Sirote ptice pojedu stotine fragmenata plastike na dan

„Mijenjanjem populacije ili zdravstvenog stanja grabežljivca na vrhu hranidbenog lanca, u potpunosti se mijenjaju sve životinje, organizmi i staništa ispod njih“

Grozni prizori kitova, morskih kornjača i drugih životinja koje stradavaju zbog našeg plastičnog otpada na najtužniji način ukazuju na razmjere plastične krize. Odavno znamo da plastični otpad ugrožava i velik broj morskih i kopnenih ptica, no nova istraživanja otkrivaju koliko fragmenata plastike svakodnevno progutaju ta divna stvorenja kroz hranu koju jedu.

Znanstvenici sa sveučilišta u Cardiffu i Exeteru su u suradnji s istraživačima iz Greenpeacea otkrili da ptice duž obala britanskih rijeka svakodnevno pojedu stotine fragmenata plastike koje su ranije progutali crvi i insekti kojima se hrane.  Već je ranijim istraživanjima ustanovljeno da polovica insekata u rijekama južnog Walesa sadrži sitne čestice plastike, no ovo je prva studija koja pokazuje kako se plastično onečišćenje širi kroz hranidbeni lanac. Studija pod nazivom  „Food web transfer of plastics to an apex riverine predator“ (Prijenos plastike mrežom hrane do vrhunskog grabežljivca) objavljena je prošlog petka u časopisu Global Change Biology.

„S obzirom da je toliko riječnih insekata onečišćeno mikroplastikom, neizbježno je da će ona završiti i u ribama, pticama i drugim grabežljivcima, ali ovo je prvi put da se ova vrsta prijenosa putem hranidbenog lanca tako jasno potvrdila kod riječnih životinja“, rekao je za BBC Joseph D'Souza, jedan od istraživača.

Istraživači sa Sveučilišta u Cardiffu analizirali su mikroplastiku pronađenu u brljcima (vodenkosovima), pticama koje uranjaju u rijeke u potrazi za podvodnim insektima. Pregledali su izmet i regurgitirani pelet kod ptica te pronašli fragmente mikroplastike u otprilike polovici od 166 uzoraka uzetih od odraslih i mladih ptica na 14 od 15 promatranih lokacija.

„Brljci svakodnevno gutaju stotine komada plastike, a njima hrane i svoje ptiće“, rekao je Steve Ormerod, profesor na Institutu za istraživanje voda Sveučilišta u Cardiffu. „U skoro 40 godina istraživanja rijeka i potoka nikad nisam mislio da ćemo jednog dana otkriti da su ove ptice izložene riziku gutanja plastike. To dokazuje koliko je velik problem onečišćenja plastikom“, dodao je Ormerod.

Također, nedavno je u časopisu Environmental Pollution objavljeno i drugo istraživanje o akumulaciji mikroplastike u gastrointestinalnom traktu ptica grabljivica u središnjoj Floridi. To je istraživanje također pokazalo kako ptice grabljivice na Floridi svakodnevno progutaju stotine sićušnih komadića plastike, i to najviše fragmente poliestera, polipropilena i najlona, ​​kako je izvijestio Sustainability Times.

Tijekom studije istraživači su pregledali desetine ptica grabljivica, uključujući jastrebove, bukoče (orlove ribiče) i sove, pronađene u Centru za ptice grabljivice Audubon na Floridi. Kod 63 pregledane ptice osam različitih vrsta utvrđena je prisutnost mikroplastike u probavnom sustavu, navodi se u studiji.

„Ove ptice su glavni grabežljivci u ekosustavu, a mijenjanjem populacije ili zdravstvenog stanja grabežljivca na vrhu hranidbenog lanca, u potpunosti se mijenjaju sve životinje, organizmi i staništa ispod njih“, rekla je vodeća autorica studije Julia Carlin sa Sveučilišta Središnja Florida.

„Onečišćenje plastikom nas u jeku pandemije CoVid-19 podsjeća da drugi, glavni problemi zaštite okoliša nisu nestali. Ne možemo si dopustiti da skrenemo pogled s tih problema i što oni znače za naš budući život koji moramo graditi u granicama sigurnog okoliša“, zaključio je profesor Steve Ormerod.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

U svega 6 sati milijarde akumuliranih čestica mikroplastike u tijelima školjkaša

Jedna od najvećih zabrinutosti oko proliferacije mikroplastike u svjetskim oceanima jest da je vrlo lako moguće njeno prenošenje hranidbenim lancima sve do čovjeka, a novo provedeno istraživanje dalo je zabrinjavajuće rezultate o brzini kojom se te sićušne čestice plastike mogu akumulirati u tijelima školjkaša.

Mikroplastika leti zrakom zahvaljujući mrskim insektima

Poznato je da onečišćenje svjetskih oceana plastičnim otpadom predstavlja jedan od gorućih okolišnih problema našeg planeta, no znanstvenici su upravo otkrili novi način kojim se mikroplastika drugim hranidbenim lancima iz voda širi i na kopnene životinje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER