Klimatska kriza bi mogla uzrokovati nagle promjene vegetacije u Velikoj Britaniji

Ispitivanje lokalnih utjecaja klimatskih promjena

Istraživanje je pokazalo da čak i najblaže klimatske promjene mogu dovesti do naglih promjena količine vegetacije koja raste u nekim dijelovima Velike Britanije.

Znanstvenici Sveučilišta u Exeteru su korištenjem modela za ispitivanje lokalnih utjecaja dva scenarija klimatskih promjena na skali od 1,5x1,5 km utvrdili da čak i najmanje klimatske promjene na nekim mjestima mogu dovesti do naglih promjena količine vegetacije. Većina takvih promjena bila bi uzrokovana čimbenicima kao što su topliji, vlažniji uvjeti i više CO2 u atmosferi koji utječe na rast biljaka. No, na drugim mjestima topliji uvjeti ipak bi mogli uzrokovati presušivanje tla, umanjiti produktivnost biljaka i utjecati na ubrzano smanjenje vegetacije.

„Očekivani trend općenito toplijeg, vlažnijeg vremena vjerojatno će uzrokovati ukupno povećanje vegetacije u dijelovima Zemlje s umjerenom klimom poput Velike Britanije“, rekao je dr. Chris Boulton s Instituta za globalne sustave Sveučilišta u Exeteru. „Međutim, cilj našeg istraživanja bio je otkriti mogu li čak i najblaže klimatske promjene dovesti do naglih promjena u vegetaciji.“

„Mnogo istraživača se usredotočuje na utjecaje klimatske krize u velikim ekosustavima poput prašuma i oceana. Naša studija ne predviđa nagle pomake u cijeloj Velikoj Britaniji, već svega na 0,5-1,5 posto njezine kopnene površine ovisno o klimatskom scenariju, ali pokazuje da su na lokalnoj razini moguće brojne promjene u količini vegetacije.“ – objašnjava dr. Boulton.

Istraživači su koristili novu metodu za identificiranje naglih promjena u prirodi proučavanjem ukupne količine ugljikovog dioksida pohranjenog u vegetaciji u kratkom vremenskom razdoblju te su pritom uočili pojavu prethodnih signala upozorenja. „Ovo je dobra vijest jer pokazuje da nagle promjene ipak možemo predvidjeti u stvarnom svijetu“, rekao je dr. Boulton.

„Nismo očekivali da će u našim projekcijama doći do stotina lokaliziranih naglih promjena u vegetaciji, koje su pod utjecajem klimatskih promjena do sada u Velikoj Britaniji bile rijetke“, rekao je direktor Instituta, profesor Timothy Lenton.

„Naši se rezultati ne trebaju uzimati kao specifična predviđanja gdje će se dogoditi nagle promjene ekosustava, ali služe kao ilustracija da bi se to s klimatskim promjenama moglo dogoditi širom Velike Britanije“, dodao je Lenton.

Istraživanje je u četvrtak objavljeno u časopisu Global Change Biology, a financirao ga je Valuing Nature Programme.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Sirote ptice pojedu stotine fragmenata plastike na dan

Grozni prizori kitova, morskih kornjača i drugih životinja koje stradavaju zbog našeg plastičnog otpada na najtužniji način ukazuju na razmjere plastične krize. Odavno znamo da plastični otpad ugrožava i velik broj morskih i kopnenih ptica, no nova istraživanja otkrivaju koliko fragmenata plastike svakodnevno progutaju ta divna stvorenja kroz hranu koju jedu.

Zvukovi vraćaju život na mrtve koraljne grebene

Tim britanskih i australskih znanstvenika otkrio je inovativni način kojim se može pomoći oporavku koraljnih grebena oštećenih i ugroženih utjecajem ljudskog djelovanja i klimatske krize.

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER