručno upravljanje centrom, već povećane količine otpada do kojih je došlo zbog velikog broja turista, a koje su premašivale količine za koje je centar prvotno dimenzioniran. Uz tako velike količine otpada te izrazito visoke ljetne temperature, nije bilo moguće provesti do kraj proces stabilizacije otpada što je, nažalost, rezultiralo navedenim neugodnim mirisima.

Kako bi se to riješilo Fond i resorno Ministarstvo za zaštitu okoliša i energetike osigurali su dodatnih 12,6 milijuna kuna te se privode kraju radovi na optimizaciji centra. Izgrađena su dva dodatna boksa za sušenje što će omogućiti duže vrijeme bio-sušenja i bolju inertizaciju otpada prije samog odlaganja.

Istarski župan Radin je izrazio zadovoljstvo održanim radnim sastankom s direktorom Fonda i obilaskom postrojenja.

„Imali smo priliku uvjeriti se u stanje poduzetih radova na optimizaciji pogona te ukazati na probleme u zbrinjavanju goriva iz otpada. Nastavljamo intenzivnu suradnju na razini Istarske županije, istarskih jedinica lokalne samouprave i Fonda po pitanju Kaštijuna i novog sustava gospodarenja otpadom”, izjavio je župan Fabrizio Radin.

Direktor Fonda Kukić komentirao je kako će radovi na optimizaciji centra dodatno unaprijediti kvalitetu njegovog rada te izrazio uvjerenje da će Kaštijun biti primjer dobre prakse kako trebaju funkcionirati svi budući centri koji se grade ili će se graditi u Hrvatskoj.

„Inače za projekte izgradnje centara za gospodarenje otpadom su Hrvatskoj odobrena sredstva iz europskog Kohezijskog fonda što samo dokazuje da kad je u pitanju gospodarenje otpadom, bez obzira na sve dosadašnje izazove, idemo u dobrom smjeru“, zaključio je Kukić.

FZOEU / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

ŽCGO Kaštijun je u velikim problemima

Fond za zaštitu okoliša je taj koji ima ugovor s izvođačem radova, grčkim Helectorom. Prije samog preuzimanja postrojenja napravili smo listu nedostataka i tražili smo da se to riješi. Tada je bilo više od 400 nedostataka koje smo prezentirali Fondu, a među njima je bilo i dijelova postrojenja koji nisu bili napravljeni. Zbog toga zaposlenici u tom dijelu rade s maskama te svaki dan moramo čistiti velike količine prašine, rekao je za Glas Istre direktor ŽCGO-a Kaštijun Darko Višnjić.

ŽCGO Kaštijun je u redovitom pogonu od ožujka ove godine

Istarski Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, za koji je iz fondova Europske unije povučeno 26 milijuna eura, započeo je s redovitim radom početkom ožujka, a prošlog petka obišao ga je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER