ŽCGO Kaštijun je u redovitom pogonu od ožujka ove godine

Za najviše standarde u gospodarenju otpadom Istarske županije

Istarski Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, za koji je iz fondova Europske unije povučeno 26 milijuna eura, započeo je s redovitim radom početkom ožujka, a prošlog petka obišao ga je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u pratnji istarskog župana Valtera Flege i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića obišao je u petak novoizgrađeni Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Početku rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun prethodilo je ishodovanje uporabnih dozvola, za pristupnu cestu do novog Centra te za postrojenja unutar ŽCGO Kaštijun, koje su izdane nakon otklanjanja određenih nedostataka koji su se odnosili na uporabljivost građevine. Preostali uočeni nedostaci koji nisu bili nužni za početak rada, rješavat će se tijekom rada Centra.

Kaštijun je nakon ŽCGO Marišćina drugi izgrađeni centar u Republici Hrvatskoj koji će, prema ministru Ćoriću, Istri omogućiti najviše standarde u gospodarenju otpadom.

„Ovo je sam vrh tehnologije. Kako stvari stoje, kalibracija odnosno mjerenja vrijednosti postrojenja koja su u tijeku vjerojatno će proći u najboljem redu, tako da već sada možemo govoriti o jednoj uspješnoj priči centra za gospodarenja otpadom“, kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Iako je ovo tek drugi centar takve vrste u Hrvatskoj, planovi do 2023. znatno su ambiciozniji s obzirom da su se do kraja ove godine očekuje početak radova na druga dva centra za gospodarenje otpadom.

Ministar je naglasio kako je za Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, 2018. godina, godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. „Hrvatska je 2016. godinu završila s 27 posto odvajanja na kućnom pragu, naš je cilj do 2020. godine dostići 50 posto“, poručio je Ćorić.

Za ovu je godinu najavio i natječaj u smjeru nabavke spremnika za izgradnju sortirnica, nabavke vozila, odnosno svih potrebnih dijelova infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

Istarski župan Valter Flego potvrdio je da je Kaštijun ishodovao sve uporabne dozvole, naglasivši kako se na području županije gradi održiv i pravedan sustav zbrinjavanja otpada, sustav po sistemu „što više odvajaš i recikliraš, to manje plaćaš“.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je da se s nove lokacije na kojoj se nalazi novi županijski centar najbolje može vidjeti kako se otpad u Istri odlagao posljednjih desetljeća.

„Ovo brdo preko puta centra je prošlost, a novi centar je budućnost. Županijski centar za gospodarenje otpadom je danas moderan pogon za obradu komunalnog otpada za čiju smo izgradnju dobili značajna bespovratna sredstva. Drago mi je što smo u Istarskoj županiji konačno prešli na kompletno novi sustav prikupljanja ali i zbrinjavanja komunalnog otpada“, istaknuo je Boris Miletić.

Ministar Ćorić je u petak održao i radni sastanak s predstavnicima Istarske županije i jedinicama lokalne samouprave s tog područja. Tom je prigodom sagledana trenutna situacija na području gospodarenja otpadom kako bi se poduzele aktivnosti za ubrzavanje i realizaciju obveza koje proizlaze iz Uredbe, odnosno Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Glas Istre / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zadnja šansa za spas plemenite periske

Znanstvenici koji su se sredinom rujna okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu i Mediteranu nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

ŽCGO Kaštijun je u velikim problemima

Fond za zaštitu okoliša je taj koji ima ugovor s izvođačem radova, grčkim Helectorom. Prije samog preuzimanja postrojenja napravili smo listu nedostataka i tražili smo da se to riješi. Tada je bilo više od 400 nedostataka koje smo prezentirali Fondu, a među njima je bilo i dijelova postrojenja koji nisu bili napravljeni. Zbog toga zaposlenici u tom dijelu rade s maskama te svaki dan moramo čistiti velike količine prašine, rekao je za Glas Istre direktor ŽCGO-a Kaštijun Darko Višnjić.

ŽCGO Kaštijun radi po ekološkim standardima

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić je 7. srpnja u društvu istarskog župana Fabrizia Radina i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića obišao centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Marišćina obilježila prvu godišnjicu rada

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina obilježio je prvu godišnjicu rada uoči prvog Svjetskog dana recikliranja, novog ekološkog datuma kojim se želi skrenuti pozornost na važnost usvajanja globalnog pristupa sakupljanju, obradi i korištenju otpada kao „sedmog resursa“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER