Beč nastavlja popuštati mjere

Ovog tjedna u školske klupe se ponovno vraća 150.000 učenica i učenika

Osim kafića i restorana ponovo se otvaraju i muzeji

Zbog pozitivne epidemiološke slike u austrijskoj je metropoli, kao i u hrvatskim gradovima, proteklog tjedna počelo popuštanje mjera protiv širenja koronavirusa.

Tako su u petak, 15. svibnja, u Beču ponovo otvoreni kafići i restorani, ali uz određenja ograničenja. Određeno je radno vrijeme od 6 do 23 h, za jednim stolom smije biti maksimalno četvero odraslih s djecom, gosti moraju sjediti i održavati razmak od jednog metra, nema posluživanja na šanku, a zaštitne maske obvezne su za osoblje, ali ne i za goste – dok sjede za stolom. Također se preporučuju prethodne rezervacije, s tim da nije moguće rezervirati više stolova odjednom, a na stolu se ne smiju nalaziti predmeti za zajedničko korištenje poput soljenke ili košare za kruh.

  • Graben - I u Beču ponovo rade kafići © APA - Hans Punz

Od petka se u Beču također ponovo održavaju mise u crkvama. Pritom treba održavati razmak od dva metra i preporučuje se nošenje maski. Dopušteno je samo primanje hostije na ruku (i to nedjeljom), nema posvećene vode, a kvake i slične površine trebaju se redovito dezinficirati. Krštenjima i vjenčanjima smije prisustvovati maksimalno deset, a sprovodima do 30 osoba.

Osim toga, od 18. svibnja ponovo su dozvoljeni i posjeti u zatvorima. Jednog zatvorenika jednom tjedno smije posjetiti jedna odrasla osoba s maloljetnim djetetom u pratnji. U prostorijama za posjete propisano je nošenje maski, a radi dodatne zaštite postavljene su pregrade od pleksiglasa.

  • Ponovo je otvoren i dio dvorca Belvedere / Pixabay

Što se tiče bečkih muzeja, neće se svi otvoriti isti dan. Donji Belvedere i palača Hofburg svoja su vrata otvorili još 15. svibnja, a 20. svibnja pridružuje im se i Prirodoslovni muzej. Slijede ga muzeji Leopold, Albertina i Künstlerhaus 27. svibnja i Kunsthalle 29. svibnja. Svi bi se muzeji trebali otvoriti do jeseni, ali datumi se naravno mogu kratkoročno promijeniti.

Od petka je za posjetitelje ponovo otvoren i bečki zoološki vrt Tiergarten Schönbrunn, ali ulaznice se unaprijed kupuju online i vrijede samo u određenom terminu.

Popuštanje mjera u Beču nastavlja se i ovog tjedna kada se oko 150.000 učenica i učenika ponovo vraća u školske klupe.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Beč dobio biciklistički park s jedinstvenim konceptom

Na Šetalištu Rudolfa Nurejeva u 22. bečkom okrugu Donaustadt, na obali Dunava, prije nekoliko dana otvoren je jedinstveni biciklistički park namijenjen poboljšanju motoričkih sposobnosti djece i mladih.

Bečanke i Bečani sve više pješače i voze bicikle

Promet se u Beču općenito smanjio tijekom krize koronavirusa, a biciklizam i pješačenje pokazali su se najsigurnijim načinom kretanja u uvjetima provođenja mjera socijalnog distanciranja. Naravno, tome su pridonijela prijašnja velika ulaganja bečke gradske uprave u širenje mreže biciklističkih staza i pješačkih zona, ali i otvaranje privremenih, i to usred pandemije!

Pariz izlazi iz karantene i brine o zaštiti zdravlja svojih građana

Sljedećeg tjedna u Parizu počinje distribucija besplatnih zaštitnih maski, a gotovo 1.500 pariških autobusnih stanica i svi javni WC-i već će od ponedjeljka biti opremljeni dozatorima za dezinfekciju ruku. Podjela maski i postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom provodit će se do kraja lipnja.

Firenca uskoro dobiva 17 km novih biciklističkih traka

Narednih tjedana u Firenci će se urediti dodatnih 17 kilometara privremenih biciklističkih traka i to temeljem posebne uredbe talijanske vlade kojom se nastavlja financiranje mjera oporavka od negativnih posljedica pandemije Covid-19.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER