Svjetski dan zaštite okoliša 2020.

#VrijemeZaPrirodu! #TimeForNature!

S obzirom da se milijun biljnih i životinjskih vrsta suočava s opasnošću izumiranja, zaštita biološke raznolikosti nikada nije bila od tolike važnosti kao danas. Stoga se ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša obilježava pod motom „Vrijeme za prirodu“ („Time for nature“). Uključite se u borbu za zaštitu okoliša, razmislite što možete učiniti za prirodu i pozovite svoje prijatelje da vam se pridruže. Ne zaboravite - naše zdravlje i naša budućnost ovise o prirodi!

Svjetski dan zaštite okoliša (eng. World Environment Day) obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta. To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša koji je izabran na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine, kada je ujedno donesena i odluka o pokretanju UN-ovog Programa za okoliš (UNEP). Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen dvije godine kasnije uz slogan „Samo jedna Zemlja” te se od tada svakog petog dana u mjesecu lipnju organiziraju zelene akcije diljem svijeta. Na poticaj Ujedinjenih naroda svjetske vlade i organizacije za zaštitu okoliša na ovaj dan već 47. godinu zaredom pokreću akcije kojima se promiče važnost zaštite okoliša, usmjerava politička pozornost te ističu glavni okolišni problemi kako bi svatko od nas shvatio svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju s ciljem održivog razvoja.

 

Prirodi dugujemo toliko toga – ona nam daje hranu koju jedemo, zrak koji udišemo, vodu koju pijemo i klimu koja (još uvijek) omogućuje život na našem planetu. No, u vremenu u kojem živimo, priroda nam šalje sve jasnije poruke. Kako bismo sačuvali svijet kakav poznajemo i osigurali ga za buduće generacije, konačno se moramo probuditi, podići glas i posvetiti prirodi svu našu pažnju. Vrijeme je za izgradnju bolje budućnosti za ljude i planet, za ponovno osmišljavanje našeg odnosa s prirodom – vrijeme je za prirodu!

Tema ovogodišnje kampanje i mnogih događanja diljem svijeta koja će se ovim povodom održati je bioraznolikost, a Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod motom „Vrijeme za prirodu“ („Time for nature“), kao hitan poziv na borbu protiv ubrzanog gubitka vrsta i degradacije našeg prirodnog svijeta izazvanih ljudskim utjecajem. Ovogodišnja zemlja domaćin je Kolumbija u partnerstvu s Njemačkom.

  • Program zemlje domaćina dostupan je na ovoj poveznici.

Uzimajući u obzir potrebu poštovanja mjera suzbijanja pandemije COVID-19, mnoge će se ovogodišnje proslave i aktivnosti odvijati na mreži. No, iako smo fizički distancirani, zahvaljujući globalnoj umreženosti i digitalnim tehnologijama možemo ostati povezani i raspravu o potrebi zaštite biološke raznolikosti učiniti važnijom nego ikad prije.

Aktualna zdravstvena kriza najbolji je povod za preispitivanje našeg odnosa prema prirodi i okolišu te je u prvi plan stavila važnost ljudskog zdravlja i njegovu ovisnost o očuvanju i održivom korištenju prirodnih resursa. Naime, velik broj svjetskih znanstvenika potvrđuje teoriju kako je pandemija, uzrokovana novim koronavirusom (SARS-CoV-2), povezana s poremećajem ravnoteže u okolišu i sa svime što se u njemu događa.

Nekontroliranim zadiranjem u prirodna staništa divljih životinja značajno raste rizik od širenja raznih mikroorganizama koji s gubitkom ravnoteže u okolišu prelaze na ljude i izazivaju bolesti, a povezanost između gubitka šuma, širenja šišmiša u degradiranim područjima i novog koronavirusa dokazalo je više znanstvenih studija koje su objavljene godinama prije proglašenja trenutne pandemije CoViD-19. Nedavni katastrofalni događaji, poput požara u Brazilu, Sjedinjenim Državama i Australiji do najezde skakavaca u istočnoj Africi, a sada i pandemija CoViD-19, dokazuju međuovisnost ljudi i mreže života u kojoj živimo.

>>> Pročitajte još >>> Potrebne su hitne akcije za očuvanje bioraznolikosti svjetskih šuma

Upravo na Svjetski dan zaštite okoliša, ali i preostalih 364 dana u godini, globalna se zajednica treba nadahnuti pozitivnim promjenama. Svatko od nas treba razmisliti kako može dati svoj vlastiti doprinos zaštiti prirode i okoliša; tvrtke trebaju razvijati zelenije modele poslovanja; poljoprivrednici i proizvođači hrane trebaju usvojiti održivi način proizvodnje; svjetski lideri i vlade trebaju zaštititi prostore divljine; obrazovne institucije trebaju poticati mlade da žive u skladu sa Zemljom jer su upravo oni najvažniji u borbi za zelenu budućnost.

U proteklih 47 godina Svjetski dan zaštite okoliša je postao globalna platforma za podizanje svijesti o širokom području zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, do užih okolišnih tema na lokalnoj, nacionalnoj ili globalnoj razini. Svatko je pozvan na sudjelovanje – kao pojedinac ili kao dio grupe, i svatko može odabrati svoju temu kojom se pozornost usmjerava na osobito važan okolišni problem.

Koristite javni prijevoz, dijelite vožnju s drugima, vozite bicikl, pješačite, smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, kompostirajte ostatke organske hrane i reciklirajte otpad, štedite energiju! Budite dio svjetskog pokreta za očuvanje našeg planeta!

Dodatne informacije o ovogodišnjoj kampanji potražite na internetskim stranicama World Environment Day, a u objavama na društvenim mrežama koristite ključne riječi #VrijemeZaPrirodu! #TimeForNature!

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan zaštite okoliša 2021.

Ujedinjeni narodi pozivaju na zaštitu i obnovu svjetskih ekosustava na kojima se temelji društveni i gospodarski napredak čovječanstva te zdravlje i dobrobit ljudi, a udruživanjem u globalni pokret #GeneracijaObnove cilj je zaustaviti njihovu degradaciju i svima osigurati održivu budućnost

Svjetski dan zaštite okoliša 2022.: „Samo jedna Zemlja“

„Samo jedna Zemlja” bio je slogan Stockholmske konferencije, prve svjetske konferencije o zaštiti čovjekova okoliša održane 1972. godine. 50 godina kasnije, slogan još uvijek vrijedi i nikad nije bio aktualniji jer ovaj planet je naš jedini dom. Stoga se ovogodišnjim Svjetskim danom zaštite okoliša želi naglasiti važnost kolektivnog i transformativnog djelovanja na globalnoj razini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER