Beč nastavlja popuštati mjere

Ovog tjedna u školske klupe se ponovno vraća 150.000 učenica i učenika

Osim kafića i restorana ponovo se otvaraju i muzeji

Zbog pozitivne epidemiološke slike u austrijskoj je metropoli, kao i u hrvatskim gradovima, proteklog tjedna počelo popuštanje mjera protiv širenja koronavirusa.

Tako su u petak, 15. svibnja, u Beču ponovo otvoreni kafići i restorani, ali uz određenja ograničenja. Određeno je radno vrijeme od 6 do 23 h, za jednim stolom smije biti maksimalno četvero odraslih s djecom, gosti moraju sjediti i održavati razmak od jednog metra, nema posluživanja na šanku, a zaštitne maske obvezne su za osoblje, ali ne i za goste – dok sjede za stolom. Također se preporučuju prethodne rezervacije, s tim da nije moguće rezervirati više stolova odjednom, a na stolu se ne smiju nalaziti predmeti za zajedničko korištenje poput soljenke ili košare za kruh.

  • Graben - I u Beču ponovo rade kafići © APA - Hans Punz

Od petka se u Beču također ponovo održavaju mise u crkvama. Pritom treba održavati razmak od dva metra i preporučuje se nošenje maski. Dopušteno je samo primanje hostije na ruku (i to nedjeljom), nema posvećene vode, a kvake i slične površine trebaju se redovito dezinficirati. Krštenjima i vjenčanjima smije prisustvovati maksimalno deset, a sprovodima do 30 osoba.

Osim toga, od 18. svibnja ponovo su dozvoljeni i posjeti u zatvorima. Jednog zatvorenika jednom tjedno smije posjetiti jedna odrasla osoba s maloljetnim djetetom u pratnji. U prostorijama za posjete propisano je nošenje maski, a radi dodatne zaštite postavljene su pregrade od pleksiglasa.

  • Ponovo je otvoren i dio dvorca Belvedere / Pixabay

Što se tiče bečkih muzeja, neće se svi otvoriti isti dan. Donji Belvedere i palača Hofburg svoja su vrata otvorili još 15. svibnja, a 20. svibnja pridružuje im se i Prirodoslovni muzej. Slijede ga muzeji Leopold, Albertina i Künstlerhaus 27. svibnja i Kunsthalle 29. svibnja. Svi bi se muzeji trebali otvoriti do jeseni, ali datumi se naravno mogu kratkoročno promijeniti.

Od petka je za posjetitelje ponovo otvoren i bečki zoološki vrt Tiergarten Schönbrunn, ali ulaznice se unaprijed kupuju online i vrijede samo u određenom terminu.

Popuštanje mjera u Beču nastavlja se i ovog tjedna kada se oko 150.000 učenica i učenika ponovo vraća u školske klupe.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Montrealska Crescent Street bez automobila do kraja ljeta

Lokalna udruga trgovaca zatražila je privremenu zabranu automobilskog prometa u središnjoj montrealskoj ulici Crescent Street, poznatoj po noćnom životu, brojnim restoranima i pubovima, kako bi se posjetiteljima omogućilo slobodno kretanje tijekom pandemije COVID-19.

Bečanke i Bečani sve više pješače i voze bicikle

Promet se u Beču općenito smanjio tijekom krize koronavirusa, a biciklizam i pješačenje pokazali su se najsigurnijim načinom kretanja u uvjetima provođenja mjera socijalnog distanciranja. Naravno, tome su pridonijela prijašnja velika ulaganja bečke gradske uprave u širenje mreže biciklističkih staza i pješačkih zona, ali i otvaranje privremenih, i to usred pandemije!

Pariz izlazi iz karantene i brine o zaštiti zdravlja svojih građana

Sljedećeg tjedna u Parizu počinje distribucija besplatnih zaštitnih maski, a gotovo 1.500 pariških autobusnih stanica i svi javni WC-i već će od ponedjeljka biti opremljeni dozatorima za dezinfekciju ruku. Podjela maski i postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom provodit će se do kraja lipnja.

Kaos na plaži Bournemouth

Nakon što su tisuće ljudi prkosile savjetima da se drže podalje od gradskih plaža, fotografije prikazuju gomile smeća uključujući jednokratne plastične spremnike za hranu, čaše i boce, kao i plinske boce za kampiranje i baterije. Osim toga, prema priopćenju dorsetske policije u blizini plaže Bournemouth u četvrtak navečer izbodena su i trojica dvadesetogodišnjaka iz Londona, javlja bitanski Telegraph.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER