Nastavljaju se nenormalno visoke temperature u Sibiru

Globalno zatopljenje: U sibirskom gradiću Verkhoyansku zabilježena temperatura od 38 °C

Prvi ovoljetni val vrućine počeo je... u Sibiru! U subotu 20. lipnja u Verkhoyansku, jednom od najhladnijih naselja na svijetu, zabilježena je temperatura od 38 Celzijevih stupnjeva!

Prema meteorolozima World Climate Servicea, koji su komentirali podatke objavljene na portalu Gizmodo, u ovom dijelu svijeta još nikad nije zabilježena tako visoka temperatura. „Kako bismo najbolje objasnili ovako visoku temperaturu zraka, kažimo da je u Miamiju samo jednom zabilježena temperatura od 100 °F (38 °C)“, napisali su na Twitteru. Naime, za razliku od Floride, riječ je o  jednom od najhladnijih dijelova svijeta gdje temperature zimi padaju i do -70 °C.

Sibir već danima „kuha“ na visokim temperaturama, a rekordna temperatura izmjerena u subotu u gradiću Verkhoyansk na istoku Sibira najviša je u povijesti meteoroloških mjerenja u Arktičkom krugu. Prošli rekord zabilježen je u srpnju 1988. godine, kada je izmjerena temperatura od 37,3 °C.

  • O ekstremno visokim temperaturama izvijestio je i The Washington Post / Izvor: Climate Reanalyzer

Nije prvi put da su se meteorolozi zabrinuli zbog visokih temperatura u Sibiru. Prošla je godina bila najtoplija u ruskoj povijesti, a prema meteorolozima bi 2020. mogla biti još toplija, jer su temperature u svibnju prošle godine već bile za 4 °C više od normalnih. Kao što smo već ranije izvijestili, u svibnju ove godine u Sibiru su zabilježene „nenormalno visoke temperature“, i to gotovo 10 °C iznad prosjeka za razdoblje od 1981. do 2010. godine. Na sjeverozapadu regije, odnosno na rijekama Ob i Jenisej u azijskom dijelu Rusije, otapanje leda nikad nije započelo tako rano kao ove godine, a proljeće je također bilo posebno blago u velikom dijelu arktičkog područja, posebno u zapadnom dijelu Aljaske, ali i na Antarktici.

Strah od ubrzanog porasta razine mora uslijed ubrzanog otapanja antarktičke ledene ploče potaknut je potvrdom Svjetske meteorološke organizacije (WMO) kada je početkom veljače na Antarktici zabilježen novi temperaturni rekord od 18,3 °C (raniji rekord od 17.5 °C izmjeren je u ožujku 2015.). No, nešto kasnije u veljači ove godine, Antarktika je sa zabilježenih 20,75 °C ponovno oborila vlastiti temperaturni rekord.

Također, prema podacima Danskog meteorološkog zavoda, ovogodišnja sezona topljenja leda na Grenlandu počela je čak dva tjedna ranije nego inače.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Polarni led gubimo šest puta brže nego 1990-ih

Ledene ploče na Grenlandu i Antarktici se zbog porasta temperatura sada tope šest puta brže u odnosu na 1990-te godine, navodi se u najnovijem izvješću 89 znanstvenika iz 50 međunarodnih organizacija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER