ŽCGO Kaštijun je u velikim problemima

Županijski centar za gospodarenje otpadom treba dodatnih 16 milijuna kuna jer novo postrojenje ne radi kako treba

Fond za zaštitu okoliša je taj koji ima ugovor s izvođačem radova, grčkim Helectorom. Prije samog preuzimanja postrojenja napravili smo listu nedostataka i tražili smo da se to riješi. Tada je bilo više od 400 nedostataka koje smo prezentirali Fondu, a među njima je bilo i dijelova postrojenja koji nisu bili napravljeni. Zbog toga zaposlenici u tom dijelu rade s maskama te svaki dan moramo čistiti velike količine prašine, rekao je za Glas Istre direktor ŽCGO-a Kaštijun Darko Višnjić.

Službeno otvaranje novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun nikada nije održano, a sada je jasno i zašto. Kaštijun je u problemima do grla, a svaki dan na površinu isplivavaju novi nedostaci s kojima se susreće ova skupa istarska tvornica otpada, piše Glas Istre.

Teško je pratiti sve silne iznose koji su utrošeni u izgradnju novog Centra koji će 1. srpnja proslaviti godišnjicu rada. Trideset ili četrdeset milijuna eura, kao da više nije ni bitno, a sve to u izgradnju i skupu tehnologiju koja proizvodi gorivo iz otpada koji nitko neće!

Nakon nekoliko upita da se novinarima Glasa Istre omogući službeni posjet Centru, napokon ih je u Kaštijunu primio direktor Darko Višnjić koji je naglasio da je država ta koja je trebala osigurati modele zbrinjavanja goriva iz otpada, a ne da se centri i lokalna zajednica sami snalaze i plaćaju njegovo zbrinjavanje. Podsjetio je da je gradnja MBO modela također definiran na nacionalnoj razini, no država pak nije učinila ništa da se paralelno stvore I uvjeti za zbrinjavanje tog otpada.

Odgovornost izvođača

No, sudeći prema onome što je Glasu Istre rekao Višnjić, ispada da je SRF tek kap u moru problema koji pritišću Centar. Naime, Višnjić je priznao da ŽCGO Kaštijun ima brojne nedostatke, a za sve je, kako tvrdi, odgovoran izvođač radova - grčka tvrtka Helector. Najveći problemi, čini se, potresaju samu jezgru centra - MBO postrojenje, u kojem je po originalnom projektu zamišljen rad bez ljudske posade. No, neki krucijalni dijelovi u pogonu nisu napravljeni kako treba. Samo postrojenje ima niz tehničkih nedostataka, pa iako prvotno nisu ni trebali biti unutra, radnici danas u pogonu rade s zaštitnim maskama i bore se s oblacima prašine.

Da bi se pogon doveo u red, potrebno je uložiti dodatnih 16,1 milijun kuna, a o tome je još u veljači 2018. godine sklopljen ugovor između Istarske županije, Grada Pule, Kaštijuna i Fonda za zaštitu okoliša. Dakle, sada je izvjesno da javnost nakon punih godinu dana saznaje za očite velike greške tijekom izvođenja radova za koje treba izdvojiti dodatnih 16 milijuna kuna!

Glas Istre / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Jednokratna plastika i pandemija koronavirusa

Smanjenje upotrebe jednokratne plastike tijekom krize koronavirusa nužno je shvatiti kao izraz solidarnosti s našim sugrađanima i sugrađankama; i prema radništvu u proizvodnim pogonima i prema radništvu u poduzećima za gospodarenje otpadom, čiji su radni uvjeti i radnička prava ugroženi u situaciji povećanja priljeva otpada od jednokratne plastike koji može biti zarazan.

ŽCGO Kaštijun je u redovitom pogonu od ožujka ove godine

Istarski Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, za koji je iz fondova Europske unije povučeno 26 milijuna eura, započeo je s redovitim radom početkom ožujka, a prošlog petka obišao ga je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Marišćina obilježila prvu godišnjicu rada

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina obilježio je prvu godišnjicu rada uoči prvog Svjetskog dana recikliranja, novog ekološkog datuma kojim se želi skrenuti pozornost na važnost usvajanja globalnog pristupa sakupljanju, obradi i korištenju otpada kao „sedmog resursa“.

Josip Grgić novoizabrani je voditelj Grupacije CGO

Danas je u Zagrebu održana izborna sjednica Grupacije CGO Udruženja komunalnog gospodarstva pri HGK na kojoj su članovi izabrali novog voditelja Grupacije centara za gospodarenje otpadom na razdoblje od četiri godine. Prvi vam donosimo ekskluzivni razgovor s Josipom Grgićem, direktorom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Šagulje“ d.o.o. i novoizabranim voditeljem Grupacije centara za gospodarenjem otpadom.​

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER